Μέση Ανατολή

Τουρκική-ιρανική διπλωματική σύγκρουση για την εισβολή των ΤΕΔ στο Ιράκ

Διπλωματική διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Ιράν όταν ο Ιρανός πρέσβης στο Ιράκ, Iraj Masjedi, έκανε δηλώσεις σχετικά με την αντίθεση της χώρας του στην τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη Mohammad Farazmand στις 28 Φεβρουαρίου και τον ενημέρωσε για την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας στις δηλώσεις του Masjedi στη Βαγδάτη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτό που αναμένει η Άγκυρα από το Ιράν είναι να υποστηρίξει την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και όχι να αντιταχθεί σε αυτόν. Ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Ιράν συμφωνούν ότι η παρουσία του PKK στο βόρειο Ιράκ αποτελεί κοινή απειλή.

Ο Farazmand ενημερώθηκε επίσης ότι για να μπορέσει η ιρακινή κυβέρνηση να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το PKK, πρέπει να δοθεί υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων όλων των ένοπλων πολιτοφυλακών που συνδέονται με την κουρδική ομάδα.

Το υπουργείο παραπονέθηκε για το γεγονός ότι ο Masjedi δεν αναγνώρισε την απειλή του PKK στο Ιράκ.

Από την άλλη, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Τεχεράνη κλήθηκε από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά από κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόγλου για το Ιράν, ότι φιλοξενεί στοιχεία του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρέσβης στο Ιράν Darya Ores ειδοποιήθηκε επίσημα για τη διαμαρτυρία του Ιράν για τις «απαράδεκτες» παρατηρήσεις του Soylu.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στο Ιράκ θεωρήθηκαν επίσης αδικαιολόγητες και επικριθείσες.

"Απορρίπτουμε τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και οι τουρκικές δυνάμεις δεν πρέπει να αποτελούν απειλή ή να παραβιάζουν το ιρακινό έδαφος", δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στο Ιράκ, Masjedi, στο κουρδικό ΜΜΕ Ρούνταου το Σάββατο. Η ασφάλεια της περιοχής του Ιράκ θα πρέπει να διατηρηθεί από τις δυνάμεις του Ιράκ και τις δυνάμεις της Περιφέρειας Κουρδιστάν στην περιοχή τους.

«Δεν αποδεχόμαστε καθόλου, είτε την Τουρκία είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα να παρεμβαίνει στρατιωτικά στο Ιράκ ή να έχει στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

"Επομένως, πιστεύουμε ότι οι Τούρκοι πρέπει να επιστρέψουν στη  θέση τους  και να παραμείνουν εκεί και η ασφάλεια του Ιράκ να τηρείται από τους Ιρακινούς".

Ο Τούρκος πρέσβης στο Ιράκ, Fatih Yildiz, απάντησε χρησιμοποιώντας το Twitter.

«Ο πρεσβευτής του Ιράν θα ήταν το τελευταίο άτομο που θα μιλήσει στην Τουρκία σχετικά με το σεβασμό των συνόρων του Ιράκ», είπε.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν απάντηση από τον Πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, Mohammed Al Halbousi, ο οποίος προέτρεψε τους ξένους διπλωμάτες να επικεντρωθούν στο ρόλο τους ως εκπρόσωποι των χωρών τους.

«Το καθήκον των εκπροσώπων των διπλωματικών αποστολών στο Ιράκ είναι να εκπροσωπούν τις χώρες τους και να ενισχύουν τη διμερή συνεργασία», είπε.

«Μερικοί από αυτούς τους εκπροσώπους πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πολύ καλά, και να μην αναμιχθούν και να σεβαστούν την κυριαρχία του Ιράκ, ώστε να μην αντιμετωπίζονται το ίδιο».

Εκτίμηση

Η διπλωματική κόντρα Τουρκίας-Ιράν δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία ή ευκαιριακή.

Θεωρητικά οι δύο χώρες είναι σύμμαχες  μαζί με τη Ρωσία βάσει του συμφώνου της Αστάνα στη Συρία, στην οποία επιθυμούν να έχουν αυξημένη επιρροή στην μεταπολεμική εποχή.

Στον Λίβανο έχουν αποκλίνοντα συμφέροντα, αφού η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει επιρροή στη χώρα μεσω της Κυβέρνησης, ενώ το Ιράν διαθέτει μεγάλη επιρροή μέσω της σιϊτικής Οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Στο Ιράκ επίσης η Τουρκία επιθυμεί με την επίφαση του ΡΚΚ να δορυφοποιήσει το Κουρδικό κράτος του Μπαραζανί, ενώ το Ιράν έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και τον έλεγχο της Κυβέρνησης του, βάση της σιιτικης πλειοψηφίας του Νότου της χώρας, προκειμένου να μπορεί να στέλνει στη Συρία πολιτοφύλακες και οπλισμό

Τέλος Τουρκία και Ιράν επιθυμούν να αποκτήσουν Πυρηνικά όπλα

Εδώ μπορεί να μπει ως παράμετρος εξευμενισμού της Δύσης και των ΗΠΑ από την Τουρκία, η διαμάχη και η τήρηση σκληρής στάσης έναντι του Ιράν, αλλά αυτό μένει να το δούμε στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ