Μέση Ανατολή

Tεκτονικές αλλαγές στη Μ. Ανατολή: ''Χτύπημα'' ΗΠΑ σε Σ. Αραβία - Σε κίνδυνο η συμμαχία ΗΑΕ-Ελλάδας-Ριάντ

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Σαουδάραβες αξιωματούχους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, μετά την έκδοση έκθεσης πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο διάδοχος του θρόνου Πρίγκιπας Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν, γνωστός ως MBS, διέταξε τη δολοφονία. Παρόλα αυτά ο MBS, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, απουσίαζε από τη "μαύρη λίστα" των Σαουδάραβων.

Σε απάντηση στην έκθεση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε έναν νέο περιορισμό θεώρησης που ονομάζεται «Khashoggi Ban», όπου επιτρέπεται στις ΗΠΑ να επιβάλλουν περιορισμούς θεώρησης σε άτομα που εμπλέκονται σε «εξωεδαφικές ενέργειες εναντίον διαφωνούντων με την επίσημη πολιτική μιας χώρας», όπως εναντίον δημοσιογράφων ή ακτιβιστών. Ο Khashoggi σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πρώτοι περιορισμοί της "απαγόρευσης Khashoggi" εφαρμόστηκαν σε 76 Σαουδάραβες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους χαρακτήρισε ως «άτομα που πιστεύεται ότι είχαν εμπλακεί σε απειλές αντιφρονούντων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της δολοφονίας του Khashoggi»

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις σε επιχειρήσεις Σαουδαράβων που πιστεύεται ότι ευθύνονται για το θάνατο του Khashoggi. Τα μέτρα στοχεύουν τα μέλη της "Δύναμης Ταχείας Παρέμβασης" της Σαουδικής Αραβίας που στάλθηκαν για να σκοτώσουν τον Khashoggi.

Το Υπουργείο Οικονομικών στόχευσε επίσης τον Ahmad Hassan Mohammed al Asiri, τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της Γενικής Προεδρίας Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, στον οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ ανατέθηκε να πραγματοποιήσει τη δολογονία του Khashoggi.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από το Κογκρέσο να αναλάβει δράση εναντίον του MBS για τη δολοφονία.

Ένας αξιωματούχος της διοίκησης του Μπάιντεν δήλωσε στην Politico ότι ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στον MBS, φοβούμενος ότι θα θέσει τις ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά «εχθρική» θέση με τη Σαουδική Αραβία.

Από τη μεριά της, η Σαουδική Αραβία είπε ότι «απορρίπτει εντελώς» την αξιολόγηση πληροφοριών των ΗΠΑ. Η θέση του Ριάντ ήταν ότι ο Khashoggi δολοφονήθηκε  και ότι η MBS δεν γνώριζε το σχέδιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επανεκτιμήσει τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Εκτός από τις κυρώσεις, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης τον τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ για τις «επιθετικές» επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, ενώ  οι ΗΠΑ ανέστειλαν ορισμένες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και μια έκθεση του Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις πωλήσεις και για «αμυντικά» όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σαουδική Αραβία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας στον περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα φέρνει σε δύσκολη θέση και τον έτερο σύμμαχο της Αθήνας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία συνεργάζονται στενά με το Ριάντ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...