Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ο ''κύβος ερρίφθη'' - Ταχεία αναβάθμιση των υποδομών των Ε.Δ ενόψει κρίσης - Τα αρματαγωγά στον Βόλο για τους Πεζοναύτες

Ήταν θέμα χρόνου η έναρξη της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την μετακίνηση των αρματαγωγών μας στο λιμάνι του Βόλου, όπου είναι και η έδρα της 32ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό πρίν λίγες ημέρες βρέθηκαν στον Βόλο Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι είχαν συνάντηση με παράγοντες του Οργανισμού Λιμένα Βόλου και του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας στην ουσία το αρχικό βήμα για να διαπιστώσουν κατά πόσο το εμπορικό λιμάνι πληροί τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του ελλιμενισμού των αρματαγωγών, αλλά και αν είναι εφικτό να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει νέα επίσκεψη εκπροσώπων του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες  για τον ελλιμενισμό των αρματαγωγών.

 

Η απόφαση του ΓΕΕΘΑ από επιχειρησιακής άποψης είναι σωστή, αφού έτσι οι Πεζοναύτες θα αποκτήσουν μόνιμη δυνατότητα ετοιμότητας και επέμβασης, όποτε απαιτηθεί. Δημοσιεύματα ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «στα μελλοντικά σχέδια του ΓΕΕΘΑ είναι οι Έλληνες πεζοναύτες να πλησιάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά πρότυπα, κυρίως σε ό,τι αφορά στα μέσα που θα διαθέτουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε και τις ενέργειες από το ΓΕΣ για απόκτηση των αμφίβιων AAV-7 από το απόθεμα του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επαφές του ΓΕΕΘΑ με τους τοπικούς φορείς ώστε να τρέξουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και το Πολεμικό Ναυτικό να πάρει τη σκυτάλη για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Οι εργασίες ελλιμενισμού θα προσφέρουν τη δυνατότητα συντήρησης και μικροεργασιών ενώ οι βαριές εργασίες θα συνεχίσουν να γίνονται στον Ναύσταθμο, που διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές.

https://youtu.be/-IWKSLXLITI

Εκτίμηση

Όπως προείπαμε η μεταστάθμευση των αρματαγωγών μας στο Βόλο και η  σύζευξη τους  με τους  πεζοναύτες μας έχει πολλαπλά οφέλη. Αυτά επιγραμματικά είναι τα ακόλουθα:

1. Δυνατότητα διαρκούς εκπαίδευσης-ανάπτυξης οργανικών δεσμών και ελαχιστοποίησης του χρόνου ετοιμότητας για ανάληψη αποστολής τόσο των Πεζοναυτών, όσο και των πληρωμάτων των αρματαγωγών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Δυνατότητα ύπαρξης τμήματος ή τμημάτων αμέσου επεμβάσεως εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες.

3. Επαύξηση της διαλειτουργικότητας επιπλέον μέσων και σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως  με μαχητικά αεροσκάφη, UAV, λοιπά πλοία πολεμικού ναυτικού.

4. Η έδρα των τούρκων πεζοναυτών και τα αποβατικά της Τουρκίας βρίσκονται περίπου απέναντι από τον Βόλο, στη Φώκαια, γεγονός που σημαίνει ότι χρονικά η αντίδραση μας σε περίπτωση "δραστηριότητας τους" χάρη στα μέσα εγκαίρου προειδοποιήσεως που διαθέτει η πολεμική μας αεροπορία και όχι μόνο, θα ήταν άμεση. Συνεπώς αυτό αποστερεί τη δυνατότητα αιφνιδιαστικής χρήσης των Τούρκων πεζοναυτών εναντίον μας.

https://youtu.be/QxOq4FzV_XY

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ