Μέση Ανατολή

Η Ρωσία υποστηρίζει την παλαιστινιακή πρόταση για την ειρηνευτική διάσκεψη στη Μέση Ανατολή

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε την παλαιστινιακή πρόταση για μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε υπουργικό επίπεδο την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μόσχα υποστήριξε την ιδέα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, για διεθνείς συνομιλίες στις αρχές του 2021, όταν το πρότεινε αυτός για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Λαβρόφ μάλιστα έκανε επίσης πρόταση σχτικά με το ποιος θα μπορούσε να προσκληθεί, λέγοντας: «Στους συμμετέχοντες προτείνουμε να περιλαμβάνονται το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι, τα τέσσερα μέλη του λεγόμενου διπλωματικού κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής (Ρωσία, Ηνωμένα Έθνη, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση), μαζί με τέσσερα αραβικά κράτη - Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιορδανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα ήταν επίσης σημαντικό να προσκαλέσουμε τη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται πίσω από την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία», πρόσθεσε, χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία για το τελικό συνέδριο.

"Αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλατφόρμα για την πλήρη ανάλυση της κατάστασης και για να βοηθήσει τις χώρες να ξεκινήσουν διάλογο", δήλωσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σημείωσε ότι η Μόσχα παρέμεινε έτοιμη να φιλοξενήσει μια συνάντηση «στα υψηλότερα επίπεδα», μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στην περσινή ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπάς , δήλωσε ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου και υπό όρους που συμφωνήθηκαν να από τη διεθνή κοινότητα.

Την Τρίτη, σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την ανάγκη για λύση δύο κρατών, σύμφωνα με την οποία θα συνυπάρχουν το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, οι Παλαιστίνιοι πρόκειται να διενεργήσουν  βουλευτικές εκλογές  στις 22 Μαΐου και  μετά  προεδρικές εκλογές στις 31 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ