Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ προειδοποιεί ακόμη και με πόλεμο κατά του Ιράν αν ο Μπάϊντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015

Ο υπουργός Διακανονισμού του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, μέλος του δεξιού κόμματος Λίκουντ, έκανε το παρακάτω σχόλιο την Τετάρτη το βράδυ, λέγοντας: «Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ανοιχτά εδώ και πολύ καιρό ότι θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία», είπε. «Το βλέπω ως κάτι που θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν».

Ο Χανέγκμπι είπε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι αυτός και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είδαν την πυρηνική συμφωνία του 2015 ως «λανθασμένη».

Ο Χανέγκμπι είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί για το πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα επηρέαζε την πολιτική των ΗΠΑ σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το εκρηκτικό δίδυμο Ισραήλ-Ιράν

Εκτίμηση είναι ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει μέσω του πανίσχυρου λόμπυ του στις ΗΠΑ, να αποτρέψει τον Μπάϊντεν από το να προβεί σε επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

Παράλληλα σε τυχόν τέτοια κίνηση από πλευράς Μπάϊντεν, αναμένεται να αντιδράσουν έντονα και οι χώρες του κόλπου, αφού εξομάλυνση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων θα είχε ως συνέπεια το ιρανικό πετρέλαιο να "βγεί" στις αγορές, με αποτέλεσμα την διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό φυσικά δεν συμφέρει καθόλου τις οικονομίες των πετρελαϊκών κρατών, μεταξύ αυτών και της Ρωσίας, αφού λόγω covid-19 και της χαμηλής ζήτησης του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, η τιμή του είναι ήδη σε μέτρια επίπεδα.

Τέλος εάν παρά τα παραπάνω ο Μπάϊντεν  προχωρήσει σε επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, τότε το υπερεξοπιλισμένο Ισραήλ απειλεί να αναλάβει δράση σε βάρος του Ιράν.

Υπενθυμίζω ότι εσχάτως οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να εξοπλίσουν το Ισραήλ με την "μητέρα των βομβών" και με τα F-22 Raptor, τα οποία του δίνουν ένα σημαντικό αλλά και ενδεικτικό θα έλεγα προβάδισμα σε βάρος του Ιράν

Επισημαίνω ότι η "μητέρα των βομβών" χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να προσβάλλουν τα καταφύγια των Ταλιμπάν στην οροσειρά Tora Bora στο Αφγανιστάν.

Το Ιράν παράλληλα προσφάτως ανακοίνωσε, αλλά και επιβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ότι κατασκευάζει υπόγειες εγκατάστασης φυγοκέντρησης στη Νατάτζ.

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται εάν κριθεί απαραίτητο να πλήξει τις εγκαταστάσεις της Νατάτζ.

Το Ισραήλ θα είναι το μόνο κράτος εκτός από τις ΗΠΑ που θα διαθέτει  το μαχητικό F-22 Raptor παγκοσμίως, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τα F-35 που ήδη διαθέτει, το καθιστούν πραγματική αεροπορική υπερδύναμη για την περιοχή της Μ. Ανατολής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ