Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ιράν: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την κατασκευή υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων

Το Ιράν με την κατασκευή υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Natantz, θεωρεί ότι διασφαλίζεται από οποιαδήποτε απόπειρα δολιοφθοράς κατά του πυρηνικού του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν από το Planet Labs με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, καταγράφουν στην πόλη Νατάτζ του Ιράν, το υπό κατασκευή υπόγειο εργοστάσιο προηγμένης φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη στην εν λόγω πυρηνική εγκατάσταση, σύμφωνα με τις παραπάνω δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές που έδωσαν συνέντευξη στο Associated Press, πιστεύουν  ότι οι φωτογραφίες δείχνουν εκσκαφτικές εργασίες και μια πιθανή σήραγγα στα γύρω βουνά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, είπε ότι το Ιράν τον είχε  ενημερώσει για την κατασκευή αυτή, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν παραβιάζει τις παραμέτρους της συμφωνίας του 2015.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του οργανισμού ατομικής ενέργειας του Ιράν, τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι το επίγειο τμήμα της εγκατάστασης θα ανοικοδομηθεί στα βουνά γύρω από το Natanz.

Η πυρηνική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου της Natanz, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι υπόγεια, υπέστη ζημιά σε πυρκαγιά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με τους Ιρανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για σαμποτάζ, δείχνοντας το Ισραήλ

Η πυρκαγιά του Ιουλίου προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις εγκαταστάσεις της Natanz, με αποτέλεσμα  να επιβραδυνθεί η  ανάπτυξη προηγμένων φυγοκεντρωτών εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Rafael Grossi, δήλωσε στο AP ότι η κατασκευή «σημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί», προσθέτοντας ότι «είναι μια μακρά διαδικασία».

Το Ισραήλ μόλις χθές έγινε γνωστό ότι θα αποκτήσει από τις ΗΠΑ τη "μητέρα των βομβών", την οποία ως γνωστόν είχε ρίξει η αμερικανική αεροπορία στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα κατά υπόγειων καταφυγίων των Ταλιμπάν στην οροσειρά Bora-Bora.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, αφενός το Ιράν επιθυμεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το πυρηνικό του πρόγραμμα το οποίο διατείνεται ότι αφορά μόνο ειρηνικούς σκοπούς και γι' αυτό κάνει πλήρως υπόγειες τις εγκαταστάσεις της Natantz θεωρώντας ότι διασφαλίζεται από οποιαδήποτε απόπειρα δολιοφθοράς, αφετέρου το Ισραήλ προετοιμάζεται για ανάληψη δράσης εναντίον του στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...