Μέση Ανατολή

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: "Το Ιράν κατασκευάζει υπόγειες εγκαταστάσεις φυγοκεντρητών"

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), επιβεβαιώνει την εγκατάσταση υπόγειου φυγοκεντρωτή του Ιράν, στη Natanz, ενώ το  Ιράν είπε ότι η δομή προορίζεται να αυξήσει την ασφάλεια τους μετά από προηγούμενο σαμποτάζ, τονίζοντας ότι σκοπός της εν λόγω εγκατάστασης είναι η εκ νέου συναρμολόγηση φυγοκεντρητών.

Αυτή η επιβεβαίωση έρχεται έξι εβδομάδες αφότου το Ιράν ανακοίνωσε δημοσίως τις προθέσεις του να δημιουργήσει αυτές τις νέες εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο η κατασκευή αυτή είναι απολύτως νόμιμη από όλες τις πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι στην προϋπάρχουσα επιφανειακή εγκατάσταση των φυγοκεντρητών της Natanz είχε σημειωθεί έκρηξη, κάτι που αποδόθηκε ως πράξη σαμποτάζ του Ισραήλ.

Έτσι οι Ιρανοί αποφάσισαν να μετακινήσουν την εν λόγω εγκατάσταση στην «καρδιά των βουνών» για λόγους ασφάλειας.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, λέει ότι η νέα εγκατάσταση, απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της και ότι η ολοκλήρωσή της θα είναι μια μακρά διαδικασία, ενώ αρνήθηκε να αναφέρει  περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς είναι εμπιστευτικές πληροφορίες.

Οι αντίπαλοι του Ιράν, ιδίως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, θα αντιδράσουν αναμφίβολα για αυτήν την νέα υπόγεια κατασκευή, καθώς θα καταστήσει  δυσκολότερη την προσβολή της από επίθεση στο μέλλον.

Αλλά και πάλι, η επιλογή της νέας τοποθεσίας εμπλουτισμού του ουρανίου από το Ιράν, είναι απολύτως νόμιμη.

Η πυρηνική συμφωνία P5 + 1 δίνει στο Ιράν το δικαίωμα να κατασκευάζει φυγοκεντρικές συσκευές για εμπλουτισμό ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς, και αυτό συνεπάγεται ακόμη και τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου  του για την αποφυγή επιθέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...