καινε αμερικανική σημαία στο Ιράν
Μέση Ανατολή

Ιραν: Παγκόσμια απειλή η ΗΠΑ για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια

«Το μόνο που κάνει η Ουάσιγκτον δεν είναι τίποτα άλλο από μια θεατρική παράσταση που οργανώθηκε για να υποτάξει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην πολιτική "της μέγιστης πίεσης στο Ιράν"» ανέφερε νωρίτερα η Μόσχα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ την Κυριακή να συμφιλιωθούν με τη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψουν στην τήρηση των νομικών δεσμεύσεών τους μετά την δήλωση του Πομπέο για την αποκατάσταση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το μήνυμα της Τεχεράνης προς την Ουάσινγκτον είναι σαφές - συμβαδίστε με τη διεθνή κοινότητα, ενεργήστε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας και σταματήστε την "εξέγερση". Σε αυτήν την περίπτωση, η διεθνής κοινότητα θα σας δεχτεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Κατιμπζαντέχ.

Η Τεχεράνη τόνισε επίσης ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με την αποκατάσταση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ είναι ψευδείς, καθώς δεν σημειώθηκαν τέτοιες εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ σχετικά με την επιστροφή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ψευδείς. Το αίτημα των ΗΠΑ, που δεν είναι μέλος της JCPOA, για έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης των κυρώσεων απορρίφθηκε αποφασιστικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν ξεκίνησε ποτέ» σημειώνει το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Ακόμη, η Τεχεράνη σχολιάζοντας τις ενέργειες της Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως «η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την «επιστροφή σχεδόν όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ που είχαν προηγουμένως τερματιστεί κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, η οποία τόνισε πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραπλανούν τη διεθνή κοινότητα δηλώνοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διενήργησε κάποιες διαδικασίες για να αποκαταστήσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, οι οποίες ακυρώθηκαν μετά την υπογραφή του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA) του 2015».

«Η αλήθεια είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έλαβε καμία ενέργεια που οδηγεί στην αποκατάσταση των παλαιών κυρώσεων κατά του Ιράν» σημείωσε με νόημα το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ