Μέση Ανατολή

Moody's: Αποτυχημένη η στρατηγική του Ερντογάν για τη διάσωση της λίρας

Σημαντικούς κινδύνους απέναντι στη στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερασπιστεί την αξία της τουρκικής λίρας «βλέπει» η Moody’ s, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μηδενιστεί, το έλλειμμα μεγαλώνει και το εξωτερικό χρέος διογκώνεται.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, η Τουκία ποτέ δεν είχε ιδιαίτερα ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα, ωστόσο σήμερα – και εξαιρουμένου του χρυσού – τα συνολικά της διαθέσιμα διαμορφώνονται 46,7 δις. δολάρια και αν εξαιρεθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών, τότε τα καθαρά αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 3 δις. δολάρια. Δεδομένου δε, ότι οι βραχυπρόθεσμες θέσεις σε swaps συναλλάγματος βρίσκονταν στα 54 δις. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Moody’ s τονίζει ότι η Τουρκία έχει βρεθεί ξανά σε τόσο δύσκολη θέση, όταν το 2018 βίωσε μία νομισματική κρίση. Τότε ο Ερντογάν προχώρησε σε μία σειρά σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποκατασταθεί η σταθερότητα. Τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν στο ακέραιο, ωστόσο η Τουρκία ξεπέρασε την κρίση.

Σήμερα, η Moody’ s εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει σε πολύ πιο γενναίες αποφάσεις για να… σώσει την παρτίδα διότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος είναι περιορισμένα και η οικονομία βιώνει ήδη μεγάλες αναταράξεις εξαιτίας της πανδημίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, σημειώνει ο οίκος, θα αποδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία λόγω των σημαντικών εισαγωγών και της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα. Θα περιορίσει επίσης την ευελιξία της τουρκικής κυβέρνησης σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου του υψηλού χρέους σε ξένο νόμισμα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...