Μέση Ανατολή

Κορωνοϊός: Πάπας και ΕΕ στηρίζουν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Η Συρία έχει αναφέρει μέχρι στιγμής πέντε κρούσματα μόλυνσης. Μετά τον ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε με τη σειρά της σήμερα σε κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, είχε καλέσει ήδη από την Τρίτη για μια κατάπαυση του πυρός, και οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία επανέλαβαν την έκκληση αυτή χθες.

«Η κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε πρόσφατα στην Ιντλίμπ παραμένει εύθραυστη. Πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί σε όλη τη Συρία», ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η διακοπή των εχθροπραξιών στη χώρα είναι από μόνη της σημαντική, αλλά είναι επίσης και μια προϋπόθεση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να προστατευθεί ένας πληθυσμός, που δοκιμάζεται ήδη, από πιθανόν ολέθριες συνέπειες, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΕ. Η ΕΕ, όπως και νωρίτερα ο ΟΗΕ, κάλεσε για μια απελευθέρωση σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπων που κρατούνται από το συριακό καθεστώς.

Η κατάσταση στη Συρία

Η πανδημία, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  πλήττει ιδιαίτερα 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που διαμένουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή σε πόσιμο νερό, σε μια περιοχή όπου δεκάδες νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

Στόχος μιας νέας φονικής επίθεσης της Δαμασκού από τον Δεκέμβριο, η περιοχή της Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, διαβιοί σε μια επισφαλή ηρεμία από τις αρχές Μαρτίου χάρη σε μια συμφωνία εκεχειρίας.

Η παρέμβαση του πάπα

Στο μεταξύ, ο πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να εστιάσει στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας κατά την εβδομαδιαία ευλογία του, που δόθηκε από την επίσημη παπική βιβλιοθήκη αντί της πλατείας του Αγίου Πέτρου λόγω της κατάστασης περιορισμού στην Ιταλία, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκκληση που απηύθυνε ο Γκουτέρες στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Λέγοντας πως η ασθένεια δεν γνωρίζει σύνορα, ο Φραγκίσκος κάλεσε όλους «να σταματήσουν κάθε μορφή επιθετικής εχθρότητας και να ευνοήσουν τη δημιουργία διαδρόμων για την ανθρωπιστική βοήθεια, τις διπλωματικές προσπάθειες και την προσοχή σε εκείνους που βρίσκονται υπό συνθήκες μεγάλης ευαλωτότητας».

 Το Βατικανό έχει έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα και χθες ο εκπρόσωπός του Ματέο Μπρούνι δήλωσε ότι διενεργήθηκαν εξετάσεις καθώς ένας ιερέας που διαμένει στον ίδιο ξενώνα με τον πάπα Φραγκίσκο βρέθηκε θετικός. Ο Μπρούνι είπε πως διαπιστώθηκε ότι ο 83χρονος ποντίφικας και οι στενοί συνεργάτες του δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Στο κυριακάτικο μήνυμά του ο πάπας κάλεσε επίσης τις αρχές να δείξουν ευαισθησία απέναντι στο ιδιαίτερο πρόβλημα που προκαλεί ο κορωνοϊός στις φυλακές σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι υπερπλήρεις. Είπε πως η κατάσταση στις φυλακές «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία».

Κρατούμενοι έχουν στασιάσει σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου τουλάχιστον έξι κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα αυτό τον μήνα. Κρατούμενοι στασίασαν σε μια φυλακή στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη σήμερα. Πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, του Σουδάν και του Ιράν, έχουν απελευθερώσει κρατουμένους προκειμένου να μειώσουν την πίεση στα σωφρονιστικά συστήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ