Μέση Ανατολή

Η οργάνωση Pelican λειτουργεί ως κράτος εν κράτει στην Τουρκία ελέγχοντας συνειδήσεις και υπηρεσίες

Το κανάλι OdaTV αποκάλυψε πως μια πτέρυγα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αποκτά αυξανόμενη επιρροή στην Τουρκία και λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος εν κράτει, ανέφερε ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός Deutsche Welle.

Η μυστική ομάδα κοντά στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστή ως ομάδα Pelican, έχει διεισδύσει σε πολλούς κλάδους του κράτους, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος.

Οι δημοσιογράφοι από το κανάλι OdaTV, με επικεφαλής το συντάκτη Baris Pehlivan, συνελήφθησαν πριν μερικές ημέρες, λόγω της δημοσιοποιήσεως του θανάτου ενός Τούρκου αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών που σκοτώθηκε στη Λιβύη.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από προτροπή ενός κυβερνητικού δημοσιογράφου που συνόδευε τον Ερντογάν σε μια πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, όταν ο ίδιος παραπονέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο, ότι το OdaTV δεν είχε κατηγορηθεί για σειρά παραβιάσεων.

Μια εβδομάδα αργότερα, η τουρκική δικαστική αρχή ξεκίνησε έρευνες για τους υπαλλήλους του OdaTV. Η αστυνομία συνέλαβε τον αρχισυντάκτη Barış Pehlivan, τον επικεφαλής ειδήσεων Barış Terkoğlu και τον συντάκτη Hülya Kılınç, ενώ τους έκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι συλλήψεις για την αποκάλυψη πληροφοριών και εγγράφων που σχετίζονται με δραστηριότητες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών υλοποιήθηκαν παρά την αποκάλυψη για το ίδιο θέμα, από έναν αντιπολιτευόμενο βουλευτή στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Όλα αυτά ενώ το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο έχει λάβει επίσης μια απόφαση ορόσημο το 2016, ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν υπόκεινται σε κανόνες απορρήτου εάν ήταν ήδη γνωστές στο κοινό.

"Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για την οργάνωση Pelican υποστηρίζουν τις συλλήψεις, ενώ το κανάλι OdaTV έχει εδώ και χρόνια αποκαλύψει την επιρροή της ομάδας αυτής στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης", δήλωσε στη Deutsche Welle ο δημοσιογράφος Alican Uludağ από την εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με τον Uludağ, η ομάδα ελέγχεται από το γαμπρό του Ερντογάν και τον υπουργό Οικονομικών Berat Albayrak.

Η ομάδα Pelican είναι ο πιστός στρατός του Ερντογάν, ενώ μαρτυρίες όπως του δημοσιογράφου και πρώην μέλος της ομάδας αυτής, Fırat Erez αναφέρουν στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ότι ουσιαστικά ένα ολόκληρο δίκτυο δημοσιογράφων προσπαθεί να συκοφαντεί πολιτικούς αντιπάλους στα κοινωνικά δίκτυα και να εξαπλώνει την παραπληροφόρηση.

Η έδρα του ομίλου είναι ένα οθωμανικό μέγαρο στο Βόσπορο και οι μισθοί του προσωπικού δίδονται από ιδιωτικό νοσοκομείο που διευθύνεται από το στενό συνεργάτη του Ερντογάν και υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Φαχρέτντ Κόκα.

Με αυτά και πολλά άλλα ο Ερντογάν οδεύει προς την καταστροφή και αυτό πλέον είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...