πουτιν ριαντ
Μέση Ανατολή

Τι κρύβεται πίσω από την μάχη πετρελαίου Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας

Η είδηση την περασμένη Παρασκευή ότι η Μόσχα και Ριάντ δεν τα βρήκαν για την παραγωγή πετρελαίου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία όχι μόνο στις αγορές και τους επενδυτές αλλά και τους υπουργούς των δύο χωρών. 

Η στενή συνεργασία που είχε η Ρωσία με την Σαουδική Αραβία, ως άτυπη επικεφαλής του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) από το 2016 συνάντησε το πρώτο σοβαρό εμπόδιο που βυθίζει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως και προκαλεί γεωπολιτικές αναταράξεις. 

Η Σαουδική Αραβία είχε απαιτήσει από την Ρωσία να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου. Το Κρεμλίνο αποφάσισε ότι η περικοπή της παραγωγής θα ενισχύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και θα είναι δώρο για την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία, καθώς ο κορωνοϊός χτυπάει την ζήτηση στην αγορά ενέργειας. 

Για περισσότερα από τρία χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν κρατούσε την Ρωσία στην συμμαχία με τον ΟΠΕΚ και την Σαουδική Αραβία προκειμένου να ελέγχεται η πετρελαϊκή παραγωγή και να στηρίζονται οι τιμές, γεγονός που ενίσχυσε τα δημόσια ρωσικά ταμεία. 

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, εμφανίζεται εκνευρισμένος με τον τρόπο που η αμερικανική κυβέρνηση χειρίζεται την ενέργεια ως οικονομικό και πολιτικό όπλο. Ειδικότερα, η Μόσχα δεν έκρυψε την ενόχληση της για τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν στόχο τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Επίσης, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν πλήξει σοβαρά τους μεγαλύτερους συνεργάτες της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, το Ιράν και την Βενεζουέλα. 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ρωσία έχει δείξει απροθυμία να μειώσει τις τιμές, όπως ζητούσε η Σαουδική Αραβία. Όταν στις αρχές Φεβρουαρίου η κινεζική οικονομία άρχισε να δέχεται πλήγμα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού η Σαουδική Αραβία επανέφερε το αίτημα για να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές ρωσικό όχι.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά για το ζήτημα αλλά το αδιέξοδο παρέμεινε. 
Τελικά η Σαουδική Αραβία αποφάσισε προσωρινά να τιμωρήσει την Μόσχα και έκοψε τις τιμές του πετρελαίου κατά 10%. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η στρατηγική τόσο της Μόσχας όσο και του Ριάντ σε αυτή τη φάση είναι αρκετά ριψοκίνδυνη. Η οικονομία της Ρωσίας θα καταφέρει να δεχθεί τα χτυπήματα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές αλλά η σαουδαραβική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα. Παρόλα αυτά και οι δύο χώρες κρατούν τον δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό.

Οι χειρότερες απώλειες για το πετρέλαιο από το 1991

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ καταποντίστηκαν σημειώνοντας πτώση κατά 11,38 δολάρια ή 25%, στα 33,89 δολάρια το βαρέλια στις 09:32 ώρα Ελλάδας, αφού υποχώρησαν νωρίτερα στα 31,02 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, όταν οι τιμές μειώθηκαν στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το αμερικανικό αργό WTI κατακρημνίστηκε με πτώση κατά 11,12 δολάρια, ή 27%, στα 30,16 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξε τα 27,34 δολάρια, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Η τιμή του αμερικανικού αργού οδεύει πιθανόν προς τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση του, ξεπερνώντας της βουτιά 33% που σημείωσε τον Ιανουάριο του 1991.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...