Μέση Ανατολή

Ο Λίβανος ξεκίνησε να “τρυπάει” στην Α.Μεσόγειο: Η Ελλάδα απλά ''παρακολουθεί'' τις εξελίξεις!

Ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας Rimun Gacar, δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωση ότι το πλωτό γεωτρύπανο "Tungsten Explorer" θα προσεγγίσει αύριο το λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Gacar δήλωσε ότι το σκάφος  θα ξεκινήσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στο 4ο μπλοκ, ενώ το έργο  θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, τα πλοία υποστήριξης και εφοδιασμού ευρίσκονται  στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από λίγες εβδομάδες.

Το τεμάχιο 4 στην Α. Μεσόγειο βρίσκεται εκτός των αμφιλεγόμενων θαλάσσιων περιοχών με το Ισραήλ.

 

Διένεξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

 

Η διένεξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβανέζων και Ισραηλινών, ξεκίνησε όταν μια αμερικανική εταιρεία ανακάλυψε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο το 2009, και το θέμα ήταν στο επίκεντρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ είχαμε και  αμοιβαίες απειλές.

Πέρυσι ξεκίνησε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για να δοθεί τέλος, μιας και η υπερδύναμη θέλει ειρήνη για να ξεκινήσουν οι εργασίες εξόρυξης σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ David Schenker πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στον Λίβανο σε αυτό το πλαίσιο.

Η κυβέρνηση της Βηρυτού πρότεινε την σύσταση τριμερούς επιτροπής, μεταξύ  Λιβάνου, Ισραήλ και ΟΗΕ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο κόλπο κοντά στην περιοχή θέλει να εισχωρήσει η Τουρκία, θέλοντας κοινή ΑΟΖ με το Ισραήλ, μόνο που το Τελ Αβίβ δεν συμφωνεί για πάρα πολλούς λόγους.

Σε άρθρο μας αναφέραμε ότι την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, με μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων οδών, αντίστοιχη με εκείνη που υπέγραψε η Άγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εισηγήθηκε στον Tayyip Erdogan ο «εγκέφαλος» του τουρκολιβυκού μνημονίου αντιναύαρχος Cihat Yaycı.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Sinan Ulgen επικεφαλής του κέντρου μελετών EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Στη σχετική ανάρτησή του καταγράφεται ότι  τα «τελευταία χρόνια, μία αποτυχημένη περιφερειακή πολιτική από την πλευρά της Άγκυρας σε συνάρτηση με την άνευ όρων στήριξη της μουσουλμανικής αδελφότητας, οδήγησε σε αποξένωση της Τουρκίας από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Για τον Ερντογάν  η συμφωνία με τη Λιβύη είναι μία φόρμουλα για να σπάσει η απομόνωση της Τουρκίας και να κερδίσει στήριξη προς όφελος της στο τι η ίδια θεωρεί ως δικαιότερη κατανομή των υπεράκτιων ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο».

Κοινώς, το παιχνίδι ξεκίνησε για τα καλά στην Α.Μεσόγειο και εμείς εδώ στην Ελλάδα παρακολουθούμε από τις κερκίδες.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...