Σίσι, Νετανιάχου
Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για συσπείρωση μυστικών υπηρεσιών κατά Τουρκίας

Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών κατά της Τουρκίας φαίνεται πως σχηματίζεται στην Α. Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι οι αιγυπτιακές, γαλλικές, ελληνικές, κυπριακές, ισραηλινές κά υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται μεταξύ τους, διότι η τουρκική απειλή έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Ο αρχηγός της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS), Abbas Kamel, σύμφωνα με το δημοσίευμα επισκέφθηκε μυστικά πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, με κύριο θέμα τα προκλητικά σχέδια της Τουρκίας.

Οι συναντήσεις του Αιγύπτιου αξιωματούχου αποσκοπούν στη δημιουργία μιας συμμαχίας πληροφοριών μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων εθνών (δεν αναφέρονται τα κράτη) με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, η οποία θα αντιστάθμιζε τα ολοένα και πιο επιθετικά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφεραν ανοικτές πηγές στο Παρίσι, δείχνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία και οι υπηρεσίες της συντονίζουν αυτήν την “εκστρατεία” κατά της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αιγύπτιος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, περιέγραψε τα σχέδια της Τουρκίας ως "τα πιο επικίνδυνα για την Μεσόγειο και την αραβική περιοχή από την άνοδο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία".

Ο Kamel παρουσίασε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και εξελίξεις σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ, το Κέρας της Αφρικής αλλά και ειδικά την Α.Μεσόγειο, ανέφεραν οι πηγές.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, συζήτησε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την στρατηγική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τα νέα της σχέδια της Άγκυρας σχετικά με πληροφορίες για στρατιωτική ανάπτυξη και στην Α. Μεσόγειο.

Μεταξύ των άμεσων στόχων της Τουρκίας, είπε, ήταν να βρεθούν περισσότεροι “πρόθυμοι” πληρεξούσιοι και πληροφοριοδότες, για να επεκταθεί η επιρροή της Άγκυρας στην τεράστια αυτή περιοχή, στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις των Τούρκων με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς.

Η Τουρκία προαλείφεται ως μια περιφερειακή δύναμη που αναζητά τον δικό της χώρο, σε μια τεράστια περιοχή από τα Βαλκάνια, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τον Καύκασο, τη Συρία, την Αφρική, έως τον Κόλπο του Άντεν.   

Ο Kamel αναφέρθηκε ότι κατάφερε να επιτύχει τον κύριο στόχο της περιοδείας του, που ήταν να συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία ενός «κοινού επιχειρησιακού στρατηγείου πληροφοριών» υψηλού επιπέδου, που θα περιλαμβάνει υψηλόβαθμους εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών που ενδιαφέρονται, για την καταπολέμηση του τουρκικού σχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πηγές δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των χωρών που επισκέφθηκε ο Kamel, αλλά δήλωσαν ότι πολλοί είχαν εκφράσει παρόμοιες υποψίες για την τακτική της Άγκυρας, και δήλωσαν αυθόρμητα  την προθυμία τους να συνεισφέρουν σε κάθε συντονισμένη προσπάθεια, η οποία θα εμπόδιζε την περαιτέρω στρατιωτική διείσδυση της Τουρκίας στην τεράστια αυτή περιοχή.

Ο Kamel διορίστηκε επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών GIS το 2018. Εργάστηκε προηγουμένως ως επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ίδια την Αίγυπτο, αλωνίζουν οι Τούρκοι πράκτορες μαζί με τα μέλη της αιγυπτιακής μουσουλμανικής αδελφότητας, τα οποία δέχθηκαν απανωτά κτυπήματα το τελευταίο διάστημα.

Η ουσία όλων αυτών των ενεργειών όμως είναι ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι απλώς επικίνδυνη αλλά έχει περιέλθει στο στάδιο της ωμής στρατιωτικής απειλής κατά πάντων.

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...