Μέση Ανατολή

Νέο Ισραηλινό σύστημα χρησιμοποιεί λέιζερ & εξουδετερώνει σμήνος UAV

Το Ισραήλ διαθέτει επί του παρόντος ξεχωριστά αμυντικά συστήματα για την εξουδετέρωση των απειλών πυραύλων βραχείας, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

Η ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει την τελευταία της εξέλιξη, το σύστημα Drone Dome εξοπλισμένο με λέιζερ σε δράση, το οποίο εξουδετερώνει αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που πετούν σαν σμήνος.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία, το σύστημα, τοποθετημένο σε οδικό όχημα, είναι ικανό να ανιχνεύει τα οχήματα αυτά, να εντοπίζει εκείνα που δεν είναι “φιλικά” και να τα καταδικάσει σε «ακαριαίο θάνατο», χρησιμοποιώντας το ισχυρό του λέιζερ.

Στο βίντεο, το Drone Dome εξουδετερώνει πρώτα ένα απλό ιπτάμενο drone και αργότερα σημαδεύει και εξουδετερώνει ένα σμήνος από τρία UAV που πέφτουν ένα προς ένα. Η Rafael σημείωσε ότι το σύστημα απαιτεί μόνο ένα άτομο για να λειτουργήσει.

Η εταιρεία παρουσίασε το σύστημα Drone Dome για πρώτη φορά το 2016, αλλά τότε ήταν εντελώς διαφορετικό.

Ήταν ένα σύνολο εξοπλισμού που ήταν τοποθετημένο σε ειδικό σημείο, αντί να τοποθετηθεί σε όχημα. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποίησε επίσης μια μέθοδο «ήπιας θανάτωσης» των drone, παρεμποδίζοντας ή παρεμβαίνοντας στο σήμα εντολής του, αναγκάζοντάς να προσγειωθεί ή να συντριβεί, τώρα όμως το διαλύει με μια δέσμη λέιζερ και αυτό είναι άκρως αποτελεσματικό.

Υπενθυμίζουμε ότι και οι Τούρκοι  έρονται να εξουδετέρωσαν μη επανδρωμένο όχημα στην Λιβύη με λέιζερ.

Η ισχύς του λέιζερ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα κινητικό πυρομαχικό. Είναι ασήμαντο. Το λέιζερ μπορεί μόνο με τη θέρμανση ενός μόνο σημείου του στόχου να τον καταστρέψει. Αυτό έκαναν οι ειδικοί στα οπτοηλεκτρονικά συστήματα της Aselsan. Το όπλο τους μπορούσε να “προσκολληθεί” σε ένα συγκεκριμένο σημείο του στόχου και να “ζεστάνει” μέχρι να καταστραφεί τελείως. Ακόμα κι αν ο στόχος κινείται.

Για τους χειριστές του UAV Wing Loong II, ενός κινεζικού UAV, ήταν μια κοινή αποστολή αναγνώρισης και μάχης. Ήταν εξοπλισμένο με αντιαρματικό βλήμα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του καταρρίφθηκε. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ήταν αποκαλυπτικές. Το τουρκικό όπλο λέιζερ που κατέρριψε το UAV, ήταν τοποθετημένο σε τεθωρακισμένο όχημα . Όπως και το προηγούμενο μοντέλο Aselsan, είναι εξοπλισμένο με ένα τουρκικό σύστημα οπτοηλεκτρονικής καθοδήγησης που επιτρέπει να επιθεωρείται με ακρίβεια ο στόχος για την εκτόξευση, να επιλέγεται ένα ευπαθές σημείο και στη συνέχεια να με τον δείκτη λέιζερ πατημένο συνεχώς σε αυτό το σημείο, μέχρι να καταστραφεί τελείως ο στόχος. Επίσης, όπως και με το προηγουμένως παρουσιαζόμενο όπλο λέιζερ, παρέχεται ένας τρόπος συνεχούς ακτινοβολίας, χωρίς μεγάλες διακοπές στη “άντληση” του λέιζερ. Η ισχύς του είναι 50 kW”.

Μήπως ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα να αναζητήσουμε ένα ανάλογο όπλο κατά του στόλου των 100 και πλέον τουρκικών drone;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ