Παλαιστίνιοι
Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Άμεση απάντηση Χαμάς σε Τραμπ: "Ανοησία η Συμφωνία του Αιώνα"

Η Χαμάς ανταποκρίθηκε άμεσα στην αποκάλυψη της "Συμφωνίας του Αιώνα", χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ «ανοησίες».

Η παλαιστινιακή οργάνωση απέρριψε το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ, τονίζοντας πως αυτό είναι «επιθετικό» και προσθέτοντας ότι θα προκαλούσε μόνο οργή στην περιοχή.

"Το σχέδιο του Τραμπ είναι επιθετικό και θα προκαλέσει οργή", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι στο Reuters. Πρόσθεσε ότι η πόλη (Ιερουσαλήμ) θα παραμείνει για πάντα γη των Παλαιστινίων και ότι θα αντιταχθούν στις προτάσεις του Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομιλία του Τραμπ περιείχε αντικρουόμενα μηνύματα, δηλώνοντας πρώτα ότι η Ιερουσαλήμ θα ήταν η «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ, μόνο για να συνεχίσει λέγοντας ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα μετατραπεί σε πρωτεύουσα ενός νεοσυσταθέντος Παλαιστινιακού κράτους. Ορκίστηκε ακόμη και να ανοίξει αμερικανική πρεσβεία εκεί εάν οι Παλαιστίνιοι αποδεχτούν τη "Συμφωνία του Αιώνα".

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εμφανίστηκαν στους δρόμους της Γάζας και αλλού την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ακόμη και πριν το ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες καθώς και καμένες φωτογραφίες του Τραμπ και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος συμμετείχε την τελετή.
 
Οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει σταθερά το ειρηνευτικό τους σχέδιο ως "Συμφωνία του Αιώνα" που θα θέσει τέρμα σε μια μακρά σύγκρουση. Ο Νετανιάχου το χαιρέτισε επίσης ως μια «ευκαιρία ζωής για το Ισραήλ». Αντίθετα, οι Παλαιστίνιοι έχουν διατηρήσει σταθερή άρνηση προς την προτεινόμενη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τη «συμφωνία του διαβόλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ