Τραμπ Νετανιάχου
Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο Τραμπ αποκαλύπτει τη νέα "Συμφωνία του Αιώνα" - Λύση "δύο κρατών" και προσάρτηση εδαφών στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτει σήμερα τη νέα «Συμφωνία του Αιώνα», ένα πολυαναμενόμενο, αν και αμφιλεγόμενο, σχέδιο για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν οτιδήποτε προσφέρει ο Τραμπ..

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρουσιάζει το σχέδιό του μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τελετής στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός ηγέτης είπε ότι η πρότασή του είναι «η ευκαιρία του αιώνα». Ο Τραμπ πιστεύει ότι ενώ οι Παλαιστίνιοι θα απορρίψουν αρχικά την προτεινόμενη συμφωνία, «τελικά θα δεχτούν" επειδή "στην πραγματικότητα τους ωφελεί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις ίδιες προσδοκίες δεν έχουν οι Παλαιστίνιοι όμως. Πριν από την αποκάλυψη του σχεδίου, πραγματοποίησαν μαζικές διαμαρτυρίες σε όλα τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. "Κλειδί" της συμφωνία είναι ότι ο Τραμπ θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποδεχθούν την προσάρτηση των εδαφών τους από το Ισραήλ με αντάλλαγμα βοήθεια οικονομικής και άλλης φύσεως, γεγονός που θα εξαφάνιζε κάθε ελπίδα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Μια λύση δύο κρατών είναι από καιρό ο δεδηλωμένος στόχος της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζεται και από προηγούμενες αμερικανικές διοικήσεις. Ωστόσο, ο Τραμπ προχώρησε σε μια σειρά μονόπλευρων παραχωρήσεων στο Ισραήλ και δεν θεωρείται πλέον ως βιώσιμος διαμεσολαβητής από τους Παλαιστινίους.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την προσάρτηση όλων των οικισμών της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Ιορδάνη. Στο κείμενο που έχει δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα, δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανεξάρτητο παλαιστιανό κράτος.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η  προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, καθώς θα απειλούσε τη σταθερότητα στην Ιορδανία και τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Επιπλέον, περίπου 75.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην κοιλάδα.

Η «συμφωνία του αιώνα» αναβλήθηκε δύο φορές πέρυσι, λόγω των δύο πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων, που όμως δεν ήραν το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως «μεγάλο ερώτημα» παραμένει το πώς θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Παλαιστίνιοι που απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχέδιο Τραμπ, καθώς ήδη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έχουν πάψει να θεωρούν την Ουάσινγκτον αμερόληπτο μεσολαβητή και διέκοψαν τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση. 

Το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σε δηλώσεις του και έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο – όπως και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ – έκανε λόγο για ρεαλιστική «win – win» λύση, τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Παλαιστίνη.

Ο κ. Τραμπ πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών, ενώ τόνισε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει "αδιαίρετη πρωτεύουσα" του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ - το οποίο έχει χαρακτηρίσει «σχέδιο του αιώνα».

Προανήγγειλε, δε, ότι εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ - όπου προτείνεται βάσει του σχεδίου να βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα - καθώς και ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η σημερινή συμφωνία είναι μια ιστορική ευκαιρία για τους Παλαιστινίους να έχουν τελικά ένα ανεξάρτητο δικό τους κράτος» δήλωσε ο κ. Τραμπ και πρόσθεσε: «Αυτοί οι χάρτες θα υπερδιπλασιάσουν την παλαιστινιακή επικράτεια και θα προβλέπουν παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ όπου η Αμερική θα ανοίξει με περηφάνια την πρεσβεία της».

Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο. Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ αναγνώρισε πως το Ισραήλ πρέπει να έχει κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ