Μέση Ανατολή

Kαταρρέει το Ιράκ καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Σε τροχιά κατάρρευσης δείχνει να είναι το κράτος του Ιράκ καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντι-κυβερνητικούς διαδηλωτές. Παρά την πρόθεση του Πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντελ Μάχντι να παραιτηθεί και τις εκατοντάδες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, οι μάχες συνεχίζονται με τους διαδηλωτές να φωνάζουν για τη διαφθορά στη χώρα, τη φτώχεια και την έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά και για τις παρεμβάσεις του Ιράν στα εσωτερικά της χώρας τους.

Ο Μάχντι, ο οποίος ηγείται για ένα χρόνο της κυβέρνησης μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε πετρέλαιο, αλλά και μία από τις πλέον διεφθαρμένες, πρέπει ακόμα να μετατρέψει την ανακοίνωσή του σε πράξη, αλλά για τους διαδηλωτές, η παραίτησή του δεν θα είναι αρκετή.

Στους δρόμους από την 1η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί απαιτούν την ανοικοδόμηση εκ βάθρων του πολιτικού συστήματος και την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης, που χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη. Περισσότεροι από 420 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε βίαιες συγκρούσεις σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με στοιχεία που συγκέντρωσε από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Την Παρασκευή ο Ιρακινός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτησή του στο Κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφού η ανώτατη σιιτική αρχή της χώρας κάλεσε τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό. Το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση Μάχντι, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά για να επισημοποιηθεί η παραίτηση θα χρειαστεί το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της άρσης της εμπιστοσύνης του στον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή.

"Δεν θα φύγουμε μέχρι να έχουμε δουλειές, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα", πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη Βαγδάτη, όπου οι χθεσινές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα δέκα τραυματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ