Μέση Ανατολή

"Εκτελούσαν και γελούσαν": Οι δυο Έλληνες πιλότοι που έζησαν τον τρόμο στην Καμπούλ συγκλονίζουν - Βασιλείου: Εμένα θεωρούσαν νεκρό (βίντεο)


Συγκλονίζουν οι περιγραφές των δύο Ελλήνων πιλότων για τη στιγμή της απόλυτης φρίκης που έζησαν κατά την επίθεση των Ταλιμπάν σε ξενοδοχείο της Καμπούλ.

Οι δύο πιλότοι σώθηκαν πραγματικά από θαύμα, αλλά και κυρίως λόγω των αντανακλαστικών τους. Ο Μιχάλης Πουλικάκος και ο Βασίλης Βασιλείου περιέγραψαν στον ΑΝΤ1 τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν.

Ο Μιχάλης Πουλικάκος ενώ κάθε φορά που πηγαίνει στην Καμπούλ μένει στον 5ο όροφο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, αυτήν είχε μείνει στον 4ο. Οι ένοικοι του 5ου ορόφου έπεσαν όλοι τους νεκροί από τα πυρά των εισβολέων.

«Κατά τις οκτώ μπήκαν από την κεντρική είσοδο της κουζίνας οι ένοπλοι, εξουδετέρωσαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και σκότωσαν δέκα άτομα», περιγράφει ο Μ. Πουλικάκος και συνεχίζει:

«Τρέξαμε στα δωμάτιά μας, μας κυνήγησαν και μας πυροβολούσαν στα δωμάτιά μας».

Ο Βασίλης Βασιλείου, από την πλευρά του, έζησε στιγμές που ούτε σε ταινίες δεν έχουμε δει. Εκείνος βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου την ώρα της επίθεσης.

«Είχα ανέβει στο δωμάτιο, έκλεισα τα φώτα, είδα από το μπαλκόνι, είδα ότι η φρουρά άρχισε να τρέχει, άκουσα θορύβους», περιέγραψε ο Β.Βασιλείου τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι οι ένοπλοι επιτίθονταν στο ξενοδοχείο. Οι Ταλιμπάν είχαν ήδη ανέβει στον όροφό του και είχαν εισβάλει στο διπλανό από το δικό του δωμάτιο. «Ξεκίνησαν από το διπλανό δωμάτιο, σπάζοντας την πόρτα με βαρύ αντικείμενο και μετά ήρθαν στη δική μου πόρτα, σήκωσα το στρώμα, το έβαλα στην πόρτα, πέταξα τα σεντόνια, άνοιξα την μπαλκονόπορτα, για να φαίνεται ότι έχω φύγει και μπήκα κάτω από το κρεβάτι», περιγράφει συγκλονίζοντας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το δωμάτιό του είχε δύο κρεβάτια, το ένα το είχε ήδη αναστατώσει, για να φαίνεται πως έχει φύγει. Σήκωσε στη συνέχεια το στρώμα και μπήκε από κάτω. Δεν χώραγε και το κρατούσε να αιωρείται για δέκα εκατοστά στον αέρα.

«Τους είδα, ήταν και ο αρχηγός, πήγε στο μπαλκόνι, άρχισε να πυροβολά, ένας άλλος σήκωσε το διπλανό κρεβάτι», είπε λέγοντας ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν φώναζαν συνέχεια το όνομα του αρχηγού τους.

Στη συνέχεια, «φύγανε, ο ένας έμεινε για ώρα στο διπλανό δωμάτιο και οι πυροβολισμοί από το διπλανό δωμάτιο έρχονταν και στο δικό μου», λέει ο Β. Βασιλείου.

Διευκρινίζοντας σχετικά με την πληροφορία ότι υπάρχει νεκρός Έλληνας, οι δύο πιλότοι ξεκαθάρισαν ότι η σύγχυση προέκυψε λόγω του ότι για πολύ ώρα κανένας δεν είχε επικοινωνία με τον Βασίλη Βασιλείου, κι έτσι μπήκε στη λίστα των αγνοουμένων. Όμως έκαναν σαφές ότι δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των δεκάδων θυμάτων της αιματηρής επίθεσης.

Ο κ. Πουλικάκος ευχαρίστησε όλους τους φίλους και γνωστούς, που τους έχουν κατακλύσει με μηνύματα, αλλά ακόμα περισσότερο την Πρεσβεία και την ΕΥΠ, που τους έδινε οδηγίες μέσω μηνυμάτων τη στιγμή της επίθεσης, για το πώς να προφυλαχθούν.

Τέλος, ο κ.Βασιλείου έκανε λόγο για «κωλυσιεργία» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν, που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να μπουν στο ξενοδοχείου την ώρα της επίθεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ