Μέση Ανατολή

Αλί Χαμενεΐ: Τεχεράνη και Άγκυρα πρέπει να λάβουν μέτρα ενάντια στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα, έπειτα από την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αποτρέψουν το Ιρακινό Κουρδιστάν από το να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στο δημοψήφισμα» τόνισε ο Χαμενεΐ.

Όπως υποστήριξε, οι ΗΠΑ και ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος, σαν το Ισραήλ, στην Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν.

«Η Αμερική και το Ισραήλ επωφελούνται από το δημοψήφισμα…Θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Ισραήλ στην περιοχή…Η ψηφοφορία για την απόσχιση του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι μια πράξη προδοσίας ενάντια σε ολόκληρη την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο δημοψήφισμα, αλλά καλωσόρισε την ψήφο των Κούρδων υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι ΗΠΑ έχουν εναντιωθεί στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το μια κίνηση αποσταθεροποίησης σε μια στιγμή όπου όλες οι πλευρές στην περιοχή εξακολουθούν να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα λάβει αυστηρότερα μέτρα σε αντίποινα για το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ