Z-10ME και Ερντογάν
Κίνα

Z-10ME: Πρώτη εμφάνιση του κινεζικού "Apache" που αντικατέστησε το τουρκικό T129 ATAK στον πακιστανικό στρατό (Εικόνες)

Η Κίνα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την έκδοση εξαγωγής του κινεζικής ανάπτυξης επιθετικού ελικοπτέρου Z-10, ονόματι Z-10ME, στην αεροπορική έκθεση της Σιγκαπούρης (Singapore Air Show). Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κινεζικό «Apache» 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της The EurAsian Times, το επιθετικό ελικόπτερο Z-10 βρίσκεται εδώ και καιρό σε ενεργό λειτουργία με μονάδες της αεροπορίας του κινεζικού στρατού. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις και εκπαιδευτικές αποστολές και κατ' επέκταση έχουν γίνει δημόσια γνωστά αρκετά χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για ένα επιθετικό ελικόπτερο μεσαίας κλάσης που έχει εθεαθεί να πετά σε μεγάλους σχηματισμούς κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό μέτωπο της Κίνας (δηλαδή προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν αλλά και της Ινδίας). 

Το ελικόπτερο αναμένεται να υιοθετηθεί από τις πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις σύντομα. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες παραλαβές Z-10ME από τον πακιστανικό στρατό είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2023, ωστόσο καθυστέρησαν.

Μέσα προτείνουν πως το κινεζικό ελικόπτερο Z-10ME αντικατέστησε το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T129 ATAK, το οποίο οι Πακιστανοί ήθελαν να αποκτήσουν από την Άγκυρα. Η αγορά λέγεται πως δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί επειδή οι Αμερικανοί άσκησαν βέτο στην πώληση, εκμεταλλεύοντας το γεγονός πως το τουρκικό αεροσκάφος διαθέτει αμερικανικό κινητήρα. Το Πακιστάν ακύρωσε το πρόγραμμα απόκτησης του T129 ATAK τον Ιανουάριο του 2022.

Το Z-10ME Αποτελεί την Έκδοση Εξαγωγής του Z-10

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το κινεζικό Z-10ME σε θέση παρουσίασης στην έκθεση της Σιγκαπούρης. Στην ίδια έκθεση θα βρίσκονται και δύο αμερικανικής παραγωγής ελικόπτερα τύπου AH-64E Apache, τα οποία θεωρούνται ο κύριος ανταγωνιστής των κινεζικών πλατφορμών στην παγκόσμια αγορά όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα από τα Apache ανήκει στον αμερικανικό στρατό, ενώ το άλλο αποτελεί μέρος της σιγκαπουριανής πολεμικής αεροπορίας. Ωστόσο ούτε τα Apache ούτε τα κινεζικά Z-10ME θα πετάξουν κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Το Z-10ME (και το αρχικό Z-10) επιδεικνύει εμβέλεια περίπου 1.120 χιλιομέτρων, είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο 23 χιλιοστών και διαθέτει 4 εξωτερικές βάσεις όπλων για πυρομαχικά αέρος-εδάφους, αέρος-αέρος και εκτοξευτές ρουκετών. Σε μαχητικό σχηματισμό το Z-10ME μπορεί να μεταφέρει έως και 16 αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM) ή εναλλακτικά 4 εκτοξευτές ρουκετών των 7 καννών (ή 2 ακάτους εκτόξευσης ρουκετών των 32 καννών), ανάλογα την αποστολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...