πυρηνικός σταθμός 4ης γενιάς Shidaowan
Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Διεθνές Δέος! Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα 4ης γενιάς (Εικόνα)

Σύμφωνα με διάφορα ξένα άρθρα, όπως ένα πρόσφατο της ρωσικής αμυντικής Zvezda, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έθεσε σε λειτουργία ένα σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας με πυρηνικό αντιδραστήρα 4ης γενιάς.

Ο αντιδραστήρας 4ης γενιάς τέθηκε σε λειτουργία στην ανατολική περιφέρεια Σανντόνγκ, λίγο αφότου ολοκλήρωσε μία δοκιμαστική επιχείρηση 168 συνεχόμενων ωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα Τρομερό Επίτευγμα για το Πεκίνο

Πιο συγκεκριμένα, η Κρατική Διεύθυνση Ενέργειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη παγκόσμια (μη στρατιωτική) έναρξη λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (NPP) με αντιδραστήρα 4ης γενιάς. Το εν λόγω μήνυμα δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κινεζικής διεύθυνσης.

Ένας πυρηνικός σταθμός, ο οποίος αποκαλείται και σταθμός πυρηνικής ενέργειας ή πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, λειτουργεί με έναν πυρηνικό αντιδραστήρια που δημιουργεί θερμότητα, η οποία με την σειρά της χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι θεωρείται μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Να σημειώσουμε πως ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Shidaowan, ο οποίος όπως προαναφέραμε βρίσκεται στην περιφέρεια Σανντόνγκ της ανατολικής Κίνας, λειτουργεί χάρις σε έναν αερόψυκτο αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας (high-temperature gas-cooled reactor - HTGR). Πριν την ολοκληρωτική έναρξη λειτουργίας του εν λόγω πυρηνικού σταθμού, ο αντιδραστήρας δοκιμάστηκε για 168 συνεχόμενες ώρες.

Η Κρατική Διεύθυνση Ενέργειας του Πεκίνου τόνισε πως το κύριο πλεονέκτημα που προσφέρει ένας αερόψυκτος αντιδραστήρας υψηλής θερμοκρασίας είναι η ασφαλής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα πλεονέκτημα που συνδυάζεται με τα ποικίλα οφέλη ενός σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας 4ης γενιάς.

Σύμφωνα με ξένες αναφορές, υπήρχαν προτάσεις ανάπτυξης ενός αερόψυκτου αντιδραστήρα πολύ υψηλής θερμοκρασίας (VHGV) τέταρτης γενιάς, ο οποίος θα μπορούσε σε αρχικά στάδια να λειτουργήσει με θερμοκρασίες από 750 έως και 950 βαθμούς Κελσίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το εν λόγω επίτευγμα καταδεικνύει πως η Κίνα έχει φτάσει το κορυφαίο επίπεδο του πλανήτη στην έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας 4ης γενιάς» έγραψε η διεύθυνση ενέργειας του ασιατικού κράτους στην επίσημη δήλωσή της.

Σύμφωνα με την ρωσική σελίδα Zvezda, την οποία διαχειρίζεται το ρωσικό υπουργείο άμυνας, η Μόσχα συνεχίζει και αυτήν την ανάπτυξη τεχνολογίας που αφορά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Μας υπενθυμίζει επίσης ότι πρόσφατα ξεκίνησε λειτουργία με πλήρη απόδοση ο πρώτος αντιδραστήρας μικτού οξειδίου (MOX fuel reactor), ο οποίος βρίσκεται στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Beloyarsk της Ρωσίας.

GALLERY

πυρηνικός σταθμός 4ης γενιάς Shidaowan
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ