απονήωση και Type 003
Κίνα

Πρώτη δοκιμή για τον ηλεκτρομαγνητικό "καταπέλτη" απονήωσης του νέου υπερσύγχρονου κινεζικού αεροπλανοφόρου 80.000 τόνων (Βίντεο)

Το τρίτο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Fujian, έχει ξεκινήσει δοκιμές αναφορικά με το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα υποβοήθησης απονήωσης αεροσκαφών (electromagnetic catapult system), καθιστώντας το κινεζικό πολεμικό ναυτικό το δεύτερο στον κόσμο μετά το αμερικανικό που διαθέτει τέτοια τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παραπάνω στοιχείο υποδεικνύει πως οι Κινέζοι βρίσκονται κανονικά στο πρόγραμμά τους και θα εντάξουν το πλοίο στον στόλο τους το 2025, όπως αναφέρει το χρονοδιάγραμμα.

Ένα Τρομερό Πολεμικό Πλοίο με Τεχνολογία Αιχμής

Σύμφωνα με την διάσημη EurAsian Times λοιπόν, Κινέζοι χρήστες δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο υλικό από μία αρχική δοκιμή του ηλεκτρομαγνητικού συστήματος υποβοήθησης απονήωσης αεροσκαφών στις 26 Νοεμβρίου φέτος.

Το βίντεο φαίνεται πως καταγράφηκε από ένα αεροσκάφος πάνω από τις υποδομές ενός ναυπηγείου, όπου το αεροπλανοφόρο CNS 18 Fujian της κλάσης Type 003 βρίσκεται αυτήν την περίοδο.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Πουντόνγκ στη Σαγκάη βρίσκεται πολύ κοντά στο εν λόγω ναυπηγείο, για αυτό και οι επιβάτες αεροπλάνων απαθανατίζουν και δημοσιεύουν πολύ συχνά φωτογραφίες και βίντεο από την πρόοδο που σημειώνει το αεροπλανοφόρο 80 χιλιάδων τόνων του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Το Fujian είναι το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο με ηλεκτρομαγνητικά συστήματα υποβοήθησης απονήωσης αεροσκαφών, τα οποία συχνά αποκαλούνται ηλεκτρομαγνητικοί καταπέλτες απονήωσης.

Το νέο βίντεο δείχνει την απονήωση ενός δοκιμαστικού οχήματος από έναν από τους δύο αυτούς «καταπέλτες» στο νέο κινεζικό αεροπλανοφόρο. Το όχημα φαίνεται να εκτοξεύεται και έπειτα να πέφτει μπροστά από το Fujian. 

Το Fujian αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο στις φιλοδοξίες του κινεζικού πολεμικού ναυτικού να ανταγωνιστεί την κυριαρχία των Αμερικανών. Το εν λόγω πλοίο φαίνεται να ανταγωνίζεται τα αμερικανικά αντίστοιχα αεροπλανοφόρα στους τομείς του μεγέθους και της τεχνολογίας. 

Η δοκιμή με το όχημα λέγεται πως έγινε στις 19 Νοεμβρίου, ενώ κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί προετοιμασία για τις πρώτες δοκιμές θαλάσσης που θα πραγματοποιήσει σύντομα το κινεζικό πλοίο. Παλαιότερες δορυφορικές εικόνες είχαν αποκαλύψει πως το αεροπλανοφόρο διαθέτει τρία ηλεκτρομαγνητικά συστήματα υποβοήθησης απονήωσης αεροσκαφών, δηλαδή τρεις διαφορετικούς «καταπέλτες» απονήωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία, μιας και επιτρέπουν την απονήωση βαρύτερων και μεγαλύτερων αεροσκαφών σταθερών πτερύγων που μεταφέρουν περισσότερο καύσιμο και όπλα. Τα νεότερα αεροπλανοφόρο της αμερικανικής κλάσης Gerld R. Ford, τα καμάρια του Πενταγώνου, διαθέτουν παρόμοια συστήματα απονήωσης. Βέβαια, οι ηλεκτρομαγνητικοί «καταπέλτες» βοηθούν επίσης σε γρηγορότερες απονηώσεις, ενώ αυξάνουν παράλληλα την εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνουν την πίεση που δέχονται τα καταστρώματα του πλοίου κατά την απονήωση των αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ