Κίνα

Πώς εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ισλαμικού κόσμου;

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ντενγκ Λι είχε την ευκαιρία να δεχθεί την Πέμπτη πολυμελή αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Κίνα κατόπιν επίσημης πρόσκλησης και αποτελείται τους μόνιμους αντιπροσώπους 25 κρατών-μελών του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Μαυριτανίας, που προεδρεύουν το τρέχον διάστημα της  Ισλαμικής Διάσκεψης Κορυφής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των επισκεπτών είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Τζιμπουτί στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, πρέσβυς Dya-Eddine Bamakhrama, ενώ συμμετέχει και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις, Yousef Aldobeay.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ντενγκ συζητήθηκε το μέλλον των σχέσεων της Κίνας με τον ισλαμικό κόσμο, αλλά και η κατάσταση της μουσουλμανικής κοινότητας στη Λαϊκή Δημοκρατία. Άλλωστε, η αντιπροσωπεία πρόκειται και να μεταβεί στην επαρχία Σιντιζάνγκ της δυτικής Κίνας, εστία της τουρκογενούς μειονότητας των Ουιγούρων (αλλά και αρκετών Καζάχων, Τατζίκων και λοιπών Μουσουλμάνων), η οποία, όπως καταγγέλλεται, αποτελεί αντικείμενο απηνούς καταπίεσης από το κινεζικό καθεστώς.

Ο Ντενγκ δήλωσε ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης συμβολίζει την ενότητα και ανεξαρτησία των ισλαμικών κρατών και λειτουργεί ως γέφυρα προκειμένου η Κίνα να αναπτύξει τις σχέσεις της με αυτά. Η Κίνα, πρόσθεσε, αποδίδει μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια των διμερών και πολυμερών σχέσεών της με τις ισλαμικές χώρες και είναι έτοιμη να εργασθεί με τον Οργανισμό για να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την προώθηση των ανταλλαγών και την από κοινού υπεράσπιση των αρχών της μη επέμβασης στα εσωτερικά των κρατών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Από πλευράς των επισκεπτών ορισμένα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα που έχει καταγράψει σημαντικά επιτεύγματα στην οικονομική και κοινωνική πρόοδό της και ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας εκτιμά την συνεισφορά του Πεκίνου στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ισλαμικών χωρών και προσβλέπει στην διεύρυνση της συνεργασίας.

Οι επισκέπτες συναντήθηκαν επίσης και με τους αρμόδιους του σχετικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, με κύριο αντικείμενο ζητήματα εκπαίδευσης και υγείας.

Όλα αυτά σε μία συγκυρία κατά την οποία τα δυτικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν αναφορών σε περιορισμούς εις βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας της Κίνας (συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των Ουιγούρων, αλλά και των εθνοτικά Κινέζων Χούι), όπως παρεμπόδιση του προσκηνύματος στη Μέκκα, κατεδάφιση μιναρέδων ή και τεμενών, στο πλαίσιο της προσπάθειας "σινοποίησης" του Ισλάμ στη χώρα κ.ο.κ. Και βέβαια παραμένει ο διεθνής απόηχος από το πρόγραμμα εγκλεισμού Ουιγούρων σε "στρατόπεδα επανεκπαίδευσης".

Και όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολιτικοί εκπρόσωποι του ισλαμικού κόσμου, οι οποίοι συχνά πρωτοστατούν σε καταγγελίες για καταπάτηση των δικαιωμάτων των ομοθρήσκων τους ανά τον κόσμο, μοιάζουν έτοιμοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε ό,τι αφορά την Κίνα. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι παρά εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων που με τον αντίστοιχο "ρεαλισμό" αξιολογούν τα πιθανά κέρδη από την ενίσχυση των σχέσεών τους με το Πεκίνο στην τρέχουσα μεταβαλλόμενη διεθνή αρχιτεκτονική.

Από την πλευρά της η κινεζική ηγεσία εκδηλώνει σαφή πρόθεση να "στρατολογήσει" τα ίδια τα ισλαμικά κράτη στην πρόσπάθειά της να αποκρούσει τις καταγγελίες για την θρησκευτική της πολιτική και να τις "επιστρέψει" στον βασικό αποστολέα που βρίσκεται στην Δύση.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου σχετικά με τα πρόσφατα περιστατικά πυρπόλησης του Κορανίου στην Σουηδία και τη Δανία. "Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε κανέναν να επικαλείται την ελευθερία του λόγου για να υποκινήσει συγκρούσεις και να στρέψει τον έναν πολιτισμό εναντίον του άλλου" δήλωσε η Μάο Νινγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα σταθερά υπεραμύνεται του αμοιβαίου σεβασμού, της συμπεριληπτικότητας και της ανταλλαγής γνώσης μεταξύ των πολιτισμών, ενώ καταδικάζει σταθερά τις εξτρεμιστικές ενέργειες.

Παρέπεμψε δε στην πρόταση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ για μια Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτισμού, που θα προωθεί τον διάλογο και τις πολιτισμικές ανταλλαγές, διαφυλάσσοντας την ποικιλομορφία των πολιτισμών του κόσμου.

Πρόκειται  για μια ενδιαφέρουσα (αν όχι παράδοξη) σινο-ισλαμική συμμαχία εν τω γεννάσθαι στον τομέα της "μαλακής ισχύος", που θέτει σαφώς στο στόχαστρο τον δυτικό ηγεμονισμό

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ