Κίνα

Με το στρατό και την αστυνομία στους δρόμους ενάντια στους πολίτες η "Κινεζική άνοιξη" προσπαθεί να ανθίσει

Τις τελευταίες ημέρες ένα κύμα κοινωνικής έκρηξης έχει σημειωθεί στην Κίνα, ταρακουνώντας συθέμελα το καθεστώς της χώρας.

Αφορμή για αυτό στάθηκε το γεγονός της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη  σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, στη δυτική Κίνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν λόγω του γεγονότος ότι η εν λόγω πολυκατοικία φέρεται ότι είχε σφραγιστεί από τις αρχές της χώρας, ως μέτρο που είχε ληφθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το νέο μεταδόθηκε αστραπιαία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα κύμα έντονων διαδηλώσεων κινέζων πολιτών, στρεφόμενων κατά της Κινεζικής κυβέρνησης, ιδίως σε Σαγκάη και Πεκίνο, αξιώνοντας την παραίτηση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, για τα νέα περιοριστικά μέτρα που  είχε λάβει και την καραντίνα που έχει  επιβάλει για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Στον αντίποδα η κινεζική κυβέρνηση επιχείρησε με τις αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλει την κοινωνική έκρηξη.

 

 

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε μείωση των κρουσμάτων του ιού,  ενώ σε μια προσπάθεια να  σταματήσει τις διαδηλώσεις, κάλεσε  και τον στρατό να επέμβει, όπως αναφέρει σε άρθρο του Ρωσικό ΜΜΕ με τίτλο  "Η Κίνα κάλεσε τον στρατό να καταστείλει μεγάλης κλίμακας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις", του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Φάλλαγες του PLA εμφανίστηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της Κίνας ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, το Πεκίνο αποφάσισε να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και τις διαμαρτυρίες ενάντια στα σκληρά μέτρα κατά του COVID με τη συμμετοχή του στρατού, φοβούμενο ότι θα χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης.

Λόγω του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, είναι πολύ προβληματική η λήψη οποιασδήποτε πληροφορίας από το πεδίο. Παρόλα αυτά, οι δημοσιογράφοι του Avia.pro έχουν στη διάθεσή τους βίντεο που δείχνουν πώς κινεζικός στρατιωτικός εξοπλισμός εισέρχεται σε πόλεις όπου παρατηρούνται πορείες διαμαρτυρίας του πληθυσμού. Το βίντεο δείχνει κινεζικά τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα από την πόλη Xuzhou προς τη Σαγκάη, όπου υπάρχουν επίσης πολύ έντονες διαμαρτυρίες.

Μέχρι σήμερα, οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις παρατηρούνται στη Γουχάν , όπου μόνο εδώ ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται σε 50-60 χιλιάδες άτομα, ωστόσο, εκτός από αυτό, παρατηρούνται διαμαρτυρίες σε 11 ακόμη πόλεις της ΛΔΚ, γεγονός που δείχνει ότι ο αριθμός των οι διαδηλωτές αγγίζουν τις 200-300 χιλιάδες άτομα.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα την κατάσταση με τις διαδηλώσεις στη χώρα, αλλά οι πιο έντονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρατηρούνται στη Σαγκάη, όπου ο κόσμος ζητά, μεταξύ άλλων, την  ανατροπή του ΚΚ Κίνας."

https://core.telegram.org/widgets

"Οι αμφιλεγόμενες εικόνες συνεχίζουν να έρχονται από την Κίνα. Τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων έχουν περάσει σε απάνθρωπο σημείο", αναφέρει το ακόλουθο twitter

Διαπιστώσεις-Συνπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το κύμα έντασης που επικρατεί στην Κίνα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, όπως προδίδει άλλωστε η μαζική παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους , συνοδευόμενη και από στρατιωτικές δυνάμεις.

Εκτίμησή μας είναι ότι η Κινεζική κυβέρνηση θα επιχειρήσει αρχικά να κατευνάσει τις αντιδράσεις με έναν συγκερασμό "καρότου και μαστίγιου".

Το "καρότο" θα είναι η χαλάρωση των μέτρων  σε βάρος των κινέζων πολιτών κατά του κορονοϊού και το "μαστίγιο" είναι ήδη ορατό, όπως είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που επιχειρείται με αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Το πόσο  θα διαρκέσουν οι διαδηλώσεις και το κλίμα δυσαρέσκειας κατά της κινεζικής κυβέρνησης είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο θεωρούμε απίθανο να πέσει η παντοδύναμη Κινεζική κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να καταστείλει το κύμα κοινωνικής έκρηξης που εκδηλώνεται στην εν λόγω χώρα.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ