Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Θα σκάσει από αλλού! ΗΠΑ: Η Κίνα στρατιωτικοποιεί τα τεχνητά νησιά

Ο Αμερικανός Διοικητής των Δυνάμεων Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος John C. Aquilino, δήλωσε ότι η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων από την Κίνα σε τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ο οπλισμός τους απειλεί την ασφάλεια όλων των χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο AP, ο Αμερικανός Διοικητής των Δυνάμεων Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος John C. Aquilino, δήλωσε ότι η Κίνα έχει στρατιωτικοποιήσει πλήρως τουλάχιστον τρία από τα νησιά που έχει κατασκευάσει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, λέιζερ και σηματοδότησης. 

Τονίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες είναι αντίθετες με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι τα τεχνητά νησιά δεν θα μετατραπούν σε στρατιωτικές βάσεις, ο Aquilino είπε:

«Κατά τη γνώμη μου, η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική συσσώρευση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία 20 χρόνια αυτός ο οπλισμός που έχει αναλάβει αυξάνει όλες τις δυνατότητές της αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Ο Aquilino εξέφρασε την άποψη ότι η εν λόγω στρατιωτικοποίηση και ο οπλισμός έθεσε σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας όλων των χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και των χωρών που συνορεύουν με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ενώ η Κίνα διεκδικεί πάνω από το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου υπάρχουν συγκρούσεις κυριαρχίας, με τον χάρτη που δημοσίευσε το 1947, έχει διαφωνίες κυριαρχίας με γειτονικές χώρες, ειδικά τις Φιλιππίνες, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, του Μπρουνέι και της Μαλαισίας, στην περιοχή πλούσια σε πόρους.

Εκτός από τις χώρες της περιοχής, οι ΗΠΑ είναι επίσης αντίθετες στην κατασκευή βάσεων από την κυβέρνηση του Πεκίνου στα νησιά με βάση τη διεκδίκησή της για κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Γνωστά ως "Paracel" και "Spratly" στη διεθνή κοινότητα, το αρχιπέλαγος ονομάζεται "Hoang Sa" και "Truong Sa" από το Βιετνάμ και "Shisha" και "Nansha" από την Κίνα.

Το 2016, το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι οι αξιώσεις της Κίνας για μονομερή κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν είχαν νομική βάση, με την αίτηση των Φιλιππίνων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ