Κίνα

Το Πακιστάν στρέφεται στα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη JF-17 Block III

Το σινο-πακιστανικό μαχητικό αεροσκάφος JF-17 Thunder, έχει πιθανώς τον πρώτο του επιβεβαιωμένο  αγοραστή. Όπως και στα προηγούμενα μοντέλα του JF-17, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) αναμένεται να είναι ο κύριος πελάτης αυτού του μοντέλου. Οι Κινέζοι πιστεύουν, ότι το νέο μοντέλο θα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ξένους πελάτες, καθώς έχει μια σημαντική αύξηση στις νέες δυνατότητες.

Δεδομένου ότι η Κίνα δεν «εμπιστεύεται» αυτά τα μαχητικά, ακόμη και ως φθηνή αντικατάσταση των απαρχαιωμένων J-7 και J-8, το μαχητικό αεροσκάφος JF-17 είναι ρητά κατασκευασμένο για εξαγωγή.

Το πιο πρόσφατο μπλοκ JF-17 φαίνεται να αλλάζει το παιχνίδι για τις δυνατότητες αερομαχίας του Πακιστάν, που υστερούν από τεχνολογία, καθώς διαθέτει περιορισμένο stealth, πιο ισχυρό κινητήρα, μεγαλύτερο ραντάρ KLJ-7A AESA και το πρώτο σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης υπέρυθρων (IRST) σε πακιστανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Όπως το FC-20E, ένα J-10C που μοιάζει με αυτό που το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι αγόρασε από την Κίνα, το JF-17 Block III θα διαθέτει επίσης το ραντάρ AESA, παρέχοντας ενισχυμένη επίγνωση της κατάστασης και ασυλία παρεμβολών από τον ηλεκτρονικό πόλεμο, ενώ παρέχει επιλογές επιθετικού ηλεκτρονικού πολέμου  στο PAF.

Τα ελαφρά μαχητικά θεωρούνται κατάλληλα για τον αμυντικό προϋπολογισμό του Πακιστάν, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησής τους, καθώς και του υψηλού ποσοστού διαθεσιμότητάς τους, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόλου είναι έτοιμο για μάχη ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός χαμηλού κόστους έρχεται σε βάρος της απόδοσης της πτήσης. Το μαχητικό δεν είναι ιδιαίτερα ευκίνητο, κάτι που αντισταθμίζεται με τον εξοπλισμό του πυραύλου αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς PL-10E, ικανό να χτυπήσει στόχους σε πολύ ακραίες γωνίες αλλά σε εμβέλεια περίπου 20 km. Αυτός είναι ο κύριος οπλισμός αέρος-αέρος του μοντέλου μαχητικού JF-17 Block III.

Αλλά εκτός από τις βελτιώσεις σε αισθητήρες και αεροηλεκτρονικά, ο οπλισμός του πυραύλου αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς PL-15, θεωρείται το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του νέου  βελτιωμένου μαχητικού.

Το PL-15 έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 200 km (ή περισσότερο ανάλογα με πολλούς παράγοντες όπως το ύψος απελευθέρωσης, η γωνία επίθεσης κ.λπ.). Αλλά η χρήση του PL-15 εναντίον στόχου μεγέθους μαχητικού, δεν επιβεβαιώνεται από την Κίνα και είναι μόνο μια εικασία. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτός ο πύραυλος είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί εναντίον αεροσκαφών υποστήριξης όπως τα AWACS και τάνκερ.

Στοιχεία σχεδίασης F-16 στο JF-17 Thunder;

Τον Νοέμβριο του 2021, οι EurAsian Times ανέφεραν ότι το Αζερμπαϊτζάν φαινόταν να ενδιαφέρεται να αγοράσει την παραλλαγή JF-17 Block III.

Από τη δεκαετία του 1950, το Ισλαμαμπάντ και το Πεκίνο παρέμειναν βασικοί σύμμαχοι, με την Ινδία να λειτουργεί ως κοινός εχθρός καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Δεδομένου ότι το Ισλαμαμπάντ ήταν ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως γέφυρα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον κάποια στιγμή.

Τα κινεζικής κατασκευής τζετ της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας (PAF) ήταν αργά, κάτι που την ώθησε να αναζητήσει τα αμερικανικά F-16 για να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ. Συνολικά 28 F-16A και 12 διθέσια F-16B παραδόθηκαν στο Πακιστάν, μέσω της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ Οκτωβρίου 1982 και 1986.

Στη δεκαετία του 1990, το Πακιστάν αναζήτησε ένα νέο μαχητικό αεροπλάνο από την Κίνα. Αυτό οδήγησε στο Project Sabre II, μια κοινή προσπάθεια της κινεζικής Chengdu Aircraft Industry Corporation (CAC) και της αμερικανικής εταιρείας Grumman, για τον εκσυγχρονισμό των J-7. Το αρχικό σχέδιο, ήταν να επεκτείνει την άτρακτο του J-7, να αλλάξει τις επιφάνειες ελέγχου και να μετατοπίσει και να αλλάξει το μέγεθος των εισαγωγών αέρα.

Ωστόσο, το έργο δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους των προγραμματιστών και το Project Sabre II τέθηκε στο ράφι.

 Μετά τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργαστούν με την Κίνα, αναγκάζοντας την Grumman να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.

Συνεργασία Κίνας-Ρωσίας-Πακιστάν

Η CAC συνέχισε να εργάζεται για το έργο Super-7 και στη δεκαετία του 1990, πρότεινε να συνεργαστεί με το Πακιστανικό Αεροναυτικό Συγκρότημα για την παραγωγή ενός φθηνότερου αντικαταστάτη του  F-16, με το όνομα JF-17 Thunder βασισμένο στο Super-7. Το Super 7 αναβίωσε το 1998 από την Κίνα και το Πακιστάν και οι δύο μοιράστηκαν τα έξοδα σε βάση 50/50.

Μηχανικοί από την Κίνα, το Πακιστάν και τη Ρωσία ενσωμάτωσαν ένα καλύτερο φτερό, παρόμοιο με το φτερό του F-16, καθώς και εισαγωγές χωρίς εκτροπή που αποδίδουν εξίσου καλά σε υψηλές και χαμηλές ταχύτητες.

Σε αντίθεση με το F-16, το JF-17 είναι εξοπλισμένο με κινεζικά όπλα, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας PL-5, βόμβες ολίσθησης καθοδηγούμενες από GPS LS-6 και τον υπερηχητικό YJ-12 και τον υποηχητικό YJ-83 αντιναυτιλιακούς πυραύλους.

Η παραγωγή ξεκίνησε στην Κίνα το 2006 και γρήγορα μεταφέρθηκε σε μια εγκατάσταση στο Πακιστάν. Τα Block I JF-17, ήταν η πρώτη παρτίδα μαχητικών που κατασκευάστηκε για την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν. Τα Block II JF-17 πρόσθεσαν δεκάδες νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις, ειδικά σύνθετα υλικά στο πλαίσιο του αεροσκάφους για εξοικονόμηση βάρους, ανεφοδιασμό στον αέρα, ένα πλήρες σύστημα fly-by-wire και βελτιωμένο ραντάρ.

Με την υποστήριξη και τις επιπλέον σχεδιαστικές ιδέες από το F-16, η Κίνα εκσυγχρονίζει το οικονομικό μαχητικό τελευταίας γενιάς, το MiG-21, για την τρέχουσα εποχή από πολλές απόψεις.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ