Κίνα

Τελεσίγραφο του ΥΠΑΜ Κίνας: " Ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο"

Η Ταϊβάν πρέπει να γνωρίζει σαφώς ότι το μέλλον της έγκειται στην «επανένωση» με την Κίνα και ότι δεν μπορεί να βασιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος της Κίνας την Πέμπτη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μαζική παραβίαση του εναερίου χώρου της Ταϊβάν από κινέζικα πολεμικά αεροπλάνα την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα είκοσι οκτώ κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών και βομβαρδιστικών  με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, εισήλθαν στη ζώνη ταυτοποίησης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) την περασμένη Τρίτη.

Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός κινεζικών αεροσκαφών που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση της Κίνας.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την Σύνοδο της Ομάδας του G7, η οποία επέπληξε την Κίνα για μια σειρά θεμάτων ασφαλείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, σχόλια που καταδίκασε η Κίνα ως «συκοφαντία».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των αεροσκαφών που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στις ασκήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, Ρεν Γκουιάνγκ, δήλωσε ότι αυτό που χαρακτήρισε ασκήσεις ήταν «απαραίτητη δράση για την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στα στενά της Ταϊβάν και για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας»

Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο, πρόσθεσε.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι την ανάπτυξη της Κίνας δεν μπορούν να τη σταματήσουν με καμία δύναμη", δήλωσε ο Ρεν.

"Οι αρχές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος πρέπει να γνωρίζουν ειλικρινά ότι το μέλλον της Ταϊβάν βρίσκεται στην εθνική επανένωση", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν.

"Οποιαδήποτε απόπειρα" για αναγνώριση ανεξαρτησίας της Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες "είναι καταδικασμένη σε αποτυχία."

Η Κίνα πιστεύει ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν κινεί το νησί προς μια διακήρυξη επίσημης ανεξαρτησίας, αν και ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ήδη μια ανεξάρτητη χώρα που ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας, το επίσημο όνομά της.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ταϊβάν δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον να κυβερνηθούν από την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Ταϊβάν στη διεθνή σκηνή και ο κύριος προμηθευτής όπλων, παρά την έλλειψη επίσημης διπλωματικής αναγνώρισης, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί για επανειλημμένη δράση από κινεζικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της  κατά το τελευταίο έτος.

Θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι το μελλοντικό μεγάλο θέατρο επιχειρήσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να είναι η θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού-Ινδοειρηνικού ωκεανού, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η Ταϊβάν

Η Ταϊβάν δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι παράγει μαζικά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να χτυπήσουν βαθιά στην Κίνα και αναπτύσσει ενεργά τρία ακόμη μοντέλα, με το πρόγραμμα πυραύλων να θεωρείται «προτεραιότητα» από την Ταϊπέι.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο τότε, ο υπουργός Άμυνας Chiu Kuo-cheng δήλωσε ότι η έρευνα και η ανάπτυξη πυραύλων «δεν σταμάτησε ποτέ».

«Ελπίζουμε ότι είναι μεγάλης εμβέλειας, ακριβείς και κινητοί», είπε. Το πρόγραμμα πυραύλων αναπτύσσεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ταϊβάν Chung-Shan.

Τον Μάρτιο επίσης είχε πραγματοποιηθεί μια σειρά έξι δοκιμαστικών βολών πυραύλων που συνέπεσαν με τις στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας ενός μήνα από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν ανήκει στην επικράτεια της, βλέποντας την κυβέρνηση της Ταϊπέι ως αποσχισμένη επαρχία της. Η αντιαεροπορική άμυνα της Ταϊβάν δοκιμάζεται τακτικά από πτήσεις κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση αξιωματούχων του Πεκίνου στην ανακοίνωση της Ταϊβάν για κατασκευή πυραύλων.

Η Κίνα, ωστόσο, προειδοποιεί συνεχώς από τα τέλη Ιανουαρίου ότι «όσοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» παίζουν με τη φωτιά και θα καίγονται, προσθέτοντας ότι «ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο».

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2016 στην Ταϊπέι, ο Πρόεδρος Tsai Ing-wen υποστήριξε έναν «ασύμμετρο αποτρεπτικό παράγοντα» - χρησιμοποιώντας φορητό εξοπλισμό που είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να καταστραφεί, αλλά μπορεί να χτυπήσει στα Στενά της Ταϊβάν, πέρα από τα 180 χλμ.

Το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ταϊβάν παρέχεται από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ναύαρχος των ΗΠΑ Φίλιπ Ντέιβιντσον ανέφερε ότι η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ένα ισχυρισμός που απέρριψε το Πεκίνο, λέγοντας ότι ο Ναύαρχος κάνει λόγο για την απειλή μιας υποτιθέμενης εισβολής της Κίνας, μόνο και μόνο για να διογκώσει τις αμυντικές δαπάνες της Ουάσιγκτον.

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στις κινεζικές ακτές και είναι σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ, οι οποίες την εξοπλίζουν και εγγυώνται την ασφάλειά τους.

Ωστόσο η εγγύτητά της με τις κινεζικές ακτές και το τεράστιο στρατιωτικό δυναμικό της Κίνας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιός θα επικρατούσε σε τυχόν μεταξύ τους στρατιωτική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...