Κίνα

Κίνα: Επιστήμονας αμφισβητεί την θεωρία της σχετικότητας

Ένα κύμα δυσπιστίας και αντιδράσεων προκλήθηκε πρόσφατα στην Ινδία, όταν μια ακαδημαϊκή εργασία που αμφισβητεί την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν προτάθηκε για το βραβείο Χεμπέι για την Επιστήμη και την Τεχνολογία 2021.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από 13 χρόνια στην επιστημονική επιθεώρηση Physics Essays και "εξετάζει τη βασική υπόθεση και τις απόψεις της σχέσης του χωρο-χρόνου στην ειδική θεωρία της σχετικότητας", φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι η "ειδική θεωρία της σχετικότητας που βασίζεται στο σύστημα Λόρενζ δεν είναι σωστή".

Ο συγγραφέας της έρευνας, ο 59χρονος Λι Ζιφένγκ, ερευνητής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γιανσάν, εξειδικεύεται στην έρευνα της μηχανικής παραγωγής πετρελαίου και αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ όλες οι βραβευμένες έρευνές του που υπάρχουν στο επίσημο σάιτ του πανεπιστημίου σχετίζονται μ’ αυτόν τον τομέα και όχι με την αστροφυσική ή τη σχετικότητα.

Από τις 10 Ιούνη μέχρι τις 16, η επιτροπή του βραβείου Χεμπέι δέχτηκε δημόσια σχόλια για την έρευνα του Ζιφένγκ, με τεράστιες αντιδράσεις να προκαλούνται στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo και τα views να φτάνουν στα 180 εκατ.

Πολλοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου αμφισβήτησαν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του καθηγητή και άσκησαν κριτική στην έρευνά του.

Αντιδρώντας στην κριτική, ο Ζιφένγκ εξήγησε ότι πιθανότατα δεν πρόκειται να κερδίσει το βραβείο και πως σκοπός της ακαδημαϊκής προσπάθειάς του είναι να αποκαλύψει την αλήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ίσως ο Αϊνστάιν να έπρεπε να είχε κουβεντιάσει λιγουλάκι μαζί του" ανέφερε κάποιος σχολιαστής.

"Αυτός ο άντρας διέκοψε τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιό του, αυθαιρέτως έβαλε ερωτήσεις στις εξετάσεις βασισμένες στη δική του θεωρία, απομακρύνθηκε από τα έδρανα για τρία χρόνια και ακόμα κυκλοφορεί εκεί έξω" ανέφερε κάποιος άλλος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ειδική θεωρία της σχετικότητας προτάθηκε το 1905 από τον Αϊνστάιν και αναφέρει ότι οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές καθώς και ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ανεξάρτητη από την κίνηση οποιουδήποτε παρατηρητή.

Οι προβλέψεις του Αϊνστάιν έχουν επιβεβαιωθεί από αναρίθμητα πειράματα και είναι ευρέως αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατασκευή δορυφόρων, GPS, ηλεκτρονικών μικροσκοπίων και επιταχυντών σωματιδίων αξιοποιούν την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...