Κόσμος

Nέες επενδύσεις της Κίνας στην Αφρική

Το Belt Road Initiative (BRI), το μεγαλο-έργο ανάπτυξης υποδομών που καθοδηγείται από την Κίνα, έχει σημειώσει επιδρομές στα βάθη της Αφρικής. Τώρα, υπάρχει μια άλλη περιοχή που έχει κάνει το BRI να είναι κάτω από το σαρωτή. Έχει γίνει μια μεγάλη απειλή για το πλούσιο σε άγρια ζωή οικοσύστημα και τους τοπικούς πόρους διαβίωσης της ηπείρου. Ένα τέτοιο έργο είναι το έργο του αγωγού αργού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (EACOP).  Τώρα, διεξάγονται εκστρατείες για να σταματήσουν το έργο για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες ζημιές στον λαό της Αφρικής, γεγονός που έκανε ορισμένες τράπεζες να εξαιρεθούν από το έργο.

Η China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) κατασκευάζει αγωγό αργού πετρελαίου 1.440 χλμ. Από την περιοχή Albertine της Ουγκάντα προς το λιμάνι Τάνγκα της Τανζανίας. Δεδομένου ότι το αργό πετρέλαιο της Ουγκάντα είναι πολύ ιξώδες, ο αγωγός θα πρέπει να παραμείνει θερμός για να επιτρέψει τη ροή του πετρελαίου. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όσοι 263 τοπικοί και παγκόσμιοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν αντιταχθεί στο έργο που το αποκαλεί "εκτεταμένα τεκμηριωμένους κινδύνους". Οι αγωνιστές έκαναν έκκληση σε κάθε τράπεζα να μην χρηματοδοτήσει το έργο λόγω των αρνητικών του επιπτώσεων στον άνθρωπο, τα δικαιώματα και τα προς το ζην, τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον. «Αυτά περιλαμβάνουν: σημαντικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στους ντόπιους μέσω φυσικού εκτοπισμού και απειλών στα εισοδήματα και τα προς το ζην. απαράδεκτοι κίνδυνοι για το νερό, τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς οικοτόπους · καθώς και το ξεκλείδωμα μιας νέας πηγής εκπομπών άνθρακα που
είτε θα αποδειχθούν οικονομικά μη βιώσιμα είτε θα προκαλέσουν απαράδεκτη βλάβη στο κλίμα », δήλωσαν σε επιστολή τους προς τις τράπεζες.

Πολλές φτωχές χώρες σε ολόκληρη την Αφρική επέλεξαν «φθηνά» κινεζικά δάνεια για την κατασκευή αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, κτιρίων, τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Οι αγρότες, οι εξαρτώμενες από τα δάση κοινότητες,
περιβαλλοντολόγοι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται εναντίον του έργου αγωγού της National National Offshore Oil Company (CNOOC), το οποίο έχει μερίδια και του διεθνούς γίγαντα Total. Οι σταθμοί θέρμανσης και οι γραμμές υψηλής τάσης για τη θέρμανση του πετρελαίου θα προκαλέσουν εκπομπές 33 εκατομμυρίων τόνων CO2 κάθε χρόνο. Οι αγωνιστές ισχυρίστηκαν ότι το EACOP θα ξεκλειδώσει την εμπορική εκμετάλλευση πολλαπλών πετρελαιοπηγών, συμπεριλαμβανομένων των οικολογικών το ευαίσθητο Εθνικό Πάρκο Murchison Falls της Ουγκάντα, το οποίο είπαν «ασυμβίβαστο με τους στόχους της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού» και «προφανώς ανεύθυνο» όταν οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες.

Ο παγκόσμιος οργανισμός Oxfam διαπίστωσε ότι το έργο του αγωγού θα εκτοπίσει περίπου 14.000 νοικοκυριά, καθώς θα μειώσει το εισόδημα των νοικοκυριών και θα μειώσει το βιοτικό τους επίπεδο. «Το έργο EACOP παρουσιάζει συγκεκριμένους κινδύνους και προκλήσεις για γυναίκες και κορίτσια που θα επηρεαστούν δυσανάλογα από διάφορες μορφές οικονομικού ή άλλου κοινωνικού αποκλεισμού», δήλωσε το ερευνητικό έγγραφο της Oxfam.6 Το έργο αγωγού θα καταστρέψει επίσης πολιτιστικά αγαθά και πρακτικές που βασίζονται στη φύση, οι οποίες παρέχει βασικό υλικό για πολιτιστικά επαρκή στέγαση, ρούχα ή διατροφή. Θα οδηγήσει επίσης στην κατεδάφιση και μετεγκατάσταση τάφων, λατρευτικών χώρων, ιερών,
και άλλες ιερές τοποθεσίες.

Υπάρχει υψηλός κίνδυνος ρύπανσης των γλυκών υδάτων και υποβάθμισης των υδάτινων πόρων, ειδικά στην έκταση των 400 χλμ. Της λεκάνης της λίμνης Βικτώριας χάρη στον αγωγό. Η λεκάνη παρέχει τα προς το ζην σε πάνω από 30 εκατομμύρια άτομα.

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες διαρροής πετρελαιαγωγών στην περιοχή καθώς καταγράφηκαν πάνω από 300 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο από 4,5 τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Irene Batebe, επίτροπος της πετρελαϊκής επιχείρησης της Ουγκάντα, συμφώνησε ότι το έργο θέτει σημαντικά περιβαλλοντικά και ανθρώπινα δικαιώματα. «Η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των κοινοτήτων που υποφέρουν από το έργο, όχι να αρχίσουμε να γεμίζουμε με κάθε κόστος», είπε ακόμη και ως τεκμηρίωση των οφελών του
έργο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πρόσφατα, περίπου 178 χωρικοί που πρόκειται να επηρεαστούν πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στο έργο του αγωγού.
 
Η ακτιβίστρια της Ουγκάντα για την κλιματική δικαιοσύνη, Vanessa Nakate, δήλωσε: «Δεν έχουμε μέλλον στην εξόρυξη πετρελαίου, διότι σημαίνει μόνο καταστροφή των βιοτικών πόρων των ανθρώπων και του πλανήτη», πρόσθεσε ο Nakate. «Είναι καιρός να επιλέξτε άτομα πάνω από τους αγωγούς. Γι 'αυτό δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατασκευή του EACOP. " Τα σημεία που έθεσαν οι αγωνιστές αποφέρουν αποτελέσματα υπέρ τους. Η Standard Bank της Νότιας Αφρικής έχει ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή του στο EACOP θα ανασταλεί έως ότου επιλυθούν οι ανησυχίες σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ