Hantavirus
Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

H νέα υγειονομική απειλή; Νεκρός άνδρας από Hantavirus στο Γουχάν

Ένας ακόμα ιός έκανε την εμφάνισή του και μέτρησε το πρώτο της θυμά στο Γουχάν της Κίνας. Ένας άνδρας πέθανε από τον ιό Hantavirus και ακόμα 32 ελέγχονται προκαλώντας ερωτήματα για την περίπτωση ενός νέου κύματος πανδημίας. Ας ελπίσουμε ότι είναι απλά μια δυσάρεστη συγκυρία.

Ένας άνδρας πέθανε στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, αφού βγήκε θετικός στο τεστ για Hantavirus. Ο άνδρας πέθανε ενώ γυρνούσε στην επαρχία Shandong για δουλειές με λεωφορείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Global Times της Κίνας. Οι άλλοι 32 άνθρωποι, που ταξίδεψαν μαζί του, ελέγχονται επίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ιός έγινε αμέσως trend στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, προκαλώντας πανικό καθώς όλοι φοβούνται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, μετά τον COVID-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, ο hantavirus δεν είναι αερομεταφερόμενος. Οι άνθρωποι, που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο ιό, συνήθως έχει προηγηθεί επαφή τους με τρωκτικά που μεταφέρουν τον ιό.

«Η μόλυνση από τρωκτικά μέσα και γύρω από το σπίτι παραμένει ο πρωταρχικός κίνδυνος για έκθεση σε hantavirus. Ακόμη και υγιή άτομα διατρέχουν κίνδυνο για μόλυνση με HPS εάν εκτεθούν στον ιό», αναφέρεται στον ιστότοπο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όπως επισημαίνει και το Newsweek.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε ότι ο hantavirus είναι σπάνιος - αλλά το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 38%.

Τι είναι ο Hantavirus;

Η πρώτη σημαντική επιδημία του πνευμονικού συνδρόμου Hantavirus (HPS) έγινε το 1993 στην περιοχή των «τεσσάρων γωνιών» – εκεί που συναντιούνται τα σύνορα των πολιτειών της Γιούτα, του Κολοράντο, του Νέου Μεξικού και της Αριζόνα. Άλλες περιπτώσεις της μόλυνσης πιθανόν να είχαν συμβεί και παλαιότερα, και να μην είχαν αναγνωριστεί.

Ο Hantavirus είναι μακρινός συγγενής του ιού Έμπολα και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια στα μολυσμένα άτομα. Ο ιός είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένειες στην Κίνα εδώ και πολλά χρόνια.

Μετά από την επιδημία του 1993 στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί και άλλα κρούσματα διαφόρων ειδών Hantavirus στις δυτικές πολιτείες και πολλές ανατολικές πολιτείες. Κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στον Καναδά και σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής.

Πώς εξαπλώνεται ο Hantavirus;

Σύμφωνα με το CDC, o ιός βρίσκεται στο σάλιο, τα ούρα και τα περιττώματα των τρωκτικών. Μολονότι το HPS δεν μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί να συμβεί αν κάποιος αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, αφού προηγούμενως έχει αγγίξει ούρα ή κόπρανα τρωκτικών. Μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν αναφερθεί σε Χιλή και Αργεντινή.

"Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν εντοπιστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο", λέει το CDC. "Αν έχετε γύρω σας τρωκτικά και έχετε συμπτώματα πυρετού, μυϊκούς πόνους και σοβαρή δύσπνοια, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας", προειδοποιεί.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους τα τρωκτικά μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό, όπως για παράδειγμα αν δαγκώσουν κάποιον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρρωστήσουν, εάν φάνε τρόφιμα μολυσμένα από ούρα ή περιτώμματα τρωκτικών, πρόσθεσε το CDC.

Οι άνθρωποι τείνουν να μολύνονται από hantavirus σε αγροτικές περιοχές όπως δάση, αγρούς ή αγροκτήματα όπου ζουν τρωκτικά, επισημαίνει το σώμα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα του ιού

Το CDC λέει ότι τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και μυϊκούς πόνους, ειδικά στις μεγάλες μυϊκές ομάδες – μηρούς, γοφούς, πλάτη και ώμους. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν πονοκέφαλοι, ζάλη, ρίγη και κοιλιακά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με HPS εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, ανέφερε το CDC.

Σε περιπτώσεις HFRS, τα συμπτώματα ενός ατόμου θα εμφανιστούν γρήγορα. Αυτά περιλαμβάνουν τον πόνο στην πλάτη και στο στομάχι, καθώς και πονοκεφάλους, ρίγη, ναυτία και πυρετό. Η όρασή τους μπορεί επίσης να θολώσει, και το πρόσωπό τους μπορεί να ξεπλυθεί ή να φλεγμονή. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και οξεία καταπληξία, αγγειακή διαρροή και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ανάλογα με τον hantavirus που προκαλεί HFRS, μεταξύ 1 έως 15 τοις εκατό των ασθενών πεθαίνουν.

Θεραπεία για τον ιό

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο. Ωστόσο, «γνωρίζουμε ότι εάν τα μολυσμένα άτομα αναγνωριστούν νωρίς και λάβουν ιατρική περίθαλψη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Στην εντατική φροντίδα, οι ασθενείς λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, για να βοηθηθούν στην περίπτωση σοβαρής αναπνευστικής δυσκολίας», ανέφερε η CDC.

Ο θάνατος του άνδρα στην Κίνα έρχεται εν μέσω της πανδημίας ενός νέου κορωνοϊού, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει μεταδοθεί σε ανθρώπους από νυχτερίδες. Ο ιός, ο οποίος προκαλεί το COVID-19, έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.
 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ