κινα αμερικη
Κίνα

Σύγκρουση Κίνας με ΗΠΑ και… σε επίπεδο ΜΜΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε πέντε κινεζικούς δημόσιους ειδησεογραφικούς οργανισμούς “διπλωματικές αντιπροσωπείες”, αναγκάζοντάς τους να εγγράφονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να παραδίδουν στις αρχές στοιχεία για τη δραστηριότητά τους, κατά τρόπο παρόμοιο με τις πρεσβείες.

Τα πέντε μέσα ενημέρωσης — πρόκειται για το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, την δημόσια Κινεζική Ραδιοφωνία, την Ημερησία της Κίνας και τη Λαϊκή Ημερησία — θα έχουν στο εξής μεταχείριση ταυτόσημη με αυτή των «ξένων διπλωματικών αποστολών» ή κρατικών θεσμών, τόνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Τρίτη.

Οι ίδιοι πάντως διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα εμποδίσει τη δουλειά τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ο έλεγχος στα χέρια του υπ. Εξωτερικών

Η κίνηση θα δώσει στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη δυνατότητα να ελέγχει πιο στενά το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ αυτά στις ΗΠΑ, να έχει για παράδειγμα πρόσβαση σε στοιχεία για τη μισθοδοσία τους ή τις ακίνητες ιδιοκτησίες τους, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει καταστήσει ακόμη πιο αυστηρό τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

«Δεν θα κάνω υποθέσεις για το εάν και κατά πόσον, ή το πώς, μπορεί να επιλέξει το Πεκίνο να ανταποδώσει» το μέτρο αυτό, είπε αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επικρίνοντας παράλληλα τους περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φυσικά, όπως γνωρίζετε, οι δυτικοί δημοσιογράφοι ήδη υφίστανται πολύ ακραίους περιορισμούς της δυνατότητάς τους να κάνουν τη δουλειά τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Προφανώς αυτό αξίζει να το έχετε στο μυαλό σας», πρόσθεσε.

Άλλος αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τα πέντε μέσα ενημέρωσης μέρος του «κομματικού-κρατικού μηχανισμού προπαγάνδας μέσω της παραγωγής ειδήσεων» και πρόσθεσε πως «παίρνουν διαταγές απευθείας από την κορυφή» της ηγεσίας του ΚΚ Κίνας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρχίσει να μεταχειρίζεται κάποια ξένα κρατικά μέσα ενημέρωσης σαν ομάδες πίεσης, καθιστώντας υποχρεωτικό να αναφέρουν οικονομικά και άλλα στοιχεία στις αμερικανικές αρχές βάσει κανόνων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ανάκληση διαπιστεύσεων δημοσιογράφων της Wall Street Journal

Από την μεριά της η Κίνα ανακάλεσε τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις τριών δημοσιογράφων της Wall Street Journal μετά την άρνηση της εφημερίδας να ζητήσει συγγνώμη για άρθρο στο οποίο η Κίνα χαρακτηριζόταν ο “πραγματικός άρρωστος της Ασίας”, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι το Πεκίνο έκανε διάφορες δηλώσεις στην εφημερίδα για το άρθρο, το οποίο η Κίνα επέκρινε ως ρατσιστικό και δυσφημιστικό για τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την επιδημία του νέου κοροναϊού, αλλά η εφημερίδα δεν ζήτησε συγγνώμη ή δεν διενήργησε κάποια έρευνα για τους υπευθύνους.

Ο Γκενγκ δεν κατονόμασε τους δημοσιογράφους των οποίων ανακαλούνται οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...