Κίνα

Δεύτερη μέρα χάους στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ -Ακούστηκαν ξανά συνθήματα κατά της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης

Άλλη μια μέρα χάους στη Βουλή του Χονγκ Κονγκ, όπου διακόπηκε ξανά η συνεδρίαση, μία μέρα αφού βουλευτές της αντιπολίτευσης ανάγκασαν την επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ να παρουσιάσει την ετήσια ομιλία της για την πολιτική της μέσω βίντεο.

Ωστόσο λίγη ώρα προτού ξεκινήσει την ομιλία της χθες κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης εισήλθαν στο τοπικό κοινοβούλιο και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εμπνευσμένα από το κίνημα διαμαρτυρίας, όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», ενώ ανήρτησαν και ένα πανό που έγραφε «Πέντε αιτήματα, κανένα λιγότερο».

Ήταν η πρώτη μέρα συνεδρίασης της βουλής, μετά το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και αναμενόταν να συζητηθεί η απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, που επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Έπειτα από περίπου 30 λεπτά διαμαρτυρίας και αφού προσπάθησε δύο φορές να ξεκινήσει την ομιλία της, η Λαμ τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP και το DPA.

Σήμερα αναμενόταν να απαντήσει σε ερωτήματα των βουλευτών για την ομιλία αυτή. Όμως χάος επικράτησε στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν και πάλι να φωνάζουν συνθήματα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας χρειάστηκε να συνοδεύσουν αρκετούς εξ αυτών έξω από την αίθουσα.

Η πρώην βρετανική αποικία διέρχεται από τον Ιούνιο τη χειρότερη πολιτική της κρίση μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ