Κίνα

Έτοιμος για εισβολή στον Χονγκ Κονγκ ο κινεζικός στρατός προειδοποιεί η επικεφαλής της κυβέρνησης

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κ. Lam επεσήμανε σήμερα (8/10) ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχθεί τη βοήθεια του Πεκίνου για να επιλύσει την πολιτική κρίση στην πρώην βρετανική αποικία, η οποία αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο βίαιο κίνημα αμφισβήτησης.

Η ημιαυτόνομη περιοχή είναι επί τέσσερις μήνες θέατρο σχεδόν καθημερινών κινητοποιήσεων και δράσεων, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλήξει σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και ακραίων διαδηλωτών, οι οποίοι επιδίδονται και σε πράξεις βανδαλισμού.

Η πιο πρόσφατη όξυνση της βίας ακολούθησε την απόφαση την Παρασκευή της Lam να απαγορεύσει στους διαδηλωτές να έχουν καλυμμένα πρόσωπα.

Ομάδες ακραίων διαδηλωτών επιτέθηκαν σε δεκάδες σταθμούς του μετρό, καθώς κατηγορούν τη διαχειρίστρια εταιρεία του ότι παίζει το παιχνίδι του Πεκίνου, με αποτέλεσμα να διαταράξουν σοβαρά τη λειτουργία του δικτύου, αλλά και σε πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις που συνδέονται με την ηπειρωτική Κίνα.

Αφού οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ επέστρεψαν σήμερα στις εργασίες τους έπειτα από ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο, η Lam, ένας από τους στόχους της οργής των διαδηλωτών, εκτίμησε ότι η κυβέρνησή της μπορεί να διευθετήσει την κρίση. Όμως πρόσθεσε ότι ενδέχεται να ζητήσει από το Πεκίνο να επιλύσει την κρίση, αν αυτή επιδεινωθεί κι άλλο.

«Σε αυτό το στάδιο εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να βρούμε μόνοι μας λύση.
Αυτή είναι και η θέση της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία πιστεύει ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα», εξήγησε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Όμως αν η κατάσταση γίνει πολύ σοβαρή, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, αν επιθυμούμε το Χονγκ Κονγκ να έχει μια δεύτερη ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η Lam έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την απόφασή της να απαγορεύσει τις μάσκες και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους τις τρεις τελευταίες ημέρες με καλυμμένα πρόσωπα για να τονίσουν ότι δεν θα σεβαστούν το μέτρο.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επειδή φορούσαν μάσκα εναντίον ενός φοιτητή και μίας 38χρονης γυναίκας.

Η Lam τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να αποφανθεί αν η απαγόρευση είναι αποτελεσματική ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ