ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Φόβος για ιρανικό χτύπημα; Οι ΗΠΑ άδειασαν τη RAF Fairford από τα B-1

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν όλα τα βομβαρδιστικά που είχαν αναπτύξει στη βρετανική βάση RAF Fairford, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό ασφαλείας που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των βρετανικών αντιτρομοκρατικών αρχών.

Περίπου δώδεκα B-1B Lancer επέστρεψαν στις βάσεις τους στις ΗΠΑ την Κυριακή, με το Πεντάγωνο να επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση της μετακίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η RAF Fairford είχε χρησιμοποιηθεί από αμερικανικά βομβαρδιστικά για επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ενώ οι βρετανικές αρχές διερευνούν πιθανή σύνδεση του πρόσφατου περιστατικού με ξένο παράγοντα.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αποχώρηση

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι όλα τα αμερικανικά βομβαρδιστικά που είχαν αναπτυχθεί στη RAF Fairford επέστρεψαν στις βάσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική πλευρά απέφυγε να δημοσιοποιήσει σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των αεροσκαφών για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστότοποι παρακολούθησης πτήσεων είχαν καταγράψει την Κυριακή διαδοχικές αναχωρήσεις B-1 από τη βρετανική βάση.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, περίπου δώδεκα B-1 βρίσκονταν εκεί το τελευταίο διάστημα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η επιστροφή των βομβαρδιστικών στο αμερικανικό έδαφος δεν επηρεάζει τη δυνατότητά της να πραγματοποιεί επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας.

Οι έξι συλλήψεις και η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής

Η αποχώρηση έρχεται μία εβδομάδα μετά το σοβαρό περιστατικό ασφαλείας κοντά στη RAF Fairford.

Πέντε Βρετανοί ηλικίας 23 έως 25 ετών είχαν συλληφθεί μετά τον εντοπισμό τριών ύποπτων οχημάτων κοντά στην εγκατάσταση. Οι άνδρες ερευνήθηκαν για αδικήματα σχετικά με εκρηκτικά και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Ακολούθησε η σύλληψη ενός ακόμη 25χρονου, με διπλή βρετανική και ιρανική υπηκοότητα, στο Λονδίνο. Και αυτός αφέθηκε αργότερα ελεύθερος με εγγύηση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι έχει αποδειχθεί σύνδεση των υπόπτων με την ιρανική κυβέρνηση.

Οι «ισχυρές ενδείξεις» για το Ιράν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έχει δηλώσει ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» πως το Ιράν διαδραμάτισε ρόλο στο περιστατικό, χωρίς να δημοσιοποιήσει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε επίσης κάνει λόγο για «χέρια ξένου παράγοντα».

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες και έχει χαρακτηρίσει αβάσιμες τις αναφορές περί ιρανικής εμπλοκής.

Η βρετανική αστυνομία εξακολουθεί να εξετάζει τα στοιχεία και δεν έχει παρουσιάσει τελικό συμπέρασμα για το ποιος ενδεχομένως βρισκόταν πίσω από το σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βάση που χρησιμοποιήθηκε για πλήγματα κατά του Ιράν

Η RAF Fairford αποτελεί εδώ και χρόνια βασική εγκατάσταση για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων, B-1 και B-52 είχαν χρησιμοποιήσει τη βάση για αποστολές που συνδέονταν με αμερικανικά πλήγματα κατά ιρανικών στόχων.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο ότι στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον του ιρανικού εδάφους θα μπορούσαν να θεωρηθούν στόχοι.

Το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει ότι η μετακίνηση των B-1 αποτελεί μόνιμη εγκατάλειψη της RAF Fairford. Η βάση δεν φιλοξενεί μόνιμα συγκεκριμένο στόλο αμερικανικών βομβαρδιστικών, αλλά χρησιμοποιείται για περιοδικές αναπτύξεις της USAF.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ