τραμπ
ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το ΝΑΤΟ για το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ εισέρχεται ο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύοντας ωμούς εκβιασμούς αναφορικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο ναυτικό αποκλεισμό από το Ιράν. Μιλώντας ξεκάθαρα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε πως το μέλλον του ΝΑΤΟ αναμένεται «πολύ κακό» εάν τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν συνδράμουν στρατιωτικά προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά επιθετικής συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε τους εταίρους του προ των ευθυνών τους. «Είναι απολύτως λογικό αυτοί που επωφελούνται από τα Στενά του Ορμούζ να συμβάλλουν να εγγυηθούμε πως δεν θα συμβεί τίποτα άσχημο εκεί κάτω», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε πως εάν η αξίωσή του για αποστολή πολεμικών πλοίων μείνει αναπάντητη ή η απάντηση είναι αρνητική, οι συνέπειες για το μέλλον του ΝΑΤΟ θα είναι καταστροφικές.

Εκβιασμός στο Πεκίνο: Απειλεί με ακύρωση της επίσκεψής του

Η οργή του Ντόναλντ Τραμπ δεν περιορίστηκε μόνο στους Ευρωπαίους συμμάχους αλλά επεκτάθηκε και προς την Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ανοιχτά ότι η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο (από την 31η Μαρτίου έως τη 2η Απριλίου), όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ, ενδέχεται να αναβληθεί εάν η κινεζική ηγεσία δεν βοηθήσει ενεργά τις ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ.

«Νομίζω ότι η Κίνα πρέπει επίσης να βοηθήσει, διότι εισάγει το 90% του πετρελαίου της από τα στενά», σημείωσε με έμφαση, απαιτώντας ξεκάθαρη απάντηση εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να ανακοινώσει άμεσα τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού, ο οποίος θα αναλάβει την ένοπλη συνοδεία των εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Ηχηρό «όχι» από το Βερολίνο για στρατιωτική εμπλοκή

Απέναντι στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, το Βερολίνο ύψωσε άμεσα διπλωματικό τείχος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση για τη διασφάλιση των Στενών του Ορμούζ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σύγκρουση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βάντεφουλ αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν διαβεβαιώσει το Βερολίνο ότι οι επιθέσεις τους στόχευαν αποκλειστικά στην καταστροφή των πυρηνικών και πυραυλικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η Γερμανία, όπως δήλωσε, αναμένει να ενημερωθεί όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, προκειμένου να συνδράμει αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτικός απέναντι στα σενάρια επέκτασης της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ασπίδες». Όπως υποστήριξε, η αποστολή δεν είναι αποτελεσματική ούτε στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας πως δεν βλέπει απολύτως καμία άμεση ανάγκη για στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας. Την κάθετη αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη έχουν ήδη εκφράσει οι Πράσινοι και η Αριστερά, ενώ και ο ίδιος ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ξεκαθάρισε από τη Νορβηγία ότι «η Γερμανία ούτε συμμετέχει στον πόλεμο, ούτε επιθυμεί να συμμετάσχει στο μέλλον».

Κλείνει την πόρτα και η Αυστραλία

Το αμερικανικό αίτημα βρήκε κλειστές πόρτες και στην Ωκεανία. Η υπουργός Μεταφορών της Αυστραλίας, Κάθριν Κινγκ, μιλώντας στο δίκτυο ABC, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση του Άντονι Αλμπανέζι δεν προτίθεται να αποστείλει ναυτικές δυνάμεις. «Δεν θα στείλουμε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας έχει ζητηθεί, ούτε κάτι στο οποίο συμβάλλουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, αδειάζοντας ουσιαστικά το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ