ΗΠΑ

Εμπορική συμφωνία Τραμπ - ΕΕ: Τι σημαίνει για δασμούς, ενέργεια και εξοπλισμούς

Μονομερώς κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το πακέτο εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας στο οποίο συμφωνήσαν σήμερα ΗΠΑ και ΕΕ. 

Το πακέτο ΗΠΑ – ΕΕ προβλέπει κατά πρώτον, αμερικανικούς δασμούς 15% (κάτι που θα φέρει φορολογικά έσοδα 85 δισ. δολαρίων στο Αμερικανικό Δημόσιο) σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές εισαγωγές και κατά δεύτερον, ευρωπαϊκές επενδύσεις και αγορές συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων (600 δισ. δολάρια επιπλέον επενδύσεις στις ΗΠΑ και 700 δισ. δολάρια σε αγορές ενέργειας και οπλων!). Κατά τ’ άλλα, οι ευρωπαϊκοί δασμοί στις αμερικανικές εισαγωγές μένουν ως έχουν (το πολύ 10% πχ στα αμερικανικά αυτοκίνητα), ενώ κανένα άλλο μέτρο από πλευράς σε ΕΕ σε βάρος των ΗΠΑ δεν αναφέρεται. 

Συνολικά, το «χαράτσι» που θα πληρώσει η ΕΕ για να κατευνάσει το μαινόμενο Αμερικανό Πρόεδρο φτάνει στο κατώφλι των 1,4 τρισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα (27.7.25), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά από συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία) προχώρησαν σε μια συμφωνία που θα δει η ΕΕ να αντιμετωπίζει δασμούς 15% στις περισσότερες εξαγωγές του, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, αποτρέποντας έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ένα σφυροκόπημα στην παγκόσμια οικονομία.

Η συμφωνία έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία της Παρασκευής 1 Αυγούστου 2025 για την έναρξη ισχύος των υψηλότερων δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος τον Μάιο απείλησε να επιβάλει δασμό 50% σε σχεδόν όλα τα προϊόντα της ΕΕ, προσθέτοντας πίεση που επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις, πριν μειώσει τον δασμό στο 30%.Είπε ότι η χρέωση θα καλύπτει τα αυτοκίνητα. Η φον ντε Λάιεν δήλωσε ότι ο συντελεστής θα είναι «all inclusive» (μαζί και τα αυτοκίνητα), αν και ο Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα και μέταλλα. Ο χάλυβας και το αλουμίνιο «παραμένουν όπως είναι», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο -ας μην ξεχνά κανείς- πως από τις 9 Απριλίου 2025 ισχύουν αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ σε βάρος των ευρωπαϊκών εισαγωγών ύψους 10% (έναντι 2,5% που ίσχυαν πχ για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα έως και τις 8 Απριλίου!). Συνεπώς το 15%, στο οποίο συμφώνησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τραμπ δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποια σπουδαία «επιτυχία» από πλευράς ΕΕ, καθώς πρόκειται για ένα ποστό εξαπλάσιο σε σχέση με το προ Τραμπ εποχής. 

Πάμε, τώρα, στο δεύτερο σκέλος της συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφωνήσε να επενδύσουν οι Ευρωπαίοι επιπλέον 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ επιπλέον των υφιστάμενων επενδύσεων, αλλά και να προβούν σε αγορές ενέργειας και εξοπλισμών ύψους 700 δισ. ευρώ!

Με αυτή τη συμφωνία, σχολιάζει το Bloomberg, αποτρέπεται (σ.σ. για την ώρα) ένας (σ.σ. ανοιχτός) εμπορικός πόλεμος που θα μπορούσε να είχε καταφέρει ένα σφυροκόπημα στην παγκόσμια οικονομία.

Η διατλαντική συμφωνία εξαλείφει έναν σημαντικό κίνδυνο για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία – έναν εμπορικό πόλεμο που αφορά διασυνοριακό εμπόριο αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – παρόλο που αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αποστολές προς τις ΗΠΑ πλήττονται από υψηλότερους φόρους στα σύνορα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Οι στόχοι, είπε ο Τραμπ, ήταν η μεγαλύτερη παραγωγή στις ΗΠΑ και η ευρύτερη πρόσβαση των Αμερικανών εξαγωγέων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι μέρος της προσπάθειας πίσω από τις συνομιλίες ήταν η επανεξισορρόπηση του εμπορίου, αλλά την χαρακτήρισε ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

«Το σημείο εκκίνησης ήταν μια ανισορροπία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Θέλαμε να επανεξισορροπήσουμε το εμπόριο που πραγματοποιήσαμε και θέλαμε να το κάνουμε με τρόπο που το εμπόριο να συνεχίζεται μεταξύ μας πέρα από τον Ατλαντικό, επειδή οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα πρέπει να έχουν καλή εμπορική ροή».

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία την περασμένη εβδομάδα. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους ενός συστήματος ποσοστώσεων για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίες θα αντιμετώπιζαν χαμηλότερο φόρο εισαγωγής κάτω από ένα ορισμένο όριο και θα χρεώνονταν με τον κανονικό συντελεστή 50% πάνω από αυτό. Η ΕΕ επιδίωκε επίσης ποσοστώσεις και ένα ανώτατο όριο για τους μελλοντικούς δασμούς που αφορούν συγκεκριμένα τη βιομηχανία, αλλά δεν είναι σαφές εάν η αρχική συμφωνία θα προστατεύσει το μπλοκ από πιθανούς δασμούς που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι μια απόφαση για τους ημιαγωγούς, οι οποίοι, όπως και τα ναρκωτικά, υπόκεινται σε μια συνεχιζόμενη έρευνα που ανοίγει την πόρτα σε ξεχωριστούς δασμούς, θα εξεταστεί σε περίπου «δύο εβδομάδες».

Η ανακοίνωση ολοκλήρωσε μήνες συχνά τεταμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον. Η ΕΕ είχε προετοιμαστεί να επιβάλει δασμούς σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ (117 δισεκατομμύρια δολάρια) – περίπου το ένα τρίτο των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ένωση – εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία και ο Τραμπ ακολούθησε την προειδοποίησή του.

Για εβδομάδες, η ΕΕ έχει δείξει την προθυμία της να αποδεχθεί μια μη ισορροπημένη συμφωνία που περιλαμβάνει μειωμένο συντελεστή περίπου 15%, ενώ παράλληλα επιδιώκει ανακούφιση από τους τομεακούς δασμούς που είναι κρίσιμοι για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επίσης επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και διπλάσιο αυτόν τον συντελεστή στον χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς και στον χαλκό.

Αρκετοί εξαγωγείς στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας, έχουν διαπραγματευτεί αμοιβαίους δασμούς μεταξύ 15% και 20%.

Οι συνομιλίες της Ουάσιγκτον συνεχίζονται επίσης με την Ελβετία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Καλύτερα να πολεμήσουμε για εσάς!» Ουκρανοί αιχμάλωτοι στρατιώτες παρακάλεσαν τους Ρώσους να μην τους επιστρέψουν στην Ουκρανία -Ποιος ο λόγος

Ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, Ρώσος εξηγεί τον λόγο