Σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, Ρώσοι και Ουκρανοί εκπρόσωποι κάθονται στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μετά τις αρχικές εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, που μετράει τρία χρόνια καταστροφής. Μια συνάντηση που θυμίζει λίγο θεατρική πρεμιέρα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να στέλνει ανοιχτή πρόσκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν για ένα τετ-α-τετ. Ο Ρώσος πρόεδρος, όμως, είπε «ευχαριστώ, αλλά θα περάσω», όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφήνοντας τη σκηνή σε άλλους.
Από το Air Force One, ο Ντόναλντ Τραμπ, με το γνωστό του στυλ, πέταξε τη «βόμβα»: «Μην περιμένετε θαύματα αν δεν κάτσουμε εγώ κι ο Βλαντίμιρ στο ίδιο τραπέζι, εντάξει;». Με μια δόση αυτοπεποίθησης, πρόσθεσε: «Ο Πούτιν δεν θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς, εκτός αν ήμουν κι εγώ εκεί. Και, μεταξύ μας, τίποτα σοβαρό δεν θα γίνει μέχρι να τα πούμε οι δυο μας. Πρέπει να το λύσουμε, γιατί ο κόσμος υποφέρει». Λίγο σαν να λέει ότι η ειρήνη περιμένει το δικό του μαγικό άγγιγμα.
Η Κωνσταντινούπολη, που έχει ξαναπαίξει τον ρόλο του διπλωματικού σταυροδρομιού, φέρνει μνήμες από το 2022, όταν Ρώσοι και Ουκρανοί υπέγραψαν το Κοινό Ανακοινωθέν, ονειρευμένοι ειρήνη. Τότε, η ιδέα ήταν απλή: η Ουκρανία να μείνει ουδέτερη, μακριά από το ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Όμως, ο πόλεμος φούντωσε, οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου πλήθυναν, και οι συνομιλίες έμειναν στα χαρτιά. Αργότερα, η πόλη φιλοξένησε την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που έδωσε μια ανάσα στις εξαγωγές, πριν κι αυτή ξεφουσκώσει.
Στη ρωσική αποστολή πρωταγωνιστεί ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο «παλιός» των διαπραγματεύσεων του ’22, μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Από την άλλη, ο Ζελένσκι, που έφτασε στην Άγκυρα για κουβέντα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατάει στάση «όλα περνάνε από τον Πούτιν». «Δεν συζητάω με μεσολαβητές», είπε, κοιτώντας κατάματα την κάμερα, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η ρωσική ομάδα έχει την εξουσία να αποφασίσει οτιδήποτε. «Θα δούμε τι θα πει ο Ερντογάν και μετά αποφασίζουμε», πρόσθεσε, κρατώντας τις κάρτες του κλειστές.
Ο Τραμπ, που ονειρεύεται μια μεγάλη συμφωνία για να την κορνιζάρει, πότε αισιοδοξεί και πότε κρυφοκοιτάζει την πόρτα. «Μπορεί να πεταχτώ στην Κωνσταντινούπολη, αν αξίζει τον κόπο», είπε από το Κατάρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πούτιν ίσως εμφανιστεί μόνο αν δει το όνομά του στις μαρκίζες. «Αν μπορούσαμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, γιατί όχι;» αναρωτήθηκε, με μια δόση δραματικότητας.
Η αμερικανική ομάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να κρατάει το τιμόνι, κρατάει χαμηλούς τόνους. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση», είπε ο Ρούμπιο, μιλώντας στο ΝΑΤΟ. «Ο Τραμπ θέλει να χτίζει, όχι να γκρεμίζει. Η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Συμπίχα ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξη, αλλά έριξε και μια σπόντα: «Η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι θέλει ειρήνη. Μέχρι τώρα, δεν το βλέπω».
Από τη Μόσχα, η Μαρία Ζαχάροβα διαβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για σοβαρές κουβέντες», αλλά ο αναλυτής Όλεγκ Ιγκνάτοφ δεν ποντάρει πολλά. «Οι Ρώσοι παίζουν σκληρά, θέλουν να κρατήσουν την πίεση», είπε στο ABC. Και ενώ όλοι περιμένουν την επόμενη σκηνή, Κίεβο και Μόσχα χορεύουν προσεκτικά, μη θέλοντας να φάνε το «φταίξιμο» αν το έργο δεν έχει happy end.