drones
ΗΠΑ

Apollo και Athena: Η Kratos αναπτύσσει drones συνοδείας για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά μαχητικά

Δύο νέα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη ονόματι Apollo και Athena αναπτύσσονται σήμερα από την αμερικανική εταιρεία Kratos ειδικά για την ευρωπαϊκή αγορά όπλων. Αυτά τα drones θα λειτουργούν σαν πιστοί συνοδοί (loyal wingmen) επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, όπως π.χ. των μελλοντικών ελληνικών F-35A.

Άρωμα Ελλάδας σε Όλα τα Προϊόντα της Kratos

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του τμήματος μη επανδρωμένων συστημάτων της Kratos, Steve Fendley. Ο Αμερικανός εξήγησε πως τόσο το Apollo, όσο και το Athena, σχεδιάζονται ώστε να μεταφέρουν όπλα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επιπρόσθετους αισθητήρες.

Τον Δεκέμβριο του 2024 η εταιρεία είχε αποκαλύψει πως έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με πελάτες για την προμήθεια και των δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Βέβαια η κατασκευάστρια δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής ποια χώρα τα έχει παραγγείλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Fendley δήλωσε πως «δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλές λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές ούτε του Apollo αλλά ούτε και του Athena. Και τα δύο αεροχήματα αναπτύσσονται ως υποηχητικά συστήματα, ενώ θα είναι αρκετά μικρότερα από το XQ-58 Valkyrie».

Το XQ-58 Valkyrie είναι ίσως το πιο δημοφιλές drone της εταιρείας Kratos και σχεδιάζεται για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό CCA της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο πρόεδρος της Kratos πρόσθεσε πως η εταιρεία στοχεύει να προσφέρει το Apollo και το Athena με κόστος ανά μονάδα χαμηλότερο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Και τα δύο drones θα επιδεικνύουν αρθρωτό σχεδιασμό, έτσι ώστε να μπορούν να διαμορφώνονται κατάλληλα, ανάλογα την αποστολή.

«Το Apollo και το Athena σχεδιάζονται έτσι ώστε να εντοπίζονται δύσκολα» πρόσθεσε ο Fendley, χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει στα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που θα φέρουν τα drone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Kratos εστιάζει περισσότερο σε μία άλλη δυνατότητα των δύο αυτών drones: στην ικανότητα τους να συνεργάζονται με τα μαχητικά αεροσκάφη που θα συνοδεύουν.

«Θέλουμε να πετύχουμε ταυτόχρονη διαλειτουργικότητα μεταξύ πολλαπλών μη επανδρωμένων μαχητικών και οποιουδήποτε μαχητικού ή επιθετικού αεροσκάφους βρίσκεται στο οπλοστάσιο κάποιας πολεμικής αεροπορίας.»

Αυτό σημαίνει πως στο ενδεχόμενο μελλοντικής απόκτησης του Apollo ή του Athena από την ελληνική πολεμική αεροπορία, τα drone αυτά θα μπορούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν τόσο με τα υπερσύγχρονα ελληνικά F-35A όσο και με τα μαχητικά 4ης γενιάς F-16 Viper του στόλου μας.

«Ένας πιλότος F-16 θα μπορεί αν δίνει εντολή σε ένα drone Apollo ή Athena να αναλάβει μέρος της αποστολής του, μειώνοντας έτσι το ρίσκο» έκλεισε ο Fendley.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τουρκικό ή πακιστανικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου “χτύπησε” τα ινδικά κέντρα διοικήσεως και Τρία γαλλικής κατασκευής ινδικά μαχητικά ;

Ένα σενάριο λέει ότι οι Τούρκοι εμπλέκονται αλλά και οι Πακιστανοί διαθέτουν ανάλογα ισχυρά συστήματα