ΗΠΑ

Ποια θα είναι η πραγματική σημασία της συμφωνίας Τραμπ και Χούθι;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει μια ασαφή συμφωνία με το Κίνημα Χούθι που εδρεύει στην Υεμένη με σκοπό να λάβουν τέλος οι μάχες τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Η συγκλονιστική ανακοίνωση προκάλεσε αμέσως πολλά ερωτήματα, χωρίς να περιορίζεται στο εάν η συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις ναυτιλιακές μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα και το Ισραήλ—το τελευταίο εκ των οποίων οι Χούθι συνεχίζουν να χτυπούν. Ωστόσο, ακόμη και με περιορισμένες λεπτομέρειες και αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την ουσία της συμφωνίας, η απόφαση να τερματιστεί η μάχη με την ομάδα σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία έρχεται μετά από αναφορές υποδηλώνοντας έναν νέο χερσαίο πόλεμο στην Υεμένη, με την υποστήριξη της υλικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς τη Διεθνώς Αναγνωρισμένη Κυβέρνηση (IRG) της Υεμένης. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέγγισαν αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ με ένα σχέδιο, ελπίζοντας να επωφεληθούν από την αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ πραγματοποιώντας παράλληλη χερσαία επιχείρηση στην επικράτεια των Χούθι. Από τη σκοπιά τους, η αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τις φιλοκυβερνητικές ομάδες ενάντια στις εξασθενημένες δυνάμεις των Χούθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η σκέψη είναι ελαττωματική, επειδή απορρίπτει παρόμοιες αποτυχημένες προσεγγίσεις και τους κινδύνους μιας νέας μάχης. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Τραμπ ήταν σοφή να κλείσει μια συμφωνία με τη Σαναά, ειδικά μετά την αποτυχία της ανανεωμένης επιχείρησης των ΗΠΑ κατά των Χούθι που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου. Ενώ η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) διεκδικεί πάνω από 1.000 χτυπήματα σε υποτιθέμενες θέσεις των Χούθι, αρνήθηκε να μοιραστεί πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών και των θυμάτων, των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και των εχθρικών περιουσιακών στοιχείων που καταστράφηκαν. Η κυβέρνηση Τραμπ -γνωστή για τις απέλπιδες προσπάθειές της να επισημάνει τις νίκες της πολιτικής - ισχυρίζεται ότι έχει επιτυχία, αλλά αρνείται να μοιραστεί πολλά στοιχεία.

Οι περισσότερες πληροφορίες για τα πλήγματα των ΗΠΑ προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία συνεχίζουν να παρακολουθούν τις απώλειες αμάχων στο πλαίσιο της Επιχείρησης Rough Rider. Μέχρι στιγμής, οι συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 158 άμαχοι σκοτώθηκαν και 342 τραυματίστηκαν μεταξύ 15 Μαρτίου και 22 Απριλίου — μη συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 28ης Απριλίου σε κέντρο κράτησης μεταναστών Χούθι που φέρεται να σκότωσε πάνω από εξήντα οκτώ Αφρικανούς μετανάστες. Σύμφωνα με το Yemen Data Project, το σύνολο αντιστοιχεί σε ποσοστό βλάβης αμάχων 2,12 αμάχων ανά χτύπημα, σηματοδοτώντας μια τεράστια αύξηση στις βλάβες αμάχων από τις προηγούμενες αεροπορικές εκστρατείες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η παρακολούθηση έρχεται καθώς πηγές του Κογκρέσου των ΗΠΑ και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των συμμάχων ισχυρίζονται ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας τους ενημέρωσαν για την περιορισμένη επιτυχία της επιχείρησης. Αντί για τον «αποδεκατισμό» που ισχυρίζονται δημόσια οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Τραμπ, οι Χούθι έχουν σκληρύνει και πάλι κρίσιμες τοποθεσίες και έχουν διασπείρει πόρους και προσωπικό, όπως ακριβώς έκαναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμών υπό τη Σαουδική Αραβία μεταξύ 2015-2022. Εν τω μεταξύ, το κόστος της επιχείρησης ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε πυρομαχικά που απαιτούνται για άλλα στρατιωτικά θέατρα εν μέσω έλλειψης ικανότητας εγχώριας παραγωγής. Εν τω μεταξύ, οι Χούθι έχουν καταρρίψει τουλάχιστον επτά drones MQ-9 Reaper — αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.

Ο κίνδυνος για τα στρατεύματα των ΗΠΑ παραμένει επίσης υψηλός. Στις 28 Απριλίου, ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στην περιοχή - το USS Harry S. Truman - μόλις και μετά βίας απέφυγε τα πυρά των Χούθι. Σε εκείνο το περιστατικό, ένα F-18 αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων έπεσε στη θάλασσα, παραλίγο να πάρει μαζί του τα μέλη του πληρώματος. Ένα άλλο F-18 χάθηκε σε ένα ασαφές περιστατικό στις 6 Μαΐου ή γύρω στις 6 Μαΐου. Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί περιγράφουν τις μάχες ως τις πιο έντονες για το Ναυτικό των ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάποιος θα πρέπει να αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, δεδομένου του κόστους και των κινδύνων, πόσο μάλλον των σημαντικών επιπέδων βλάβης των πολιτών λόγω του αμβλύνει τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας από τον Τραμπ. Αυτό δεν λέει τίποτα για τη δυνητική υποστήριξη της Ουάσιγκτον για μια ανανεωμένη σύγκρουση πληρεξουσίου - μια πραγματική πιθανότητα, δεδομένης της έλλειψης σαφήνειας γύρω από τη συμφωνία ΗΠΑ-Χούθι. Δεδομένης της ασταθούς προσέγγισης του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, είναι σημαντικό να δούμε τις ανανεωμένες μάχες που περιλαμβάνουν υποστήριξη για χερσαίες επιχειρήσεις στην Υεμένη ως επέκταση της σύγκρουσης, που θυμίζει τον ερπυσμό της αποστολής που μαστίζει τις στρατιωτικές περιπέτειες των ΗΠΑ στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Πράγματι, εάν η Ουάσιγκτον ελπίζει να τερματίσει τα χτυπήματα των Χούτι στη διεθνή ναυτιλία, γιατί εξέτασε τις διευρυμένες προσπάθειες για την ανανέωση της σύγκρουσης στην Υεμένη με παράγοντες που επιδιώκουν την πλήρη εξάλειψη των Χούτι; Εξετάζεται ακόμη αυτή η προσέγγιση εάν καταρρεύσει η συμφωνία; Εξίσου σημαντικό, γιατί η Ουάσιγκτον κόβει διμερείς συμφωνίες με έναν όμιλο που φαίνεται να μην περιλαμβάνει όλη τη διεθνή ναυτιλία, αν αυτός ήταν ο αρχικός στόχος;

Τέτοια ερωτήματα υπογραμμίζουν τη συγκρουσιακή φύση της προσέγγισης των ΗΠΑ. Η δεύτερη θητεία του Τραμπ χαρακτηρίστηκε από έντονη σύγκρουση μεταξύ στελεχών που προσανατολίζονται στον περιορισμό που προτιμούν τη σύναψη συμφωνιών με αντιπάλους των ΗΠΑ και των νεοσυντηρητικών στελεχών που προτιμούν μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η νεοσυντηρητική θέση είναι περισσότερο η ίδια αποτυχημένη σκέψη από το παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι οι τοπικές δυνάμεις θα παίξουν τον ρόλο της περαιτέρω πίεσης των Χούθι. Αυτά τα επιχειρήματα είναι ανειλικρινή, κυρίως επειδή οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δείξει την αδυναμία τους να αποφύγουν την επέκταση της εμπλοκής τους σε τέτοιες συγκρούσεις.

Τα στοιχεία αφθονούν σχετικά, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία και το Κέρας της Αφρικής. Οι πολίτες των ΗΠΑ -οι οποίοι υποτίθεται ότι έδωσαν στην κυβέρνηση Τραμπ εντολή να μειώσει τις ξένες δαπάνες και τους ξένους πολέμους- αναμένεται να δηλώσουν συλλογική αμνησία σχετικά με αυτές τις προηγούμενες συγκρούσεις και τις προεκλογικές υποσχέσεις του περασμένου έτους;

Η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση: «Πώς τελειώνει αυτό;» Οποιαδήποτε ανάγνωση της σύγκρουσης και της αυξημένης εμπλοκής των ΗΠΑ υποδηλώνει μια μακρά και άσχημη σύγκρουση, προκαλώντας δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των Εμιράτων, οι δυνάμεις που είναι ευθυγραμμισμένες με το IRG θα συναντούσαν έναν τρομερό και τεράστιο στρατό των Χούθι κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής με πολλές μεγάλες πόλεις. Οι Χούθι πιθανότατα θα ανανεώσουν τις πυραυλικές επιδρομές σε πόλεις και υποδομές του IRG μαζί με μεγάλες πόλεις του Κόλπου —ιδιαίτερα των ΗΑΕ. Με απλά λόγια, δεν θα είναι εύκολο να κλείσετε το καπάκι μόλις γίνουν αυτά τα βήματα.

Μια συντηρητική εκτίμηση υποδηλώνει ότι η έκβαση αυτού του σεναρίου αντανακλά το παρελθόν: μια βάναυση σύγκρουση σε σχετικά παγωμένες γραμμές. Αυτή η αξιολόγηση υποθέτει ότι το μπλοκ κατά των Χούθι βρίσκει ξαφνικά την ικανότητα να συνεργαστεί - κάτι που δεν ήταν σε θέση να κάνει από την έναρξη του πολέμου το 2015, δεδομένων των πολλών ανταγωνιστικών φατριών του. Ευσεβής πόθος που απορρίπτει την πραγματική φύση μιας σύγκρουσης για το πώς θα επιθυμούσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι η βάση για το ερπυσμό της αποστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη χειρότερα, σε ένα σενάριο όπου οι μάχες επαναλαμβάνονται τόσο στον ουρανό όσο και στο έδαφος, οι συνθήκες λιμού είναι εγγυημένες ότι θα επιστρέψουν στην Υεμένη. Θυμηθείτε, η χώρα βίωσε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του αιώνα μόλις πριν από λίγα χρόνια, με εικόνες λιμοκτονιών που οδηγούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό της Ξένης Τρομοκρατικής Οργάνωσης (FTO) των Χούθι για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Η απόφαση του Τραμπ να επαναφέρει αυτόν τον χαρακτηρισμό - παράλληλα με την απόφαση της κυβέρνησής του να περικόψει τις περισσότερες ξένες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας - υπογραμμίζει τους ανθρώπινους κινδύνους οποιασδήποτε ανανεωμένης, εκτεταμένης μάχης επί τόπου.

Αντί να συνεχίσει να εμβαθύνει στη σύγκρουση στην Υεμένη εις βάρος των ζωών των Υεμένης και μιας υγιούς περιφερειακής στρατηγικής, ο Τραμπ θα ήταν φρόνιμο να ακούσει την περιοριστική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, επιλέγοντας μια λύση στο ζήτημα που υπάρχει από το 2023. Οι Χούθι συνεχίζουν να συνδέουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και θα έχουν βάλει τέλος στις επιθέσεις στη Γάζα. 

Το αν η νέα συμφωνία της Ουάσιγκτον με τους Χούθι σηματοδοτεί καλύτερες μέρες μένει να φανεί, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς μια ευρύτερη ειρήνη εάν γίνουν οι σωστές κινήσεις για την επίτευξή της. Ανεξάρτητα, εάν ο Τραμπ είναι πραγματικά πρόεδρος της ειρήνης και διαπραγματευτής, θα αναγνωρίσει ότι μια συμφωνία μπορεί τελικά να ηρεμήσει τη Μέση Ανατολή, εάν έχει την πολιτική γενναιότητα να την επιδιώξει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τουρκικό ή πακιστανικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου “χτύπησε” τα ινδικά κέντρα διοικήσεως και Τρία γαλλικής κατασκευής ινδικά μαχητικά ;

Ένα σενάριο λέει ότι οι Τούρκοι εμπλέκονται αλλά και οι Πακιστανοί διαθέτουν ανάλογα ισχυρά συστήματα