ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

"Τρέχουν και δεν φθάνουν" οι ΗΠΑ με την Κίνα-Μετατρέπουν την Αυστραλία σε τεράστια βάση ανεφοδιασμού των δυνάμεών τους στον Ειρηνικό

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας και η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την αποστολή στολίσκου στην Ερυθρά θάλασσα για αποτροπή επιθεσεων κατά εμπορικών πλοίων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται πυρετωδώς για πιθανή εμπλοκή τους με την Κίνα.

Τρωτό σημείο των ΗΠΑ η στρατιωτική επιμελητεία τους στον Ειρηνικό

"Ο στρατός των ΗΠΑ αποθηκεύει προμήθειες στην Αυστραλία σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Κίνα", αναφέρει  Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Oι αεροπορικές επιχειρήσεις, προκάλεσαν πρωτοσέλιδα για τους συμμάχους που εμβάθυναν την αμυντική συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας.

Αλλά για τις ΗΠΑ που προετοιμάζονται για μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν, οι ασκήσεις "Talisman Sabre" είχαν πολύ πιο διακριτή αξία, αφού "βοήθησαν" στη δημιουργία νέων αποθεμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία μετά το τέλος των ασκήσεων τον Αύγουστο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι .

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι τα επόμενα χρόνια ο Κινέζος Πρόεδρος, Xi Jinping, θα μπορούσε να διατάξει τον στρατό του να καταλάβει την Ταϊβάν, το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος.

Έτσι, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει προσεκτικά τη δική του στρατιωτική ετοιμότητα και προσπαθεί να καλύψει το δίκτυο επιμελητείας του σε μια κρίσιμη περιοχή

Ο εξοπλισμός της Talisman Saber περιελάμβανε περίπου 330 οχήματα και ρυμουλκούμενα και 130 κοντέινερ σε αποθήκες στη Μπαντιάνα, στη βορειοανατολική Βικτώρια, λέει ο Στρατός.

Η ποσότητα του εξοπλισμού, την οποία διαθέτει  τώρα ο αμερικανικός στρατός, είναι αρκετή για να προμηθεύσει περίπου τρεις εταιρείες logistics, με έως και 500 ή περισσότερους στρατιώτες.

Είναι το είδος του υλικού που χρειάζεται για μια μελλοντική άσκηση, μια φυσική καταστροφή ή σε έναν πόλεμο.

«Υπάρχει μια σειρά από άλλες χώρες στην περιοχή όπου έχουμε ήδη συμφωνίες για να το κάνουμε αυτό», είπε ο Στρατηγός Τσαρλς Φλιν, Ανώτατος Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στον Ειρηνικό, χωρίς να κατονομάσει τις συγκεκριμένες χώρες.

Σε συνεντεύξεις του Reuters με περισσότερους από δύο δωδεκάδες νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι η αμερικανική στρατιωτική επιμελητεία στον Ειρηνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα τρωτά σημεία των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Το Κινεζικό σχέδιο

Οι ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα πιθανότατα θα προσπαθήσει να βομβαρδίσει προμήθειες καυσίμων ή πλοία ανεφοδιασμού, ακρωτηριάζοντας την αεροπορική και θαλάσσια ισχύ των ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται να πλήξει μαχητικά αεροσκάφη της ή να βυθίσει τον αμερικανικό στόλο πολεμικών πλοίων επιφανείας, σύμφωνα με σημερινούς και πρώην αξιωματούχους και ειδικούς.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ προσπαθούν να επεκτείνουν τους στρατιωτικούς κόμβους εφοδιαστικής τους αλυσίδας  σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών στην Αυστραλία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ερωτηθέν για τα συμπεράσματα του Reuters, το Πεντάγωνο είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται με συμμάχους για να κάνει τις αμερικανικές δυνάμεις πιο κινητές και  ορθά κατανεμημένες.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασε απευθείας στην έκθεση του Reuters, αλλά ένας εκπρόσωπος της είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σταματήσουν να δημιουργούν παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν».

Η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον παρέπεμψε τις  ερωτήσεις στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι επικριτές λένε ότι το δίκτυο της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι περιορισμένο και ότι η κυβέρνηση δεν έχει βάλει αρκετά χρήματα ή επείγουσα ανάγκη για την προσπάθεια.

Έτος ορόσημο το 2027 για κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα

Ο βραχίονας υλικοτεχνικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού, η Διοίκηση Μεταφορών των ΗΠΑ (TransCom), είχε μια μεγάλη επιτυχία. 

Διοχέτευσε περισσότερα από 299 εκατομμύρια κιλά εξοπλισμού και πάνω από 2 εκατομμύρια φυσίγγια πυροβολικού στον ουκρανικό στρατό στον πόλεμο του με τη Ρωσία.

Η υποστήριξη της Ταϊβάν, περίπου 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κίνας, θα ήτανπολύ δυσκολότερη  αναγνωρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πει επίσημα ότι θα παρέμβουν εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, αλλά ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει επανειλημμένα προτείνει ότι θα αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα για να υπερασπιστεί το νησί.

Ο Xi διέταξε τον στρατό του να είναι έτοιμος να καταλάβει την Ταϊβάν μέχρι το 2027, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά πολλοί αναλυτές το βλέπουν αυτό ως μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τον στρατό του και όχι ως χρονοδιάγραμμα για εισβολή.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι προμήθειες πυρομαχικών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων στον Ινδο-Ειρηνικό, ακολουθούμενες από καύσιμα, τρόφιμα και ανταλλακτικά.

«Αν μας τελειώσουν τα πυρομαχικά  αυτό θα είναι άμεσο πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός για μια έκτακτη ανάγκη στην Ταϊβάν ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι σε μια μεγάλη σύγκρουση τα πλοία του πολεμικού ναυτικού θα μπορούσαν γρήγορα να ξεμείνουν από πυραύλους.

Πολεμικό παίγνιο των ΗΠΑ αφυπνίζει το Κογκρέσο

Σε ένα πολεμικό παιχνίδι που διεξήχθη για το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Απρίλιο, η Κίνα προετοιμάστηκε για μια αμφίβια επίθεση στην Ταϊβάν με μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Αυτό περιελάμβανε τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα και την αεροπορική βάση Γιόκοτα στο δυτικό Τόκιο.

Η πιθανή επίδραση των επιθέσεων σε κόμβους επιμελητείας των ΗΠΑ, πλοία ανεφοδιασμού καυσίμων και δεξαμενόπλοια εναέριου ανεφοδιασμού, ήταν ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για πολλούς νομοθέτες, δήλωσε η Μπέκα Γουάσερ στο κέντρο σκέψης CNAS (Centre for a New American Security) που διεξήγαγε το πολεμικό παιχνίδι.

«Η Κίνα θα πλήξει σκόπιμα κάποιους από τους κόμβους εφοδιαστικής για να δυσκολέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό», είπε ο Wasser.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων τρωτών σημείων, ο στρατός των ΗΠΑ αναζητά μέρη όπως η Αυστραλία ως πιο ασφαλείς τοποθεσίες για την αποθήκευση εξοπλισμού, παρόλο που επεκτείνει τη συνεργασία με τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και άλλους εταίρους στον Ειρηνικό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν επίσης ένα προσωρινό κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Μπαντιάνα με στόχο να δημιουργήσουν τελικά μια «διαρκή περιοχή υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης» στο Κουίνσλαντ.

Σύμφωνα με εσωτερικό στρατιωτικό έγγραφο των ΗΠΑ που είδε το Reuters, οι εγκαταστάσεις στη Μπαντιάνα μπορούσαν να χωρέσουν περισσότερα από 300 οχήματα και είχαν 800 θέσεις παλετών.

Τον Ιούλιο, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε το Mobility Guardian 23, μια άσκηση στον Ινδο-Ειρηνικό με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιελάμβανε ανεφοδιασμό από αέρα και ιατρικές εκκενώσεις.


Αλλαγή σκεπτικού από τον Αμερικανικό στρατό 

Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για μια ξένη δύναμη που στοχεύει τις βάσεις εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Αυτό επέτρεψε στους σχεδιαστές να επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότητα, υιοθετώντας το μοντέλο εφοδιασμού «ακριβώς στην ώρα» .

Αυτή η προσέγγιση οδήγησε στην απόφαση για  εξοικονόμηση κόστους  για τη δημιουργία μεγάλων βάσεων, όπως η αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, η οποία θα ήταν ασφαλής από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους.

Αλλά μια σύγκρουση με την Κίνα θα μπορούσε να καταστήσει πρωταρχικούς στόχους τις μεγάλες βάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το Camp Humphreys κοντά στη Σεούλ.

Αυτός ο κίνδυνος ωθεί τη μετάβαση σε μια πιο δαπανηρή προσέγγιση στα logistics που περιλαμβάνει τη διασπορά των αποθεμάτων των ΗΠΑ και την προτοποθέτηση προμηθειών σε όλη την περιοχή.

Ένα άλλο δαπανηρό πρόβλημα είναι ο γηρασμένος στόλος των αμερικανικών πλοίων μεταφοράς. Η μέση ηλικία των πλοίων που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν βαρύ φορτίο, όπως τα τανκς, σε μια ζώνη σύγκρουσης είναι τα 44 έτη, ενώ μερικά είναι μεγαλύτερα από 50 χρόνια.

Μια συντριπτική ανάλυση από το CNAS κατέληξε στο συμπέρασμα: «Το Υπουργείο Άμυνας έχει συστηματικά υποεπενδύσει στα logistics όσον αφορά τα χρήματα, την ψυχική ενέργεια, τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό».

Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, είπε ότι το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο χρειάζονται πολύ περισσότερη εστίαση στις βάσεις και την επιμελητεία του Ειρηνικού.

«Η ικανότητά μας να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις στον δυτικό Ειρηνικό τα επόμενα πέντε χρόνια δεν είναι κοντά στο σημείο που πρέπει να είναι», είπε.

Αναπόφευκτος ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας στον Ειρηνικό

Εκτίμησή μας με βάση τα παραπάνω είναι ότι διανύουμε μια περίοδο έντονης προετοιμασίας ΗΠΑ-Κίνας για στρατιωτική αντιπαράθεση στον Ειρηνικό, όπου σημειωτέον είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη που βρίσκονται γεωγραφικά Ρωσία-Κίνα-Βόρεια Κορέα, αντίπαλοι των ΗΠΑ.

Άποψή μας είναι ότι ο πόλεμος στον Ειρηνικό είναι αναπόφευκτος, αφού υπάρχουν τρία επιμέρους πιθανά θέατρα επιχειρήσεων.

Της Κίνας με την Ταϊβάν, της Βόρειας Κορέας με τη  Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και αυτό της Ρωσίας με την  Ιαπωνία για τις Κουρίλες νήσους.

Κοινός παρονομαστής και στα τρία αυτά θέατρα επιχειρήσεων είναι οι ΗΠΑ

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...