πώληση F-16 στην Τουρκία
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Τους εκβίασαν και τα πήραν! Ο Μπάιντεν πιέζει το κογκρέσο να εγκρίνει άμεσα την πώληση F-16 αξίας 20 δισ. στην Τουρκία

Κρίσιμη εξέλιξη στο ζήτημα της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου F-16, μιας και μέσα μεταδίδουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παροτρύνει το αμερικανικό κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των F-16 Block 70 στην Τουρκία «χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε το Reuters πριν λίγες ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

F-16 για την Τουρκία: Το Deal Έκλεισε;

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ηγέτης Τζο Μπάιντεν έστειλε μία επιστολή στους ηγέτης των κορυφαίων επιτροπών της Κάπιτολ Χιλ (Capitol Hill) εχθές Τετάρτη 24 Ιανουαρίου ενημερώνοντάς τους για την πρόθεσή του να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία γνωστοποίησης για την πώληση αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 στην Τουρκία, μόλις η Άγκυρα ολοκληρώσει την διαδικασία αποδοχής της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην επιστολή που έστειλε προς τους κορυφαίους Ρουπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς πολιτικούς των επιτροπών Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας και Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων, ο Μπάιντεν προέτρεψε το κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση «χωρίς καθυστέρηση», αποκάλυψε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Παράλληλα, άλλες τέσσερεις πηγές που σχετίζονται με το ζήτημα είπαν στο Reuters πως νωρίς εχθές την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος έστειλε πράγματι μία επιστολή σε μέλη του κογκρέσο, η οποία τους παρότρυνε να εγκρίνουν την πώληση αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονιστικών κιτ αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην επέκταση της συμμαχίας προς την βόρεια Ευρώπη μετά από σχεδόν 20 μήνες καθυστέρησης. Οι πηγές δήλωσαν πως η επιστολή του Μπάιντεν στάλθηκε εχθές Τετάρτη και πως η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει ειδοποιήσει μέχρι στιγμής το κογκρέσο για το σχέδιο πώλησης του εν λόγω στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Να σας υπενθυμίσουμε πως η καθυστέρηση της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θεωρούνται από πολλούς ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες καθυστέρησης της έγκρισης πώλησης F-16 στην Τουρκία. Αμερικανοί νομοθέτες είχαν δηλώσει πως περίμεναν να εγκρίνει ο Ερντογάν και οι πολιτικοί της Άγκυρας την έγκριση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν εγκρίνουν αυτοί την πώληση των F-16 προς την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και έτσι έγινε. Το αμερικανικό υπουργείο άμυνας βέβαια αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επίσημης διαδικασίας γνωστοποίησης της πώλησης F-16.

Να υπενθυμίσουμε τέλος πως η Τουρκία είχε ζητήσει για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021 αμερικανικά μαχητικά τύπου F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα μαχητικά της. Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια φαίνεται πως η Άγκυρα θα πάρει αυτό που θέλει, ουσιαστικά μέσω εκβιασμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ