ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι πέντε (5) πυλώνες της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Μαύρη θάλασσα και ο κομβικός ρόλος Ρουμανίας-Τουρκίας

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Jeanne Shaheen (D-NH) και Mitt Romney (R-UT) εισήγαγαν τον Νόμο για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος καλούσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και άλλες υπηρεσίες να συντάξουν διυπηρεσιακή στρατηγική ασφάλειας και ανάπτυξης στον Εύξεινο Πόντο.

Η στρατηγική Μπάϊντεν στη Μαύρη θάλασσα

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο O'Brien περιέγραψε τους πέντε πυλώνες της στρατηγικής σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές Αμερικανικό ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:

Αυξημένη διμερή και πολυμερή δέσμευση, περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια υποστηριζόμενη από ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ, οικονομική συνεργασία, ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατική ανθεκτικότητα.

Για τους παρατηρητές της Μαύρης Θάλασσας που ανησυχούν για τις δεκαετίες της αδιαφορίας των ΗΠΑ ή των μικτών μηνυμάτων προς αυτήν την κρίσιμη περιοχή, οι δικομματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αστάθειας υπό τη ρωσική επιθετικότητα είναι ευπρόσδεκτες.

Για πάρα πολύ καιρό, η ρητορική σχετικά με τη στρατηγική σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ δεν έχει οδηγήσει σε μεγάλη δράση.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 αύξησε τα διακυβεύματα και την επείγουσα ανάγκη για δράση των δυτικών ηγετών.

Αν και οι προσπάθειες πίσω από τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν μπορεί να είναι μια καλή αρχή, μια χαλαρά καθορισμένη στρατηγική δεν σημαίνει απαραίτητα θετικό αντίκτυπο στο έδαφος, αφού πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Οι πιστώσεις θα χρειαστούν έγκριση από το Κογκρέσο, ορισμένα μέλη του οποίου γίνονται όλο και πιο δύσπιστα και δείχνουν κούραση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και η προσοχή τους διχάζεται λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στη Μέση Ανατολή και των αυξανόμενων απειλών της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αναμονή μέχρι το 2025

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο κατώφλι μιας εκλογικής χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική πιθανότατα  θα τεθούν σε αναμονή.

Με άλλα λόγια, μην περιμένετε να δείτε τίποτα ουσιαστικό στη στρατηγική ασφάλειας της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το 2025.

Ίσως πιο προκλητικό, θα είναι επίσης απαραίτητο να λάβουμε ανταπόκριση από τους περιφερειακούς παίκτες της Μαύρης Θάλασσας, μια διαβόητη ποικιλόμορφη και αμφιλεγόμενη ομάδα χωρών.

Ενώ προσωρινά ενώνεται από τον φόβο της Ρωσίας, αυτή η ενότητα μπορεί να μην διαρκέσει, απαιτώντας μια μακροπρόθεσμη, δομημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση , με την Ουάσιγκτον ως τον έντιμο μεσολαβητή, που δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια περιφερειακή στρατηγική που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Το buy-in,ιδιαίτερα από μεγάλους περιφερειακούς παίκτες όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Τουρκία,δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τουρκίας λόγω "στενών" και της Ουκρανίας λόγω Ρωσίας

Η Τουρκία ελέγχει τα Στενά μέσα και έξω από τη Μαύρη Θάλασσα και έτσι διατηρεί σημαντική στρατιωτική και πολιτική επιρροή πέρα από τα σύνορά της. Οποιαδήποτε ευρεία στρατηγική περιφερειακής ασφάλειας χωρίς τη σιωπηρή αποδοχή της Άγκυρας θα είναι σχεδόν αδύνατο να εκτελεστεί.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ της Μαύρης Θάλασσας - Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία - σίγουρα θα επωφεληθούν από την αυξημένη προσοχή των ΗΠΑ στην ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν ήδη προστασία του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχει επιμελώς απόσχει από οποιεσδήποτε εμφανείς στρατιωτικές ενέργειες εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναμετρηθεί με τη Ρωσία στον χώρο της μάχης.

Επιπλέον, καθώς εμποδίζει τη Ρωσία από την πρόσβαση σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, το Κίεβο θα συνεχίσει να λαμβάνει δυτική υποστήριξη.

Τα κράτη εκτός ΝΑΤΟ της περιοχής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά.

Η Μολδαβία δέχεται τρομερή πίεση από το Κρεμλίνο, ενώ ευάλωτη είναι και η Γεωργία (που έχει ήδη εισβάλει στο παρελθόν η Ρωσία).

Η Αρμενία επανεξετάζει τώρα τους στενούς της δεσμούς με τη Ρωσία και σκέφτεται μια ισχυρότερη σχέση με τη Δύση. Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ερεβάν να εγκαταλείψει την τροχιά της Μόσχας θα προκαλέσει μια σκληρή απάντηση από το Κρεμλίνο.

Οι ειδικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν,μια βασική πηγή ευρωπαϊκού πετρελαίου και φυσικού αερίου και κύριος ανταγωνιστής της Ρωσία, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για τη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπλέον, θα είναι σημαντικό να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, ιδίως εν μέσω της παρουσίας θαλάσσιων ναρκών και επιθέσεων UAV στη ναυτιλία.

Ενώ η Σύμβαση του Μοντρέ μπορεί να περιορίσει την άμεση στρατιωτική υποστήριξη, η συνεχής ηγεσία των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τον συντονισμό μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των παραθαλάσσιων κρατών, καθώς και για τη χρηματοδότηση και την εκπαίδευση των ΗΠΑ σε περιφερειακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αναμφισβήτητα, είναι οι πυλώνες της οικονομικής και ενεργειακής ασφάλειας της στρατηγικής που υπόσχονται περισσότερα.

Αυτή η στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει μια ισχυρή συνιστώσα του ιδιωτικού τομέα. Κατά την εφαρμογή της στρατηγικής, η Ουάσιγκτον πρέπει να προσφέρει υποστήριξη και κίνητρα στις αμερικανικές εταιρείες να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Επιπλέον, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν χρηστή διακυβέρνηση και να προσφέρουν ίσους όρους ανταγωνισμού για να υλοποιηθεί αυτή η εξωτερική επένδυση.

Το Project Phoenix στη Ρουμανία

Στην κατάθεσή του, ο O'Brien περιέγραψε το Project Phoenix, μια συνεργασία μεταξύ της Ρουμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που αποσκοπεί στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Ο O'Brien είπε ότι η Development Finance Corporation and Export-Import Bank των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψε επιστολές ενδιαφέροντος συνολικού ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων «για την ανάπτυξη ενός μικρού έργου αρθρωτού αντιδραστήρα στη Ρουμανία».

Ταυτόχρονα, τα παράκτια κράτη εργάζονται για να ενισχύσουν τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια, για παράδειγμα με υπεράκτια ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βουλγαρικά, ρουμανικά και τουρκικά ύδατα.

Ωστόσο, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την ενεργειακή της κυριαρχία και με μια τάση για κακοήθεις επιχειρήσεις επιρροής, πιθανότατα θα προσπαθήσει να καταπνίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν τα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνιακή απάντηση, εάν η Ρωσία εξαπολύσει επιχειρήσεις κακόβουλης επιρροής - συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής εκστρατείας παραπληροφόρησης - σχεδιασμένη για να σταματήσει το Project Phoenix.

Τέτοιες εκστρατείες μπορεί να μην είναι άνευ προηγουμένου, καθώς ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποπτεύονται (αν και χωρίς σαφή απόδειξη) ότι η Ρωσία βοήθησε στη χρηματοδότηση διαδηλώσεων κατά των έργων Chevron στη Λιθουανία και τη Ρουμανία τη δεκαετία του 2010.

Οποιαδήποτε στρατηγική που δεν ακολουθεί με μακροπρόθεσμη εστίαση, επαρκή χρηματοδότηση και επικοινωνιακή εκστρατεία που υπογραμμίζει ότι η περιοχή είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, τελικά θα αποτύχει.

Η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να πάρει στα σοβαρά μια στρατηγική ασφάλειας της Μαύρης Θάλασσας θα απαιτήσει συνεχή επιμονή, υπομονή και βαθιές τσέπες για να πετύχει. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ