ΗΠΑ

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Φιντάν-Εδώ και τώρα ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλιώς έρχονται κυρώσεις

Είναι γνωστό ότι το επόμενο διήμερο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στην οποία θα μετέχει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν , με την χώρα του να αποτελεί "ξένο σώμα" για τη Συμμαχία και τον ίδιο να αισθάνεται πολύ άβολα, αφού θα πρέπει να δικαιολογήσει για μια ακόμη φορά στους ομολόγους του πως η Τουρκία τηρεί εντελώς διαφορετική στάση από όλους τους "εταίρους της", σε μια σειρά από φλέγοντα Διεθνή ζητήματα.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 28-29 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ενώ  αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του,ανακοίνωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Οι ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ θα  συζητήσουν  για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τον αυξανόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα εκτυλίσσεται, η συνάντηση θα επιτρέψει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης ασφάλειας στον ευρωατλαντικό, καθώς και των εξελίξεων στα Βαλκάνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το  Τουρκικό ΥΠΕΞ."

Το περίγραμμα της Συνόδου από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Στην επίσημη ιστοσελίδα του, το ΝΑΤΟ επισημαίνει σχετικά με την Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών της Συμμαχίας τα ακόλουθα:

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες τις επόμενες δύο ημέρες θα αντιμετωπίσουν τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τον αυξανόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Παράταση εκεχειρίας στη Γάζα-Περιορισμός του Ιράν και των εξαπτέρυγών του

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε να παραταθεί η διακοπή των μαχών στη Γάζα. "Καλώ για παράταση της παύσης. Αυτό θα επιτρέψει την πολύ αναγκαία ανακούφιση για τον λαό της Γάζας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων", είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, καλώντας το Ιράν να "χαλινώσει τους αντιπροσώπους του" μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Σχέσεις Ρωσίας-Φινλανδίας

Σχετικά με τη Ρωσία, ο κ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τις συμμαχικές δημοκρατίες, επικαλούμενη κυβερνοεπιθέσεις και ενεργειακό εκβιασμό, καθώς και τη χρήση μεταναστών κατά της Φινλανδίας.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Φινλανδία», είπε ο Γενικός Γραμματέας μετά τις ενέργειες της Μόσχας τις τελευταίες εβδομάδες για να διευκολύνει την άφιξη μεταναστών στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία και να χρησιμοποιήσει «τη μετανάστευση ως εργαλείο για να ασκήσει πίεση σε έναν γείτονα και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο των συνοριακών σημείων διέλευσης.

Απολογισμός  του πολέμου στην Ουκρανία και συνέχιση στήριξης του Κιέβου από το ΝΑΤΟ

Απευθυνόμενος στην επίθεση της Ουκρανίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το Κίεβο «προκαλεί μεγάλες απώλειες στη Ρωσία», έχει ανακαταλάβει το 50%του εδάφους που είχε καταλάβει η Ρωσία και ότι «επικράτησε ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος».

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για την Ουκρανία», είπε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι «πιο αδύναμη πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά» από ότι πριν από τον πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την Τετάρτη (29 Νοεμβρίου).

«Θα επιβεβαιώσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε και «συμφωνούμε τις συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Κίεβο στην πορεία του προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Περισσότερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα σταλούν στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει μια πιο μόνιμη αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην περιοχή για να διατηρήσει την ειρήνη. «Η σταθερότητα εξαρτάται από το ότι όλες οι πλευρές επιλέγουν τον διάλογο και τη διπλωματία αντί της σύγκρουσης και του χάους», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις Κίνας -ΝΑΤΟ

Οι Σύμμαχοι θα αντιμετωπίσουν επίσης τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ Κίνας και Συμμάχων υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος είναι σημαντικός». «Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, αλλά οι ενέργειες του Πεκίνου αμφισβητούν την ασφάλειά μας και πρέπει να συνεργαστούμε για να ανταποκριθούμε», είπε

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία μέσω  Στόλτενμπεργκ για άμεση είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα».

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ μέσω του ΓΓ στέλνουν  τελεσίγραφο στην Τουρκία, προκειμένου να ενταχθεί άμεσα η  Σουηδία στη Συμμαχία, διαδικασία που έχει "σκαλώσει" στο τουρκικό Κοινοβούλιο, το οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί θετικά ψηφίζοντας την .

Βέβαια είναι "ηλίου φαενότερο" ότι πίσω από την αναβλητικότητα συνεδρίασης  του Τουρκικού Κοινοβουλίου για το υπόψιν θέμα κρύβεται ο ίδιος ο Ερντογάν και αυτός στοχοποιούν οι ΗΠΑ μέσω του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Δεύτερο τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ προς τον Ερντογάν για την Αρμενία

Ωστόσο οι ΗΠΑ αγανακτισμένες από την άκρως εχθρική σε βάρος τους εξωτερική πολιτική και κινήσεις του Ερντογάν, έδωσαν και δεύτερο τελεσίγραφο στην Τουρκία, αυτή τη φορά σε σχέση με τη στάση της έναντι Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Σύμφωνα  με Αζέρικο ΜΜΕ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στο ζήτημα του Καραμπάχ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομάρ Τσελίκ.

"Όποιος εκβιάζει την Τουρκία σε θέματα ασφαλείας δεν έχει σημασία για εμάς. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό. Κάθε φορά  βρίσκουν δικαιολογίες για τα μαχητικά F-16, F-35. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ. Όταν το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε το Καραμπάχ, εκβίασαν την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν θα αποτελούσε εμπόδιο για την αποστολή των αναφερόμενων πολεμικών αεροσκαφών», είπε ο Τσελίκ"

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να στριμώξουν για τα καλά τον Ερντογάν, λόγω της ακραιφνώς εχθρικής εξωτερικής πολιτικής του  εναντίον τους, με αποκορύφωμα την άκρως υποστηρικτική στάση του προς την Χαμάς κατά του Ισραήλ και την μη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετώντας έτσι τα Ρωσικά συμφέροντα.

Αναμένουμε νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση μη "συμμόρφωσής της", που θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο την κακή οικονομία της.

Όλα συνηγορούν πως έρχεται το τέλος του Ερντογάν και πως η Τουρκία βρίσκεται  με το ένα πόδι εκτός ΝΑΤΟ 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το σύγχρονο ελληνικό “πυρπολικό” ΑΡΓΩ που θα σκορπίζει τον πανικό στα τουρκικά πολεμικά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”

Δρώντας μαζικά σε ικανούς αριθμούς τα μη επανδρωμένα σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα κτυπούν μέρα και νύχτα...
Ελληνοτουρκικά 0

Η ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ μπορεί να εξελιχθεί σε "μεγάλη φούσκα"- Οι έξι (6) σημαντικοί λόγοι που το αποδεικνύουν

Η ΕΕ μέσω της  PESCO , καθώς  επίσης και κοινοπραξίες  Ευρωπαϊκών κρατών, επιχειρούν να κατασκευάσουν  μαχητικά σαφώς...