ΗΠΑ

Έρχεται “καταιγίδα” κατά της Wagner στην Λιβύη; Αμερικανός και Ιταλός υπουργοί Άμυνας εξετάζουν σενάριο κοινής δράσης

Μετά την εξέγερση της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης κατά του Πούτιν, και την διαφυγή του Πριγκόζιν στην Λευκορωσία, όπου τον αναμένει άγνωστη αντιμετώπιση από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ΗΠΑ και Ιταλία ετοιμάζονται για την Ανατολική Λιβύη η οποία έχει τεράστια κοιτάσματα, και τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας.   

Το Κρεμλίνο μπορεί να έχει ανάγκη την Wagner για να ελέγχει και να επηρεάζει καταστάσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου κατά της Δύσης, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα επιτραπεί η συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων από την Λευκορωσία.

Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια στην Μόσχα για την Wagner: είτε θα αλλάξει αρχηγό που θα είναι πιστός στον Πούτιν, είτε θα ενσωματωθεί στον ρωσικό στρατό, όπως έγινε και με τον Δεξιό τομέα των Ουκρανών.

Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δράσουν στην Λιβύη     

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκίντο Κροσέτο, συζήτησε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόυντ Ώστιν τις παγκόσμιες εξελίξεις, ιδιαίτερα αυτές των κινήσεων του Ομίλου Wagner στη Ρωσία και τον αντίκτυπό του στην Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του ως υπουργός Άμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ιταλός ΥΠΑΜ είπε σε μια δήλωση τύπου ότι η Αφρική, ήταν στο επίκεντρο των αμερικανο-ιταλικών συνομιλιών, με έμφαση σε ορισμένες χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία.

Ο Κροσέτο είπε ότιη αμερικανική πλευρά συμφώνησε με την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση που θα επιτρέπει στις χώρες της ηπείρου να αυξήσουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν χωρίς να λεηλατήσουν τους πόρους τους όπως κάνουν η Κίνα και η Ρωσία, όπως το έθεσε.

Ο Όμιλος Wagner δραστηριοποιείται παγκοσμίως, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Επίσης δραστηριοποιείται ως “πολιορκητικός κριός”της Ρωσίας  από τη Συρία έως το Σουδάν, την Βενεζουέλα και την Λιβύη.

Στη Συρία, η Wagner υποστήριξε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρέχοντας ουσιαστική στρατιωτική δύναμη για να βοηθήσει τον ίδιο να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος και να ανακαταλάβει σημαντικά εδάφη.

Στη Λιβύη, η Wagner υποστηρίζουν τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, χρησιμεύοντας ως προπύργιο για την επέκταση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην προσπάθειά του να επικρατήσει στον εμφύλιο πόλεμο αυτής της χώρας.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο Βάγκνερ λαμβάνει παραχωρήσεις από συμβόλαια που σχετίζονται με εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που ο όμιλος εκμεταλλεύεται και  προστατεύει ταυτόχρονα.

Αυτά τα κεφάλαια, καθώς και κεφάλαια από εξορυκτικούς πόρους στο Μάλι, το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τη μορφή διαμαντιών και χρυσού βοηθούν το Κρεμλίνο να αποφύγει τις κυρώσεις.

Εάν η Wagner καταλήξει να αποσυρθεί από ορισμένες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άνοιγμα για μια διπλωματική και στρατιωτική διείσδυση των ΗΠΑ, ειδικά στην Λιβύη.

Ειδικότερα, θα μπορούσε να υπάρξει ένα άνοιγμα σε ορισμένες αφρικανικές χώρες όπου η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να προσφέρει συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ή να δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις με αντάλλαγμα τους υδρογονάνθρακες.

Με την Κίνα να κάνει επίσης διεισδύσεις στην Αφρική, αυτή είναι μια ευκαιρία που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα να αφήσουν να περάσει έτσι.

Εάν η Wagner αποσυρθεί από αυτές τις χώρες, όπως πολλοί αναμένουν τώρα, ο Πούτιν και ο στενός κύκλος του μπορεί να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια άλλη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία στη θέση της.

Αλλά αυτό πιθανότατα θα πάρει κάποιο χρόνο. Στο μεταξύ, η υστέρηση θα προσφέρει στους τρομοκράτες και σε άλλους αντάρτες ευκαιρίες να προχωρήσουν σε επίθεση στην Λιβύη, κάτι που θα δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια.

Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την κατάσταση στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές όπως την Λιβύη να γίνει λιγότερο ασταθής και πιο επικίνδυνη, καθώς η αποχώρηση της Wagner θα επέτρεπε ι στο Ισλαμικό Κράτος και τις θυγατρικές της Αλ Κάιντα, μαζί με την Τουρκία να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...