ΗΠΑ

Επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ-Aνάπτυξη βομβαρδιστικών Β1-Β στη Σουηδία-Στο στόχαστρο Ρωσία και Τουρκία

Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ επιθυμούν διακαώς την ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας το αργότερο μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Λιθουανία, "στριμώχνοντας" ακόμη περισσότερο τον Πούτιν, μετά την πρόσφατη είσοδο της Φινλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προβάλλει σφοδρές ενστάσεις  για την  είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος  τάχα υπόθαλψη  στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και της  FETO, ενώ στην πραγματικότητα επιχειρεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ για  να του πουλήσουν 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας του.

Σε πρόσφατο άρθρο μας  είχαμε επισημάνει ότι η Σουηδία επιθυμεί την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της άμεσα, ακόμη κι αν η ιδιότητά της ως μέλος της Συμμαχίας  δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Αυτό ανακοίνωσαν πράγματι ο Ulf Kristersson και ο Pal Jonson, αντίστοιχα Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από την καθημερινή Dagens Nyheter στις 9 Ιουνίου.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να αναλάβουν προετοιμασίες με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μελλοντικών κοινών επιχειρήσεων», δήλωσαν οι δύο πολιτικοί, προσθέτοντας ότι: «Οι προετοιμασίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσωρινή εγκατάσταση ξένου εξοπλισμού και προσωπικού στο σουηδικό έδαφος. Η απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και ενισχύει την άμυνα της Σουηδίας».

Για πρώτη φορά αναπτύσσονται Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β1-Β στη Σουηδία

Αποτέλεσμα της Σουηδικής προθυμίας.... ήταν, " για πρώτη φορά στην ιστορία, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B αναπτύχθηκαν στη χώρα για να την υπερασπιστούν από πιθανή ρωσική επίθεση", όπως αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Σε μια σημαντική εξέλιξη που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Σουηδίας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για πρώτη φορά, ανέπτυξε τα βομβαρδιστικά της B-1 στο σκανδιναβικό έθνος.

Σουηδικά μαχητικά SAAB Jas Gripen συνόδευσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά καθώς προσγειώθηκαν στη Σουηδία στις 19 Ιουνίου.

Ως μέρος μιας στρατηγικής ανάπτυξης, δύο B-1B Lancers που ανήκουν στην 7η πτέρυγα  μάχης βομβαρδιστικών που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Dyess στο Τέξας, πραγματοποίησαν επιτυχή προσγείωση στην αεροπορική βάση Luleå Kallax στη Σουηδία.

Αυτά τα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη ως μέρος μιας μεγαλύτερης "Task Force" τεσσάρων (4) βομβαρδιστικών, με την επιχειρησιακή τους βάση να είναι στο Fairford του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ανέφερε: «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις και εκπαίδευση στην περιοχή της Αρκτικής, αλλά η προσγείωσή  τους στο έδαφος της Σουηδίας ενισχύει όχι μόνο τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τη συλλογική άμυνα της Ευρώπης».

Ιστορικό στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Σουηδίας

Ο Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Bryony Terrell, αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ για στρατηγικά σχέδια και πολιτική, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και η Σουηδία έχουν μακρά ιστορία μαζί, σε ασκήσεις και εκπαίδευση, διμερή και πολυμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. ”

Το 2020, ένα ζευγάρι B-1B Lancers από την 28η πτέρυγα βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με έδρα το Έλσγουορθ της Νότιας Ντακότα, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση στρατηγικών βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τη Σουηδία.

Σκοπός αυτής της πτήσης ήταν να εξασκηθεί ο συντονισμός και η συνεργασία με τις σουηδικές υπηρεσίες εδάφους. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Η Σουηδία στοχεύει να ενισχύσει την άμυνά της 

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πρωταρχικός στόχος των βομβαρδιστικών είναι να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με τον σουηδικό στρατό.

Η ενσωμάτωση δυνάμεων και εξοπλισμού σε όλη την Ευρώπη επισημάνθηκε ως ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων ασφαλείας, όπως τονίστηκε από τον  Στρατηγό Bryony Terrell.

Η διάρκεια της ανάπτυξης των Αμερικανικών Βομβαρδιστικών Β1-Β στη Σουηδία παραμένει ασαφής αυτή τη στιγμή.

Όμως, οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι σκοπός της ανάπτυξης ήταν να εξασκηθούν σε αμυντικές επιχειρήσεις εντός της σουηδικής επικράτειας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 20 Ιουνίου, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh απέφυγε να σχολιάσει εάν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τη συχνότητα των αναπτύξεων ενώ η Σουηδία αναμένει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Singh  είπε ότι η σχέση θα ενισχυθεί όταν η Σουηδία ενταχθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ ως το 32ο μέλος.

Ο παράγοντας Τουρκία

Εν τω μεταξύ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ρωσική επίθεση και την παρεμπόδιση της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία λαμβάνει επείγοντα μέτρα για να ενισχύσει την άμυνά της.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας της σκανδιναβικής χώρας σημείωσε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιμακούμενης απειλής από τη Ρωσία, ιδίως υπό το φως της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία και της πιθανότητας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής, οι σουηδικές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας θα πρέπει να προσαρμοστούν για την αντιμετώπιση της διαρκούς απειλής που θέτει η Ρωσία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.

Η έκθεση τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η πιθανότητα ένοπλης επίθεσης κατά της Σουηδίας.

Αυτή η αξιολόγηση υπογραμμίζει τη σημασία των ισχυρών αμυντικών μέτρων και της ετοιμότητας για τη διασφάλιση της σουηδικής εθνικής ασφάλειας έναντι πιθανών απειλών.

Συμπέρασμα

Εκτίμησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των 2 βομβαρδιστικών Β1-Β στη Σουηδία από τις ΗΠΑ, συνιστά κίνηση επίδειξης ισχύος  με αποδέκτες τόσο την  Ρωσία  όσο και την Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό δείχνει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ϊντεν,τη σταθερή προσήλωσή της στην υπεράσπιση της Σουηδικής κυριαρχίας απέναντι στις ορέξεις του Πούτιν, αλλά και την βούλησή της να ενσωματώσει την Σουηδία άμεσα στη Συμμαχία, παρακάμπτοντας τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ