ΗΠΑ

Αποκάλυψη-"φωτιά" για τις ΗΠΑ: Το FBI βοήθησε την Ουκρανία να λογοκρίνει και να πάρει τα δεδομένα χρηστών στο Twitter-Στοχοποιήθηκαν και δημοσιογράφοι (Έγγραφα-pdf)

Το FBI βοήθησε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες να λογοκρίνουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αποκτήσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες, όπως αποκαλύπτουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν.

Τον Μάρτιο του 2022, ένας ειδικός πράκτορας του FBI έστειλε στο Twitter έναν κατάλογο λογαριασμών εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. Οι λογαριασμοί, έγραψε το FBI, "είναι ύποπτοι από την SBU για τη διάδοση φόβου και παραπληροφόρησης". Σε συνημμένο υπόμνημα, η SBU ζήτησε από το Twitter να αφαιρέσει τους λογαριασμούς και να παραδώσει τα δεδομένα των χρηστών τους.

Οι στόχοι της ουκρανικής κυβέρνησης με τη βοήθεια του FBI επεκτείνονται και σε μέλη των μέσων ενημέρωσης. Στην απάντησή του προς το FBI, το Twitter συμφώνησε να επανεξετάσει τους λογαριασμούς για "μη αυθεντικότητα", αλλά εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη συμπερίληψη δημοσιογράφων, γράφει σε ανάλυσή του στο Substack o Ααρον Ματ, ένας από τους δημοσιογράφους που στοχοποίηθηκαν.

Η προσπάθεια του FBI να απαγορεύσει λογαριασμούς Twitter κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών είναι από τα πιο φανερά αιτήματα λογοκρισίας που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στα αρχεία Twitter Files, μια κρυφή μνήμη επικοινωνιών που διέρρευσαν από τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το αίτημα λογοκρισίας του FBI μεταβιβάστηκε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 27ης Μαρτίου 2022 από τον ειδικό πράκτορα του FBI Αέξάντρ Κομπζάνετς, βοηθό νομικό ακόλουθο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, σε δύο στελέχη του Twitter.

"Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας να συζητήσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία", έγραψε ο Κομπζάνετς. "Συμπεριλαμβάνω έναν κατάλογο των λογαριασμών που έλαβα κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι ύποπτοι από την SBU για τη διάδοση φόβου και παραπληροφόρησης. Για να τα εξετάσετε και να τα λάβετε υπόψη σας".

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από την SBU της Ουκρανίας, περιείχε 163 λογαριασμούς. Τα προφίλ του Twitter που απαριθμούνται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της SBU, "χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων για την ανακριβή απεικόνιση των γεγονότων στην Ουκρανία, τη δικαιολόγηση εγκλημάτων πολέμου των ρωσικών αρχών στο έδαφος του ουκρανικού κράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου".

Προκειμένου "να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα στο μέτωπο της πληροφόρησης", συνέχισε η SBU, "σας ζητάμε να λάβετε επείγοντα μέτρα για να μπλοκάρετε αυτούς τους λογαριασμούς Twitter και να μας παράσχετε τα δεδομένα των χρηστών που προσδιορίστηκαν κατά την εγγραφή".

Η SBU εξέφρασε την "ευγνωμοσύνη της για το υφιστάμενο επίπεδο αλληλεπίδρασης".

 

Εάν γινόταν δεκτό, οι χρήστες που περιλαμβάνονται στη λίστα όχι μόνο θα αποκλείονταν από το Twitter, αλλά θα γνωστοποιούνταν ο αριθμός τηλεφώνου, η ημερομηνία γέννησης και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους τόσο στο FBI όσο και στη SBU.

Σε απάντηση, ο Γιοέλ Ροθ, ο τότε επικεφαλής του Τμήματος Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, ενημέρωσε τον ειδικό πράκτορα Κομπζάνετς και τους συναδέλφους του από το FBI ότι το Twitter "θα επανεξετάσει τους αναφερόμενους λογαριασμούς σύμφωνα με τους Κανόνες μας". Προειδοποίησε όμως ότι ο κατάλογος περιελάμβανε "μερικούς λογαριασμούς Αμερικανών και Καναδών δημοσιογράφων". Ως εκ τούτου, είπε ο Ροθ, η επανεξέταση του Twitter "θα επικεντρωθεί πρώτα απ' όλα στον εντοπισμό κάθε πιθανής μη αυθεντικότητας".

Στη συνέχεια, ο Ροθ πρότεινε ότι θα ήταν ανοιχτός στο να αναστείλει τους αυθεντικούς λογαριασμούς, εάν μπορούσε να αποδειχθεί ότι έχουν κρυφό δεσμό με μια ξένη κυβέρνηση. Οι δημοσιογράφοι "που καλύπτουν τη σύγκρουση με φιλορωσική στάση είναι απίθανο να βρεθούν σε παραβίαση των κανόνων μας, ελλείψει άλλου πλαισίου που θα μπορούσε να τεκμηριώσει κάποιο είδος συγκαλυμμένης/παραπλανητικής σύνδεσης μεταξύ αυτών και μιας κυβέρνησης", έγραψε ο Ροθ. "Οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή πλαίσιο σε αυτούς τους τομείς είναι φυσικά ευπρόσδεκτη και εκτιμάται".

Από τους 163 λογαριασμούς που κατονόμασε η SBU, οι 34 ανεστάλησαν και οι 20 δεν υπάρχουν πλέον. Οι υπόλοιποι παραμένουν ενεργοί.

Σε αυτούς που χαρακτηρίστηκαν για λογοκρισία από την Ουκρανία αλλά παραμένουν online περιλαμβάνονται οι Ρώσοι πολιτικοί Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μακροχρόνιο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας και βουλευτής που έχασε από τον Μπόρις Γέλτσιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το 1996, Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, και Σεργκέι Μιρόνοφ, Ρώσος πολιτικός και βουλευτής. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης οι Ρώσοι δημοσιογράφοι Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, παρουσιαστής τηλεοπτικών ειδήσεων, και Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου δικτύου RT. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης αρκετές ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες και μέσα ενημέρωσης.

Οι Ουκρανοί υπήκοοι που αποτελούν στόχο του αιτήματος καταστολής της SBU περιλαμβάνουν τον Ανατόλι Σαρίι, έναν βίντεο-μπλόγκερ και πολιτικό που διέφυγε από την Ουκρανία το 2012 και στη συνέχεια έλαβε άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και τον Αντρίι Πόρτνοφ, έναν Ουκρανό δικηγόρο και πολιτικό που υπηρέτησε ως ανώτερος αξιωματούχος υπό τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς μέχρι την εκδίωξη του τελευταίου κατά το πραξικόπημα του Μαϊντάν τον Φεβρουάριο του 2014.

Η αποκάλυψη της συνεργασίας για τη λογοκρισία μεταξύ του FBI και της SBU είναι η τελευταία τεκμηριωμένη περίπτωση προσπάθειας του ουκρανικού κράτους να στοχοποιήσει ξένες φωνές. Ένας ουκρανικός ιστότοπος γνωστός ως Myrotvorets διατηρεί έναν κατάλογο με αυτό που αποκαλεί "εχθρούς της Ουκρανίας". Η βάση δεδομένων Myrotvorets ιδρύθηκε από τον Άντον Γκεράστσενκο, πρώην αναπληρωτή υπουργό στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, όπου τώρα υπηρετεί ως σύμβουλος.

Η είδηση της συνεργασίας του FBI με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για τη λογοκρισία των χρηστών του Twitter ακολουθεί επίσης την αναφορά του δημοσιογράφου Λι Φανγκ ότι το FBI άσκησε πιέσεις στο Facebook για να αφαιρέσει λογαριασμούς και αναρτήσεις που η SBU θεωρεί ότι αποτελούν ρωσική "παραπληροφόρηση". Σύμφωνα με τον Φανγκ, ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος που βρίσκεται σε τακτική επαφή με το FBI όρισε την "παραπληροφόρηση" με τόσο ευρείς όρους που θα μπορούσε να σημαίνει απόψεις που "απλώς έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα της ουκρανικής κυβέρνησης".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ