Ερντογάν
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Μ. Ρούμπιν κατά Μπάιντεν για Τουρκία: Υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος-Θα καταστρέψει τη Συμμαχία κάνοντας το χατίρι του Ερντογάν;

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν έχασε χρόνο μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας , όπως γράφει ο Μ. Ρούμπιν για το 19fortyfive.com.

Μιλώντας στη βόρεια σουηδική πόλη Λουλέα, ο Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να οριστικοποιήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θυμωμένος με τη Σουηδία που ανέχτηκε τόσο τον κουρδικό πολιτικό ακτιβισμό όσο και επειδή πρόσφερε καταφύγιο σε εκπατρισμένους Τούρκους δημοσιογράφους , ο Ερντογάν χρησιμοποίησε νωρίτερα το βέτο της Τουρκίας για να εμποδίσει τη ένταξη της στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν η Σουηδία ικανοποιούσε μια σειρά από αιτήματα που δεν σχετίζονται καθόλου με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ .  

Η ισορροπία του ΝΑΤΟ

Ενώ ο Μπλίνκεν αρνήθηκε δημοσίως οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της παράδοσης των F-16 , ο Μπάιντεν πρότεινε τα F-16  για αντάλλαγμα, όπως και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μιλούσαν σε μέλη του Κογκρέσου των οποίων η υποστήριξη χρειάζεται για να δοθεί πράσινο φως στην πώληση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να πιστεύει ότι η ένταξη της Σουηδίας είναι το πρωταρχικό συμφέρον για το ΝΑΤΟ, αλλά η πίεση του Λευκού Οίκου να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία για τη Σουηδία είναι τεράστιο λάθος. Στην καλύτερη περίπτωση, η ανταλλαγή αναβαθμίσεων των F-16 στην Τουρκία με αντάλλαγμα την άρση του βέτο από τον Ερντογάν στη Σουηδία θα ήταν μια πύρρεια νίκη.

Σκεφτείτε: Η Ρωσία μπορεί να αποτελεί απειλή λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία καθώς και της πυρηνικής της όχλησης , αλλά η ένταξη της Σουηδίας δεν έχει καμία σχέση με το είδος της απειλής που θέτει σήμερα η Ρωσία, ειδικά εάν το ΝΑΤΟ και η Σουηδία συμφωνήσουν να ενεργήσουν από κοινού ανεξάρτητα από την πρώην ιδιότητα μέλους. Μια πολύ μεγαλύτερη απειλή, όπως επισημαίνει ο Έντι Ζεμενέδης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας , είναι η προοπτική ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Αυτό ισοδυναμεί με «υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ».

Έχει δίκιο. Η συναίνεση στον εκβιασμό του Ερντογάν κατά της Σουηδίας είναι αρκετά κακή, όχι μόνο επειδή θα ενθάρρυνε τη συμπεριφορά του Ερντογάν, αλλά θα ενθάρρυνε επίσης άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τις μελλοντικές προσχωρήσεις ως ευκαιρίες για να αποκομίσουν διπλωματική ανταμοιβή. Αλλά η στέγαση Κούρδων και δημοσιογράφων από τη Σουηδία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στη λίστα με τα κατασκευασμένα παράπονα του Ερντογάν κατά των μελών του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, πρότεινε την αναθεώρηση της 100χρονης Συνθήκης της Λωζάνης που οριστικοποίησε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, προκειμένου να επεκταθεί το έδαφος της Τουρκίας μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και κατά μήκος των ευρύτερων συνόρων της. 

Ο Ερντογάν, αντί να στραφεί ενάντια στη Ρωσία, την έκανε τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Τουρκίας παρά τις μεταπολεμικές κυρώσεις της Ουκρανίας, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τα F-16 και τον αυξανόμενο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να πετάξει πάνω από ελληνικά νησιά .

Ενώ ο Λευκός Οίκος πιέζει τους συμμάχους του στο Κογκρέσο να επιτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία , έχει κάνει ελάχιστα για να σταματήσει την πολύ πιο αποσταθεροποιητική και καταστροφική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους γείτονές της. Όχι μόνο ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα, αλλά η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία πλησιάζει στα 50 της χρόνια , οι τουρκικές δυνάμεις και πληρεξούσιοι καταλαμβάνουν κομμάτια της Συρίας και του Ιράκ και η Τουρκία συνεχίζει έναν αδικαιολόγητο αποκλεισμό κατά της Αρμενίας .

Με άλλα λόγια, η στρατηγική του Μπάιντεν να απευθυνθεί στην Τουρκία σε σχέση με τη Σουηδία ισοδυναμεί με τη θεραπεία ενός νυχιού που έχει μπει μέσα, κόβοντας το πόδι. Η Σουηδία θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η επιτάχυνση αυτής της προσχώρησης θέτοντας το ΝΑΤΟ στην πορεία προς έναν ενδοΝΑΤΟϊκό πόλεμο που θα διαλύσει τη συμμαχία εκ των έσω, είναι στρατηγική ανικανότητας στο άκρο. Η παροχή F-16 ή αναβαθμίσεων αεροσκαφών στην Τουρκία του Ερντογάν υπονομεύει, όχι ενισχύει, τη συνοχή και την ικανότητα του ΝΑΤΟ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...