ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αχίλλειος πτέρνα το Καλίνινγκραντ: ΝΑΤΟϊκή προσομοίωση επίθεσης στο χάσμα Σουβάλκι- Εφαλτήριο κατά της Ρωσίας η Πολωνία

Ο στρατός των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα πραγματοποιεί άσκηση για να αναπτύξει γρήγορα μια ομάδα μάχης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Πολωνία που επιχειρεί κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπου οι στρατιώτες έχουν την αποστολή να υπερασπιστούν μερικά από τα πιο ευάλωτα εδάφη του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση, που ονομάζεται «Griffin Shock», απαιτεί την επέκταση της υπό τις ΗΠΑ δύναμης από ένα τάγμα σε ένα στοιχείο μεγέθους ταξιαρχίας περίπου 3.000 στρατιωτών, ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη το 5o Σώμα Στρατού (V Corps) των ΗΠΑ.

«Η Griffin Shock θα επικυρώσει την ικανότητά μας να αναπτύξουμε γρήγορα την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία σε μια πλήρη ταξιαρχία μάχης υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της Πολυεθνικής Μεραρχίας του ΝΑΤΟ-Βορειοανατολικά», δήλωσε ο διοικητής του 5ου Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Τζον Σ. Κολασέσκι (John S. Kolasheski).

Η αποστολή έρχεται ως απάντηση σε ένα νέο μοντέλο δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο οποίο συμφώνησαν οι σύμμαχοι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας το περασμένο καλοκαίρι στη Μαδρίτη, η οποία απαιτεί ένα σχέδιο για την αύξηση των διαφόρων ομάδων μάχης της ανατολικής πλευράς σε πλήρεις ταξιαρχίες όταν χρειαστεί. Οι ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ αποτελούνται από αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες η καθεμία.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, ο στρατός των ΗΠΑ είναι η ηγετική δύναμη στη μονάδα του ΝΑΤΟ, η οποία επιχειρεί από το Μπεμόβο Πίσκιε στα βορειοανατολικά της χώρας. Η τοποθεσία απέχει περίπου 50 μίλια από το Καλίνινγκραντ, όπου η Ρωσία διατηρεί μια αρκετά μεγάλη δύναμη. Η περιοχή βρίσκεται επίσης κοντά στο λεγόμενο χάσμα Σουβάλκι, το οποίο συνδέει την Πολωνία με τη Λιθουανία.

Το μικρό χάσμα θεωρείται εδώ και πολύ καιρό μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση με τη Ρωσία. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο εάν οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν αρκετά γρήγορα εάν ο ρωσικός στρατός προσπαθήσει να αποκλείσει τα κράτη της Βαλτικής από την υπόλοιπη συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την Griffin Shock, το 5ο Σώμα Στρατού των ΗΠΑ και το Πολυεθνικό Σώμα του NATO κάνουν πρόβες για το πώς θα αυξήσουν και αναπτύξουν τις εμπλεκόμενες δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή σε μια κρίση. Μονάδες από την 4η Μεραρχία Πεζικού του Στρατού, Vilseck, το 2ο Σύνταγμα Ιππικού με έδρα τη Γερμανία και άλλες μονάδες με έδρα τη Γερμανία θα είναι μέρος της άσκησης, μαζί με ένα μείγμα διεθνών στρατευμάτων.

«Μέσα από τέτοιες ασκήσεις, οι σύμμαχοι αποδεικνύουν ότι είμαστε ένας εξαιρετικά ικανός σχηματισμός που μπορεί να αποτρέψει και, όπου χρειάζεται, να αντιμετωπίσει και να υπερασπιστεί πιθανούς επιτιθέμενους», δήλωσε ο υποστράτηγος Γιούργκεν-Χοακίμ Φον Σαντράρτ, διοικητής του Πολυεθνικού Σώματος του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση, που ξεκίνησε στις 8 Μαΐου, θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...