ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Παρέμβαση Μπάιντεν για αποτροπή του κινδύνου κήρυξης στάσης πληρωμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει αυτή την ενέργεια και από τον Κέβιν Μακάρθι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού πρότεινε συνάντηση στις 9 Μαΐου σε τέσσερα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου, ώστε να βρουν λύση στα προβλήματα που έφερε η κατάρρευση τρίτης τράπεζας στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά της FRB, χτες Δευτέρα. Ο Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει τις «προφητείες» περί κήρυξης στάσης πληρωμών.

Σημειώνεται, ότι η συνάντηση προγραμματίστηκε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών «από την 1η Ιουνίου».

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.

Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία, κάτι που ο Μπάιντεν αρνείται.

Την περασμένη Τετάρτη ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικανού προέδρου του, Κέβιν Μακάρθι, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Αν και αναμένεται να μην εγκριθεί από τη Γερουσία, με αυτό τον τρόπο στέλνεται ένα «μήνυμα», ώστε να αλλάξει γνώμη ο Αμερικανός πρόεδρος για τις δαπάνες. Μέχρι στιγμή, οι Δημοκρατικοί δεν υποχωρούν από τη θέση τους, επιμένοντας στην αύξηση του ορίου χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από τρόπους να πληρώσει τους λογαριασμούς του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πριν 12 χρόνια, μια αντίστοιχη αντιπαράθεση το 2011 οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα και έπληξε τις επενδύσεις.

Όσον αφορά τα τωρινά δεδομένα, η FRB βρισκόταν ήδη σε αναταραχή μετά τις πτωχεύσεις της SVB και της Signature, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές. Με βάση το ύψος του ενεργητικού (229 δισεκ. δολάρια στις 13 Απριλίου), πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πλην των τραπεζών επενδύσεων, όπως η Lehman Brothers) έπειτα από εκείνη της Washington Mutual το Σεπτέμβριο 2008.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ